1 - 1

Oavgjort igen mot GAIS

MFF kom till årets tredje match på nya Gamla Ullevi kanske inte stärkta, men heller inte på något sätt undergrävda av uddamålsförlusten hemma mot IFK Göteborg i måndags. Då gjorde laget en bra match men saknade till skillnad från motståndaren utdelning på de få heta målchanser som kom till, samtidigt som tillräcklig skärpa i matchens slutfas inte gick att uppbåda mot ett skickligt spelande Blåvitt.

Även GAIS har visat sig vara en svår motståndare för MFF. Inför matchen tre raka oavgjorda resultat, färskast i minnet vårens 2-2 på Swedbank Stadion. Då tog GAIS ledningen knappt halvvägs in i första halvlek, men MFF vände med ett mål strax innan och ett strax efter paus – och GAIS nådde kvittering i slutminuterna. Och det blev en fjärde oavgjord match lagen emellan. Liksom i våras tog GAIS ledningen, vid ungefär samma tid, men den här gången var det MFF som kvitterade i slutminuterna och räddade en poäng.

Matchen började… inte så bra. Varken ”objektivt”, som fotbollsmatch, eller ”subjektivt”, med MFF-intresse. Rätt mycket kamp om krympta ytor, inget ordnat mittfältsspel och mest otajmade försök med långa uppspel som mer var frukten av inga andra alternativ än snabba, smarta kontringar. En matchbild som faktiskt gick mest ut över Edward Ofere av de två anfallarna; Eddie fick svåra bollar att stångas med och hittade aldrig riktigt rytmen, vilket man kan förstå. Bättre gick det för Daniel Larsson, som var inblandad i det flesta spelsekvenser och farligheter MFF vaskade fram. Som hans fina skott på halvdistans i 16:e minuten, efter att själv ha fångat upp en förlupen GAIS-boll. Eller det läge som blev MFF:s enda riktiga målchans i första halvlek, i 20:e minuten: Daniel Andersson lyfte läckert fram en boll för Larsson att löpa in i straffområdet på. Larsson skottfintade omkull en GAIS-back, vars ben dock störde den vidare framfarten något, och även GAIS-målvakten hann ut och till slut emellan – men det helöppna läget framför mål var bara centimetrar bort.

Men istället blev det alltså GAIS som tog ledningen tre minuter senare, när Mattias Lindström avslutade en snabb sidledsförflyttning som MFF inte hängt med på med ett vackert direktskott i mål, utan chans för vikarierande Dusan Melichárek. Inte mycket att säga om målet, egentligen. Snyggt gjort, men knappast frukten av något spelövertag eller en vikande blå tendens i matchen, och dessutom mycket match kvar att vända på. Så, bara att jaga på. Vilket MFF gjorde. Dock med ringa framgång. MFF tog nu bit för bit definitivt över bollinnehavet, sökte kombinationsspel och fick längre anfall. Dock inte farligare. En lös nick på mål av Ofere i bra läge efter fint inspel av Hamad – medan GAIS stod för två kontringar, båda hetare, innan första halvlek var till ända.

Det finns – som så ofta – olika perspektiv att betrakta andra halvlek ur. Man kan se ett MFF som dominerade den spelmässigt totalt, tryckte tillbaka GAIS så långt det bara var möjligt och skapade en mängd hörnor och avslut och ett par heta målchanser. Men man kan också se ett MFF som uppvisade oroväckande likheter med det MFF som tappade all den där marken i seriespelet tidigare i år med sitt ineffektiva, målfattiga spel. Man kan se hur det blixtrande självförtroende som förde MFF till fem raka segrar inte kom att lysa på Gamla Ullevi; istället allt fler tveksamma ansiktsuttryck, rörelser och tillslag. MFF fortsatte genom andra halvlek jaga och jaga en vändning av matchen men lyckades inte hota GAIS-målet så värst ofta.

Robert Åhman Persson var ytterst nära med sin låga nick mot vänstra stolproten i 60:e minuten, men givetvis var GAIS-målvakten där och briljerade med en lysande enhandsräddning. Med halvtimmen kvar ersatte Jimmy Durmaz Jiloan Hamad, och Jimmy stod för ett piggt inhopp som bidrog till att öka MFF-övertaget ytterligare. Med nio minuter kvar bytte Wilton Figueiredo av Åhman Persson. Så långt i matchen närmast belägrade MFF GAIS planhalva, men det kändes sedan en stund redan förgjort att få in ett mål. Men det var det inte! Wilton sköt ett lurigt skott på mål i bra läge – efter inlägg av Daniel Larsson – i 86:e minuten, men det var i inläggsläget två minuter senare det hände. En fin kombination mellan Jimmy Durmaz och Ricardinho gav ett inlägg mot Daniel Larsson – som klart och tydligt trycktes ner i straffområdet. Inget snack: straffspark. Ordinarie straffskytt Daniel Andersson lämnade över förtroendet till Wilton Figueiredo, och Wilton satte en stensäker och rätt vacker straff, uppe tätt intill vänster stolpe.

1-1 i 89:e minuten, och under återstående ordinarie tid samt de tre tillagda minuterna var det inget tvivel om vilket lag som ville vinna matchen och vilket som var väldigt nöjt med oavgjort. MFF piskade på och pressade faktiskt fram en chans till ett segermål, när Daniel Larsson kom fri i straffområdet på en lång boll. Men avslutet studsade på ett GAIS-ben och en trippelhörna avslutade matchen.

Det finns teoretiska men knappast realistiska chanser att ännu nå den där fjärdeplatsen, som i säsongens tionde timme för några veckor fanns inom räckhåll trots allt. Men - viktigast nu är att snabbt hitta tillbaka till de fem segrarnas stil och stämning och avsluta säsongen snyggt i de två resterande matcherna. Och gärna förstås klättra en eller ett par placeringar på köpet.

Tobias Christoffersson