5 - 4

Målfest och missade mål

Nio mål i en och samma fotbollsmatch, det är helt enkelt för mycket. I alla fall om man ska försöka begripa vad som egentligen hände i samma fotbollsmatch. Det är svårt att inte tänka på bortamatchen mot Hammarby i samma omgång 29 av 30 ifjol; även då ledde matchförloppet fram till 3-3 innan första halvlek var färdigspelad. Med skillnaden att MFF också hann ta ledningen med 4-3 innan paus, och efter gick ifrån till otroliga 6-3. Så enkelt skulle det inte bli på Fredrikskans tisdag kväll.

Med visst fast förstås litet hopp om den där fjärdeplatsen kom MFF till match; många andra resultat skulle gå rätt väg, men tydligt var att en seger mot just fjärdeplacerade Kalmar var en grundförutsättning. Därför var Kalmars tidiga ledningsmål, redan i 1-0 redan i fjärde minuten, synnerligen nedslående.  Gabriel var högt uppe i plan för att bryta, missade brytningen och Kalmar kunde falla in från MFF:s vänsterkant och ta sig genom ett såväl osamlat som oskickligt blått försvar.

En svår matchstart, alltså, och det syntes. MFF hade svårt att få igång något spel första kvarten, det blev mest långbollar från backlinjen mot Ofere, som gjorde vad han kunde för att ta till vara på dem. Dessbättre bröts detta stelnande mönster redan efter kvarten spelad. Och det genom Daniel Andersson, som kastade sig fram, bröt ett Kalmaruppspel och istället satte bollen till Ofere. Ofere spelade fram Daniel Larson till vänster, och Daniel tog ett snabbt och snyggt avslut på halvdistans: skottet letade sig in förbi målvakten via bortre stolpen – 1-1!

Alldeles efter målet hotade Jiloan Hamad med ett bra skott, innan Kalmar på nytt spelade sig genom MFF:s bakre linjer. I momentet efter bröt Ricardinho ett Kalmar-uppspel och satte en fin boll för Daniel Larsson att löpa på. Ja, det svängde redan. Och värre skulle det bli.

Jiloan Hamad visade bättre offensiva takter än på ett slag, och skapade många farligheter med sin blixtsnabba speluppfattning och förmåga till snabba passningar. I den 25:e minuten fångade han ett tillfälle i flykten när han tajmade en stickare i djupled till vänster med Edward Oferes löpning perfekt. Oferes inspel kom skar in som  den där kniven genom varmt smör mellan kalmarback och kalmarmålvakt – och vid bortre delen av målet fanns Daniel Larsson för att raka in bollen i mål.

MFF hade vänt matchen. Och det var det där läckra höst-MFF som var tillbaka igen efter två svårare matcher: detta MFF i flygande fläng, med klipp i direktspelet och den ruggigt effektiva duon längst fram.  Matchen i sig var emellertid fortfarande vidöppen, och vid en straffområdeskalabaliksituation efter en ny seriös läcka på vänsterkanten i 28:e stod det slutligen klart att något var långt ifrån vad det skulle och tidigare under säsongen varit med MFF:s försvarsspel.
 
Sådana farhågor överskuggades dock av det som då framstod som matchens avgörande mål i den 332:a minuten: Edward Oferes 1-3. Som tillkom efter ett alldeles underbart anfall. Ett inlägg från vänster av Daniel Andersson mot men förbi Daniel Larsson i straffområdet, vidare till Ofere, som såg ut att få bollen för långt ifrån sig med förstatouchen. Men icke: Eddiebehöll kontrollen över bollen och krutade istället in bollen med vänstran, ett klassavslut invid vänstra stolproten.

3-1 till MFF, fantastiskt! Men glädje blev inte långvarig. Bara några minuter senare reducerade Kalmar till 2-3 genom en ögonfägnande konterkombination mellan Abiola Dauda och Daniel Sobralense som skoningslöst avslöjade MFF:s öppna-dörren-försvarspolitik för kvällen. Ett viktigt mål för Kalmar, som visade att matchen på intet sätt var avgjord. Vilket sorgligen bekräftades fem minuter senare, då MFF-försvaret rullades upp på nytt från vänster och Kalmar sanslöst nog kvitterade till 3-3. Och inte nog med det: Kalmar hade bud på 4-3 innan paus i en frilägessituation, men Dusan Melichárek gjorde en mycket skicklig utrusning och avvärjde.

Halvlek och tid att samla ihop ödda och utströdda koncepter. För den som så önskade, alltså – men tyvärr tillhörde inte de två spelande lagen på Fredriksskans en sådan skara. Matchen fortsatte i samma stil också efter paus, och i den 60:e minuten var det MFF:s tur att ta ledningen på nytt. Det var Daniel Andersson som klippte iväg en lång lyra längs högerkanten som Ofere sprang på och löpte loss med, för att sedan iskallt chippa bollen över Wastå i Kalmarmålet. Eller ja, han var ju inte i Kalmarmålet just då… mycket vackert avslut av Eddie. Men tyvärr inte heller det matchavgörande.

MFF försökte ordna styrkorna genom en rockad: Wilton ersatte Molins (med smärtor?), Larsson förvisades till kanten och laget gick över till något 4-5-1-aktigt. Det hjälpte tyvärr inte. Kalmar tog över matchen och skapade med kvarten kvar ordentligt tryck kring MFF:s straffområde. I 78:e minuten hade MFF femman inom räckhåll genom en vass kontring signerad Ofere/Wilton, men ödet ville annorlunda. I själva verket blev det Kalmar som satte femman på stopptid, efter att först ha presterat en kvitterande fyra i 85:e minuten. 4-4  turligt på hörna, när Daniel Sobralenses nick som inte gick på mål touchade Åhman Perssons skalle och ställde Dusan.

Efter kvitteringen syntes vilket lag som ville vinna; MFF kastade sig fram i jakt på ett segermål, men attackerna saknade nu bett. Istället ledde en av dem genom ett förgörande bolltapp av Wilton till en Kalmarkontring och friläge – när MFF chansade på offsidefälla – och 5-4. Och gunatt.

Det är i och för sig skönt, på ett sätt, att slippa säga att förlusten på Fredrikskans var signifikativ för säsongen; det var den verkligen inte. Ickedestomindre ett faktum, liksom att MFF därmed och härmed slutligen får konstateras ha missat båda sportsliga målen för 2009: vinna cupen och komma topp fyra i serien. Säsongen är i princip slut. I praktiken återstår avslutning hemma mot Brommapojkarna på söndag – och en snygg slutvinjett är förstås aldrig fel.

Tobias Christoffersson