"Det är skillnad på ett klassiskt lag och ett storlag"

2013-04-21

Daniel Andersson i Baritröjan.

Med erfarenhet ifrån både spel i Allsvenskan och i Serie A har Daniel Andersson fått uppleva såväl klassiska möten som stormatcher. Två begrepp som skiljer sig en del i Daniels bok.
– Det är skillnad på ett klassiskt lag och ett storlag. Sen är där kanske en del som inte håller med om det,
säger Daniel Andersson.

Med en pappa som heter Roy och en bror som heter Patrik, är det lätt att tro att Daniel redan i tidig ålder fick höra vilka lag som väckte extra mycket prestige och tävlingsinstinkt runt Stadionområdet.

– Öster och Åtvidaberg var klassiska lag under pappas tid, som jag kan minnas. Jag personligen märkte inte av det så mycket, utan det är mer vad jag har fått höra i efterhand och vad pappa har berättat.

– När jag kom in i A-laget så var det mer IFK Göteborg som var det stora laget att möta för mig, och det grundar sig nog i att det var de och IFK Norrköping som var klassiska möten när brorsan spelade. Men man har tagit med sig att Öster är ett klassiskt lag från pappas tid, berättar Daniel Andersson.

Kung i Bari
När Daniel flyttade ner till Italien och östkustsstaden Bari fick han snabbt lära sig av folket i klubben och människorna på stan att där fanns ett möte som betydde mer än tre poäng.

– Där nere var det derbyt mot Lecce som var det störst och det kunde jag som ny känna av ganska snabbt.
Det var en annan stämning om man var ute på stan och många var framme och pratade med en. Jag minns när vi slog Lecce med 3-2 där jag gjorde två mål och en assist. Den matchen glömmer jag inte, om jag säger så.

Var du kung på stan då?
– Det kan man säga, skrattar Daniel.
Många restaurangbesök där du slapp betala?
– Det var rätt lugnt efter den matchen, berättar Daniel med ett leende.

historien bakom mötet
Daniel Andersson berättar att fotbollskartan i Sverige hela tiden målas om, och att lag som inte var att räkna med när han lämnade Allsvenskan för Serie A, helt plötsligt var topplag som prenumererade på tabellens övre placeringar när han åter vände hem 2004. Andersson är dock noga med att påpeka att det finns vissa kriterier som ska uppnås för att en match mellan två lag ska anses som ett klassiskt möte.

– Det ska finnas en historia bakom mötet. Lagen ska ha mött varandra många gånger tidigare och helst ska mötena ha gällt något speciellt. Det krävs även att det är lag som har vunnit mycket. Ett klassiskt lag vi kännetecknas av att klubben har en fin historia, och då pratar vi titlar, men även att laget under en tid varit dominerande. Det är skillnad
på ett klassiskt lag och ett storlag. Sen är där kanske en del som inte håller med om det, säger Daniel Andersson.

Vilka matcher kommer du att minnas ifrån din tid i Malmötröjan?
– När vi slog HIF hemma 2010, men jag måste även nämna IFK Göteborg borta 2004. Båda matcherna hade
stor betydelse. Den ena matchen var ett klassiskt möte. Det andra var ett derby, avslutar Daniel Andersson.

 

Texten kommer ifrån matchprogrammet Avspark som finns att läsa här

Malmö FF - Östers IF
Swedbank Stadion
Måndag 22/4 klockan 19.00

Köp dina biljetter i MFF Shopen eller på ticnet.se

Fler nyheter

Malmögirots program

2014-05-23
Imorgon är det äntligen dags för årets stora hjulfest, Malmögirot. Nedan finner du hela programmet.


MFF U: U17-seger och ny match onsdag

2014-07-30

Medan U19 är i Southampton och vässar formen mot Engelskt motstånd i ett två veckor långt matchläger har U17 smygit igång höstsäsongen på hemmaplan. I söndags besegrades IFK Göteborg med 3-1 och idag (onsdag) kl 14.00 kommer serieledaren IF Elfsborg på besök.


Idag släpptes Prag-biljetterna till allmänheten

2014-07-30
Efter gårdagens 4-2 förlust nere i Prag står det klart att Malmö FF måste slå tjeckerna med minst två mål samtidigt som de endast får göra ett när lagen spelar returmötet på Swedbank Stadion nästa onsdag klockan 19.00. Låt oss med en gungande hemmaborg och fint spel på planen se till att ta oss vidare till nästa omgång.

Sparta Prag - Malmö FF 4-2

2014-07-30
När domaren blåste av för den första halvleken stod det 1-2 i MFFs favör på resultattavlan efter mål av Forsberg och Isaac Kiese Thelin. Två snabba mål för Sparta Prag i inledningen av den andra halvleken gjorde att hemmalaget fick nytt självförtroende samtidigt som MFF blev tillbaka tryckta och hade svårt att gå på anfall. Hemmalagets stora stjärna Lafata avslutade sedan matchen genom att göra 4-2 och noterades för sitt tredje mål.

Bokade biljetter

Malmö FF - Sparta Prag

6/8 klockan 19.00

Bokade biljetter just nu 3943 
Publiksiffran mot Rangers 2011 19084 

Twitter

Nyheter Sommarakademin

Klubbens samtliga matcher

Sommarfotboll i Åhus

Hospitality

Allsvenska Museet

Stöd MFFs ungdomar

Facebook

Twitter

Vill du veta allt om MFF?