Fem kvalstarter vi minns – och en vi vill glömma

Publicerad 18 juni 2024 i Herr,Nyheter

Snart är det dags att åter gå in i Champions League-kval. Vi tittar tillbaka på krampaktiga kryss, sköna segrar och avgörande mål.

De makalösa 3–0-krossarna av Red Bull Salzburg, den sköna dominansen mot Celtic, det nervösa dramat i Ludogorets. Vi har fått uppleva många oförglömliga kvällar när deltagande i Champions Leagues gruppspel har säkrats.

Men varje saga har en början som måste berättas innan man når fram till det (förhoppningsvis) lyckliga slutet.
Malmö FF:s sagor har startat på udda platser som Ventspils, Torshavn, Mitrovica och Strumica och även om motståndet har känts överkomligt har det nästan alltid blivit dramatiskt.

När det nu är dags för Henrik Rydström och hans spelare att fatta pennan och skriva ny MFF-historia (motståndarna lottas fram under onsdagen) passar vi på att titta tillbaka på fem minnesvärda kvalstarter – och en vi helst av allt skulle vilja glömma.

SKAKIGT i TORSHAVN

2011:

13 juli: Malmö FF – Torshavn 2–0
19 juli: Torshavn – Malmö FF 1–1

Hemmamatchen mot Torshavn var en ganska enkel historia. Dardan Rexhepi gjorde 1–0 och senare följdes det upp med ett självmål av den olycklige färöiske försvararen Rögvi Holm. Returen i Torshavn sågs av många som en ren formsak, men det det blev skakigt. I dubbel bemärkelse. Först och främst var det flygresan till den lilla ögruppen i Nordatlanten som satte en viss skräck i MFF-spelarna och sedan var det ett ledningsmål av Torshavn som gav skrämselhicka. MFF var vid i det läget bara ett mål från att tvingas till en oviss förlängning, men i den 91:a minuten kunde Wilton Figueiredo kvittera och avancemanget till nästa omgång var klart.
I omgång 3 av kvalet slogs Rangers ut efter en minnesvärd 1-0-seger på Ibrox Stadium i Glasgow. I play off blev Dinamo Zagreb för svårt men MFF var bara en jätteräddning från den kroatiska målvakten från att ta en bragdartad plats i Champions League-gruppspelet.

FÖRSTA STEGET I Ventspils

2014:

16 juli: Malmö FF – Ventspils 0–0
23 juli: Ventspils –
Malmö FF 0–1

Att Malmö FF har dominerat svensk klubbfotboll det senaste decenniet är ingen hemlighet. Enligt många gick startskottet för storhetstiden den 16 juli på Olimpiskais Centr i den lilla lettländska hamnstaden Ventspils. MFF-supportrarna laddade upp på ett badland och kom till arenan med glatt humör. Men det fanns en viss oro i de himmelsblåa leden. Hemmamatchen mot letterna, som vid tillfället var högre rankade, hade slutat mållös och MFF hade haft stora problem med att skapa målchanser. Dessutom var truppen i en ombyggnadsfas och bara ett av sommarens nyförvärv fick ställas på planen. Anton Tinnerholm och Enoch Kofi Adu fick stå vid sidan till förmån för Isaac Kiese Thelin. Det skulle visa sig vara ett riktigt val av tränaren Åge Hareide. Efter 19 minuter var det just Kiese Thelin som höll sig framme efter en stökig situation framför mål och drämde upp bollen i nättaket. Därefter kunde MFF spela av matchen tämligen enkelt. Efter matchen satte sig en lättad grupp spelare framför en lika lättad bortaklack och lyssnade på segersången under mer än 10 minuter.
Hur det gick i resten av kvalet behöver vi väl inte berätta?

MÅLVAKTSDRAMAT I VILNIUS

2015:

15 juli: Malmö FF – Zalgiris 0–0
21 juli: Zalgiris –

Stärkta av succén 2014 gick Malmö FF in i CL-kvalet med optimism. Men plötsligt uppstod en målvaktskris och resan var nära att ta slut innan den knappt börjat. Robin Olsen hade lämnat föreningen och men det fanns ingen ny förstamålvakt på plats. Därför fick reservmålvakten Zlatan Azinovic förtroendet i dubbelmötet med litauiska Zalgiris. I första mötet höll Azinovic nollan, men det blev inte heller några mål framåt och det kändes ovisst inför returen i Vilnius. I den 50:e minuten hände det som inte fick ske, Zlatan Azinovic tvingades kliva av planen med en avsliten sena i knäet och plötsligt var det den blott 16-årige Marko Johansson som skulle rädda föreningens Champions League-drömmar. Men det gjorde han med den äran. Blott fem minuter efter att Johansson hoppat in i målet gjorde Anton Tinnerholm mål och 1–0-ledningen kunde bevakas fram till slutsignal. Någon dag senare presenterades Johan Wiland som ny målvakt och med hans hjälp kunde både Red Bull Salzburg och Celtic besegras på vägen till ett nytt gruppspel.

KROSSEN AV Drita

2018:

15 juli: Drita – Malmö FF 0–3
21 juli: Malmö FF –Drita 2–0

Ofta har det varit tajt och spännande i den inledande kvalomgången, men matcherna mot Drita från Kosovo sticker ut genom att vara allt annat än jämna. Den här gången inleddes dubbelmötet på bortaplan på Olympic Stadium Adem Jashari i Mitrovica och redan i den 13:e minuten tog MFF ledningen genom Carlos Strandberg. Arnor Traustason utökade innan paus och när Markus Rosenberg drog in 3–0 i den 83:e minuten var det klappat och klart. Segern följdes upp med bekväma 2–0 hemma på Stadion och Uwe Rösler hade fått en fin start på europaspelet. Efter en seger mot rumänska Cluj i andra omgången tog CL-äventyret slut då ungerska Vidi blev för svåra i den tredje. Men det blev i alla fall gruppspel i Europa League efter att FC Midtjylland slagits ut i play off.

SVETTIGT I RIGA

2021:

7 juli: Malmö FF – Riga 1–0
13 juli: Riga –
Malmö FF 1–1

Kvalet till Champions League 2021 var minst sagt speciellt. Pandemin var i sitt slutskede och inga bortasupportrar tilläts på matcherna. När MFF mötte Riga FC på Skonto Stadions bestod MFF-stödet på läktarna av vd Niklas Carlnén och sportchef Daniel Andersson iklädda munskydd. Första matchen i dubbelmötet hade gått helt okej, Antonio Colak gjorde 1–0 och det var resultatet som MFF tog med sig till Lettland. Det var en tryckande värme på läktaren och minst lika svettigt på planen för trots att Colak än en gång gjorde 1–0 blev det onödigt spännande efter att Rigas Ivan Paurević kvitterat i den andra halvleken. Långbollarna haglade in mot MFF:s försvar som med andan i halsen kunde försvara sig. Men det gick vägen och efter segrar mot HJK, Rangers och Ludogorets kunde MFF kvalificera sig för föreningens tredje gruppspel i Champions League.

BLYTUNGT MOT VARDAR

2017:

12 juli: Malmö FF – FK Vardar 1–1
18 juli: FK Vardar –
Malmö FF 3–1

I allsvenskan gick Magnus Pehrssons upplaga av MFF som tåget och förhoppningarna inför CL-kvalet var stora. När det var dags väntade FK Vardar från Skopje i Makedonien och Kvällspostens dåvarande krönikör skrev ”Det råder ingen tvekan – allt utom avancemang är ett stort misslyckande för Malmö FF”.
Hemmamatchen startade trevande och när Vardars Boban Nikolov stötte in ledningsmålet spreds en orolig känsla på stadions läktare. Franz Brorsson lyckades kvittera i matchens slutskede och kanske skulle det här gå att ordna ändå? Tyvärr inte. Bortamatchen i Strumica på den makedonska landsbygden blev inte alls rolig. Det kastades sten på MFF-supportrarna på bortasektionen och på planen sprang det in lösa hundar. Markus Rosenberg gjorde 1–0 på straff men i andra halvlek tog Vardar över totalt och sprang ifrån till 3-1. Nattsvart för MFF och kvalet var över. Lyckligtvis är det här den enda plumpen i protokollet för MFF:s kvalstarter under de 20 senast åren. Vi hoppas att det fortsätter vara så.

FAKTA / CL-kvalet 2024

Kvalet till de europeiska huvudturneringarna spelas i form av dubbelmöten (hemma/borta) och MFF kliver in i den andra kvalomgången (Q2) till Champions League. Seger i Q2, Q3 och play-off krävs för att vi ska nå höstens Champions League, som från och med i år spelas i ligaformat i stället för gruppspel. Vid eventuellt uttåg ur kvalet till Champions League fortsätter kvalet i Europa League, därefter Conference League.