Rydström inför IFK Norrköping

Publicerad 16 augusti 2024 i Herr,Nyheter

Vår huvudtränare resonerar (ganska långt) om hur man återhämtar sig efter ett drama, om hur man arbetar med den hårda belastningen på spelarna, och hur Norrköping har lyft sig på sistone.

Malmö FF – IFK Norrköping
Allsvenskan
Lördag 17 augusti, 15:00
Eleda Stadion

Biljetter: I skrivande stund finns ett antal ströplatser kvar. Köp här.
TV: Matchen sänds på Max.

HENRIK RYDSTRÖM OM…

…att landa i Allsvenskan efter dramat mot PAOK:
– Det här är nånting som vi pratat om sedan vi drog igång i januari. Det är precis så här vi vill ha det med matcher som kommer hela tiden och att du har framgång. Sen måste du vara medveten om de utmaningar som finns. Det kan till exempel vara att när du uppnår något så kan det smyga in sig bekvämlighet i personen eller i gruppen och det försöker vi motarbeta. En viktig bit i detta är hur vi spelar vår fotboll och hur vi gör det varje match. Det spelar ingen roll om det är ett kval till Champions League eller om det är en allsvensk match eller en cupmatch. Att spela likadant är ett sätt att motverka att det inte blir höga toppar och djupa dalar.
– Sen tycker jag att vi generellt har varit bra på det här under hela året. Vi har spelat tre matcher i veckan nästan hela tiden och hanterat det bra. Och det ska vi göra igen.

…om belastningen på spelarna:
– Du kan träna och spela hur mycket som helst egentligen, men vid en viss gräns börjar du exponera dig för skador, framförallt muskelskador. Vi har sett på spelare vi vilade för en månad sedan, till vissa supportrars irritation, att vi haft nytta av det nu för vi har kunnat trycka den spelaren längre. Nu har vi några som vi måste vara försiktiga med för att de ska kunna vara fräscha och kunna prestera. Om de spelat i morgon hade de inte kunnat spela bra för de har inte återhämtat sig fullt ut.
– Det är inte så att vi bara sätter upp fingret i luften och chansar. Vi har både högintensivt och lågintensivt jobb och nästan alla springer runt en mil per match. Att återhämta sig från det tar tre dagar rent fysiologiskt sett, sen kan man spela match innan dess men det går inte att göra så över tid. Allt detta kan vi mäta mekaniskt, vi ser hur mycket en spelare har sprungit och vi vet då också vad spelaren är van vid och vad som är hans max. Om spelarens arbetsinsats ligger över max går det att ligga på det ett tag men det finns många studier som visar att man då tappar form eller så blir man skadad. Sen kan vi kompensera med träningar där vi tränar mindre och drar ner på belastningen, men gör man det för länge skapar man spelare som inte tål att spela.
– Sen har vi den kognitiva belastningen och den är mycket svårare att mäta. Det är känslomässigt att spela en match, oavsett hur det går är du dränerad efteråt. Du kan vara slut emotionellt. Men det som är bra här i Malmö FF är att det finns en kultur av att spela många och viktiga matcher och då kan en grupp lära av varandra hur man gör för att hantera det. Det viktiga är att ha en hunger i gruppen, att vilja uppleva det igen. Det vi upplevde i tisdags var inte målet. Målet är att vara i det här tillståndet hela tiden. Det är på något sätt att nå fram, och det kan den här gruppen och den här föreningen. Och även om man blir tokig på supportrarna ibland gör deras ständiga hunger efter mer att vi drivs framåt. Vi tillåts inte att slappna av.

…att bemöta supportrarnas åsikter:
– Ibland kan jag känna mig småsint som blir irriterad när jag får negativa mejl eller om min dotter berättar att hon läst det ena och det andra på Instagram, för jag har det mycket hellre så än att folk inte bryr sig. Det är bara ett tecken på det engagemang och den passionen som finns. Men det är klart att det kan vara frustrerande att supportrarna tycker en massa saker som är direkt fel eftersom de inte har bakgrundsinformationen, de har inte Erik Botheims GPS-siffror. Men jag försöker bemöta det så mycket det går, i såna här intervjuer, eller i mejl eller om någon kommer fram och pratar. Det förtjänar supportrarna och det kan förhoppningsvis skapa en viss förståelse för hur jag tänker.

…IFK Norrköpings formtopp med fyra raka segrar:
– Det är inte jättestor skillnad på Norrköping idag och i våras. Man kan ha med sig att de har en bra trupp. För att nämna två så är ju Arnor Traustasson och Totte Nyman två av allsvenskan individuellt mest skickliga spelare. Det som hänt under den senaste tiden är att laget blivit lite mer defensivt stabilt. De är fortfarande relativt direkta och har ett kontringshot hela tiden. Det är små nyanser som förändrats och om man har den kvalitet i truppen som de har så studsar bollen rätt till slut. Vi fick slita i premiären mot dem och när vi mötte dem i cupkvarten var det relativt jämnt så vi vet att det inte kommer finnas något som blir lätt i den här matchen. Vi måste maxa det vi ska göra.

huvudpartners

officiella partners