Motståndarkollen: Rangers FC

Publicerad 25 september 2024 i Herr,Nyheter

En historisk jätte med en haltande inledning på säsongen. Så kan man beskriva Rangers FC från Glasgow. Här är vad ni behöver veta om torsdagens motståndare i Europa League.

Rangers FC är en av världens äldsta klubbar och har tunga meriter. 55 inhemska ligatitlar tar för sig själv.

Under torsdagskvällen välkomnar vi en gammal bekant tillbaka till Malmö Nya Stadion. Vi har goda minnen från våra senaste möten med Rangers FC, men vi vet också att storklubben från Glasgow är en skotsk gigant med en rik historia, och så sent som våren 2022 spelade de final i Europa League.

Möten under 2000-talet

Under de två senaste årtiondena har vi blivit lite av ett spöke för skotska lag i de europeiska cuperna. 2013 slogs Hibernian ut med sammanlagt 9–0 i kvalet till Europa League och 2015 var det Celtic FC som hade oturen att stöta på oss i play off till Champions League. Efter en 2–3 förlust på Celtic Park i Glasgow kunde vi vinna tämligen enkelt med 2–0 på hemmaplan.

Magnus Eriksson jublar efter 2-0-målet mot Hibernian. Tokelo Rantie och Simon Thern vill fira med målskytten.
Felipe Carvalho nickar in 2-0 mot Celtic 2015 och avancemanget till gruppspel i Champions League är ett faktum.

Rangers FC har vi mött två gånger i Champions League-kval under 2000-talet, första gången var 2011 då vi tog en stark seger på bortaplan med 1–0 (målskytt Daniel Larsson). I returen tog Rangers ledningen genom Nikica Jelavic men i den 80:e minuten kunde Jiloan Hamad kvittera och avancemanget var ett faktum.

Nästa gång vi stötte på Rangers FC var 2021. Efter en 2–1-seger på hemmaplan (målskyttar Sören Rieks och Veljko Birmancevic) såg det illa ut på Ibrox då hemmalaget ledde med 1–0 i paus och vi dessutom spelade med bara 10 man efter att Bonke Innocent blivit utvisad i slutet av den första halvleken. Men två mål av Antonio Colak tystade 55 000 Rangers-fans på läktarna och ännu en skotsk skalp var ett faktum.

Svenskar i Rangers FC

I nuläget finns det ingen svensk spelare i Rangers FC. Men tidigare har funnits en hel del blågula inslag, bland annat tre tidigare tongivande MFF-spelare. Robert Prytz är den svensk med flest framträdanden i klubben men även Jonas Thern och Filip Helander gjorde intryck. Övriga svenskar som spelat i klubben är Örjan Persson, Joachim Björklund, Bojan Djordjic, Karl Svensson och Mervan Celik.

ROBERT PRYTZ spelade i Rangers FC mellan 1982 och 1986. Han spelade 118 matcher och gjorde 20 mål.
JONAS THERN spelade i Rangers FC mellan 1997 och 1999. Han spelade 23 matcher och gjorde 5 mål.
FILIP HELANDER spelade i Rangers FC mellan 2019 och 2023. Han spelade 54 matcher och gjorde 6 mål.

stolt historia

Rangers FC grundades redan 1872 och kan därmed räknas in som en av världens äldsta fotbollsklubbar. Under de 152 år klubben existerat har man lyckats bärga hela 55 skotska ligatitlar, man har dessutom blivit cupmästare 34 gånger och ligacupmästare 27 gånger. Den största internationella framgången kom 1972 då man vann den europeiska cupvinnarcupen. Då besegrades Dynamo Moska med 3–2 på Camp Nou i Barcelona.

Under det senaste årtiondet har Rangers segertåg saktat in en aning. Efter att klubben blev utslaget ur Champions League-kvalet 2011 konstaterades att klubben var enormt skuldsatt. I juni 2012 var konkursen ett faktum. Klubben fick starta om i fjärde divisionen och jobba sig uppåt i ligasystemet igen. 2016 var man tillbaka i skotska Premier League, men efter det har det bara blivit en ligaseger (2021). Året efter nådde man final i Europa League, men där blev det förlust på straffar mot Eintracht Frankfurt. 

Rangers FC idag

Efter förra årets säsong låg Rangers FC på plats 26 i Uefas klubbranking (Malmö FF på plats 88). Enligt sajten Transfermarkt har man ett truppvärde på 78,35 miljoner euro (cirka 880 miljoner svenska kronor), mer än dubbelt så högt som Malmö FF som beräknas ha ett truppvärde på 33,50 miljoner euro (cirka 374 miljoner svenska kronor).

Men ligaspelet har startat sådär för Rangers FC. Med tre segrar, en oavgjord och en förlust ligger man redan fem poäng bakom lokalrivalen Celtic och överraskningslaget Aberdeen (med svenske Jimmy Thelin som manager). I europaspelet kvalade man, precis som Malmö FF, till Champions League men där blev Dynamo Kiev för svåra (förlust med 1–3 över två matcher). Under försäsongen satsade man på att möta internationellt motstånd men det blev förluster mot Ajax (1–2), Manchester United (0–2) och Birmingham City (1–2). Man lyckades inte heller besegra Standard Liege (0–0) och Union Berlin (4–4). Den enda segern under försäsongen kom mot inhemskt motstånd i form av Hamilton Academical (5–2).

Belgaren Philippe Clement är manager för Rangers FC.
Mittfältaren Nedim Bajrami spelade för Albanien i sommarens EM-slutspel.

Rangers FC:s nuvarande manager är belgaren Philippe Clement. Han har besökt Nya Malmö Stadion en gång tidigare, hösten 2018 var han tränare för Genk som då nådde 2–2 här under Europa Leagues gruppspel.

Clement föredrar att ställa upp med en 4-2-3-1-formation och i senaste matchen skickade han ut följande startelva på banan:

Jack Butland (England)

James Tavernier (England)
John Souttar (Skottland)
Robin Pröpper (Nederländerna)
Jefté (Brasilien)

Connor Barron (Skottland)
Dujon Sterling (England)

Vaclav Cerny (Tjeckien)
Tom Lawrence (Wales)
Nedim Bajrami (Albanien)

Cyriel Dessers (Nigeria)

Av dessa 11 spelare är ytterbacken Jefté avstängd på torsdagskvällen efter att han drog på sig ett rött kort mot Dynamo Kiev i CL-kvalet.

Analytikern om Rangers FC

Herrlagets analytiker James Slaughter om…

…hur Rangers FC uppträder på planen:
– Det är ett lag som har en tydlig struktur både offensivt och defensivt. De anpassar sällan sitt spel efter motståndarna, i alla fall är det så i ligan där de är dominanta. Det är mycket inlägg och utan boll pressar de högt och vill vinna bollen högt.

…vilket svenskt lag de är mest likt spelmässigt:
– De påminner på sätt och viss om Djurgården i strukturen, i alla fall i vissa delar. Dels med inläggsspelet, men också att de vill ha mycket boll men samtidigt är de pragmatiska och kan slå längre bollar om de blir pressade.

…vilken spelare vi ska se upp med:
– De har många bra spelare och ett starkt kollektiv, men om jag ska plocka ut någon som sticker ut just nu så är det anfallaren Cyriel Dessers. Han är bra i det felvända spelet, bra på att löpa in bakom backlinjen och är skicklig i boxen. Han har gjort sju mål på tio matcher nu så han är i bra form.

Minns ni vändningen PÅ IBROX?

Det finns ett fåtal biljetter kvar till matchen. KÖP HÄR

Om ni inte kan vara på plats går matchen att se på Disney+. TITTA HÄR

huvudpartners

officiella partners