Motståndarkollen: Qarabag FK

Publicerad 03 oktober 2024 i Herr,Nyheter

En klubb som har flytt sin hemstad, med en tränare som fått förtroendet 16 säsonger i rad.

En klubb från en spökstad

Qarabağ FK kommer ursprungligen från staden Agdam. Men konflikten i Nagorno-Karabach gjorde Agdam till en spökstad, och därför har klubben sedan 1993 spelat sina hemmamatcher i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Klubben spelar normalt på Azersun Stadium men eftersom den bara har en publikkapacitet på 5800 personer spelar man sina Europa League-matcher på Tofiq Bahramov Republican Stadium som har en kapacitet på strax över 30 000.

Samma tränare i 16 säsonger

2008 tog den förra landslagsstjärnan Gurban Gurbanov över som tränare i Qarabag. Då var det få som trodde att han skulle vara kvar 16 år senare, men så har blivit fallet. Något som får anses ganska unikt i det moderna fotbollseuropa. Som jämförelse har vi i Malmö FF haft 12 olika tränare under samma period (vilket också har gått bra).

Gurbanovs period som huvudtränare för klubben har varit väldigt framgångsrik och gjort Qarabag till en dominant i Azerbajdjzansk fotboll. Klubben har vunnit Azerbajdzjans högstaliga tio gånger sedan 2014. Säsongen 2017–2018 blev Qarabağ första klubb från Azerbajdzjan att kvalificera sig för Champions Leagues gruppspel.

Förra säsongen vann Qarabag FK över BK Häcken både borta och hemma i Europa Leagues gruppspel.
2016 slog Qarabag ut IFK Göteborg i kvalet till Europa League.

Möten med svenska lag

Malmö FF och Qarabag har aldrig tidigare mötts, men två gånger tidigare har svenska lag rest den långa vägen till Baku. 2016 var det IFK Göteborg som hoppades ta sig in i Europa Leagues gruppspel men i Play Off blev Qarabag för starka. Efter en 1–0-seger på hemmaplan vände Qarabag genom att vinna på Tofiq Bahramov Republican Stadium med 3–0.

Så sent som i höstas var det BK Häckens tur att möta Qarabag. Då var det i Europa Leagues gruppspel och Häcken föll med 0–1 hemma och 1–2 borta och slutade sist i gruppen utan poäng.

Qarabag i årets europaspel

Precis som vi i Malmö FF försökte Qarabag att kvala till Champions League-gruppspelet men föll på målsnöret i play off. Det började dock bra när Lincoln Red Imps från Gibraltar besegrades med totalt 7–0 (2–0 borta och 5–0 hemma). I omgång 3 fick man stryk av Lugorets Razgrad på hemmaplan med 1–2 men på bortaplan stod man för en spektakulär insats då man vann med hela 7–2 och gick vidare med totalt 8–4 över två matcher. I play off var man chanslös mot Dinamo Zagreb som vann med 5–0 över två matcher.

Därmed gick man, precis som Malmö FF, till Europa Leagues-gruppspel. I den första omgången ställdes man mot högkaratigt motstånd då Premier League-jätten Tottenham väntade på bortaplan. En av Tottenhams försvarare drog på sig ett rött kort redan i den åttonde minuten och Qarabag hade bra kontroll på matchen under första halvlek. Men i den andra blev Tottenham för tuffa och det slutade med en 0–3-förlust.

Analytikern om Qarabag FK

Herrlagets analytiker Mak Pakhei om…

…hur Qarabag FK uppträder på planen:
– Qarabag är ett lag som tycker om att spela fotboll. De har många tekniska spelare i de offensiva positioner. De har också väldigt offensiva ytterbackar som tycker om att löpa upp och ner på kanterna och attackera. Så det är ett lag med en väldigt offensiv inställning.

…vilket svenskt lag de är mest likt spelmässigt:
– De är lite som Häcken men spelarna har ännu större individuell frihet. Häcken är lite mer strikta i sitt positionsspel samtidigt som Qarabag kommer lite närmare varandra. Det blir ett fint test för oss.

…vilken spelare vi ska se upp med:
– Jag skulle säga Yassine Benzia. Han är en offensiv mittfältare från Algeriet som spelar i landslaget tillsammans med Riyad Mahrez. Han älskar att ta tag i bollen och skapa chanser så vi måste se upp med honom.

huvudpartners

officiella partners