YL: Förlustnollan sprack i Morshyn

Publicerad 03 november 2015 i Nyheter

MFF förlorade med 3-1 borta mot Shakhtar Donetsk i UEFA Youth League.

Under en ovanligt varm novembereftermiddag i Morshyn, åtta mil söder om Lviv, spelade Malmö FF mot Shakhtar Donetsk i den fjärde gruppspelsmatchen i årets Youth League. Spelarna klev in på planen inför några hundra betalande åskådare och en handfull takläggare som bevittnade matchen från en intilliggande byggarbetsplats.

MFF tog tidigt greppet om matchen. I den sjunde minuten prickade Isak Redzic ribban. Några få minuter senare fick han en ny chans på hörna. Skottet gick dock några decimeter över den här gången.

I matchminut sjutton fick han sin tredje chans. Mattias Svanberg drev framåt med bollen och avvägde alternativen bland de framrusande MFF-anfallarna. Passningen gick till Isak Redzic som mötte bollen bra och blev fri med målvakten. Han gjorde inget misstag och Malmöspelarna fick fira 1-0 i den låga höstsolen.

Knappt tio minuter slog Truls Verngren ett inlägg som Emin Karaman mötte perfekt med pannan. Nicken blev hård och sökte sig mot nättaket men Romanov i målet lyckades styra undan till hörna. I den efterföljande hörnsparken fick MFF återigen till ett avslut som den här gången räddades av en ukrainsk spelare vid den högra stolpen.

Den missade målchansen markerade också slutet för den Malmödominans som dittills präglat den första halvleken. Shakhtar Donetsk började äta sig tillbaka in i matchen och skapade tryck mot MFF-målet. Man hade bland annat ett skott som strök Marko Johanssons högra stolpe innan man i den 40:e minuten fick in kvitteringen. Buhai smällde upp 1-1 i nättaket och strax därpå gick signalen för halvtidsvila.

Den andra halvleken inleddes på samma sätt som den första slutade. Shakhtar Donetsk som var pressade att vinna hade mycket boll och gick för ett ledningsmål. Det blev nära ett sådant nästan omgående, då en hemmaspelare fick bollen i perfekt skottläge i straffområdet efter en hörna. Skottet blockerades av MFF-försvaret.

En kvart in i andra blev det farligt igen då Pikhalonok slog en frispark som krökte sig perfekt runt muren på väg mot mål. Marko Johansson hann ner till stolproten och gjorde en fin enhandsräddning. Den oavgjorda ställningen höll dessvärre inte särskilt länge till. I den 65:e minuten sköt Pikhalonok in 2-1 till Shakhtar Donetsk på en inte helt tydlig straff som föranleddes av en höfttackling från Truls Verngren.

MFF stod inte helt utan målchanser i den andra halvleken. Emin Karaman var en hårsmån från att få bollen i nät efter ett träffsäkert och kvickt växelspel men avslutet gick ovanför ribban. Istället var det Shakhtar Donetsk som kunde punktera matchen i den 84:e minuten.

Artur Avagimian sköt behärskat in 3-1 efter att ha fått bollen. MFF:s försök att flytta fram mer folk i anfallet blev den här gången lönlöst och årets första Youth League-förlust noterades. Efter matchen var tränaren Anders Palmér besviken på resultatet men ändå relativt nöjd med matchen i sig.

– Det var en rätt så jämn match. Vi skapar bra chanser i första men de har klasspelare som inte finns i Sverige. Det är klart en besvikelse att vi förlorar, men det är ett bra lag vi möter. Jag tycker ändå vi står upp bra.

Eftersom Real Madrid slog Paris Saint-Germain med 2-0 i den andra matchen halkade MFF nu ner till en tredjeplats i gruppen. Men hoppet om vidare avancemang lever kvar.

– Nu är det jämnt i gruppen. Det är små marginaler i de här matcherna och vi jobbar hårt och har visat att vi är med i matcherna på den här nivån, säger Anders Palmér.