Tungt fall i sista hemmamatchen

Publicerad 25 november 2015 i Nyheter

Trots en stundtals stark förstahalvlek från MFF visade Paris Saint-Germain klass i de avgörande lägena. Slutresultatet 0-5 blev ett tufft bakslag som försämrade Malmös chanser att gå vidare i Europaspelet.

Stadion gungade när de 22 spelarna klev in på Malmö New Stadiums regntunga gräsmatta. Sex av dem var fostrade i Malmö FF – fem i himmelsblått och en i Paris Saint-Germains svarta dräkt. Matchen inleddes i högt tempo. I den första minuten fixade MFF hörna och sparken från Vladimir Rodic nådde fram till Markus Rosenberg som nickade i PSG-målvakten Kevin Trapps famn.

Bara två minuter senare spräckte bortalaget målnollan. Adrien Rabiot sprang med bollen på mittfältet, passade till Zlatan Ibrahimovic som spelade vidare till Angel Di Maria på högerkanten. Inlägget nådde tillbaka till Rabiot som sökt sig in i straffområdet och nickade bollen i mål.

MFF fick direkt påbörja jakten på en kvittering och lyckades hålla i bollen bra. Flera gånger var man på väg runt på kanterna. Men Paris Saint-Germain visade varför man tillhör världstoppen när man med knivskarp precision gjorde 0-2 i den 14:e minuten. Blaise Matuidi slog en perfekt sidledspassning till Angel Di Maria som från sin centrala position lika perfekt placerade in bollen i mål via den vänstra stolpens insida.

Nu gällde jakten istället en reducering och farliga chanser uppstod. I minut 22 passade trygge Enock Kofi Adu fram till Rosenberg som släppte den till vänster där Jo Inge Berget fanns. Hans försvarare bet i gräset, norrmannen tog ett kliv åt vänster och hela Stadion var på väg upp ur stolarna för att fira mål men Trapp lyckades närmast mirakulöst rädda avslutet.

En kvart senare kom nästa giftiga Malmö-chans då Rosenberg fick bollen i ett lysande läge i straffområdet men den gången var det en PSG-försvarare som stod mellan tillslaget och mållinjen. När domare William Collum blåste för halvtidsvila markerade det slutet för en halvlek där MFF visat offensiv duglighet men även sårbarhet för bortalagets skickliga motattacker.

Andra halvlek drog igång med en känsla av att allt fortfarande var möjligt. Men när Zlatan Ibrahimovic i den 50:e minuten drev bollen längs den förlängda mållinjen och sköt hårt från snäv vinkel blev det ett psykologiskt tufft tredje baklängesmål. Wiland fick en hand på bollen men istället för att styra iväg den gick den retligt nog i riktningen mot nätmaskorna.

Tio minuter senare tändes en gnista hopp när domaren pekade mot straffpunkten efter att Nikola Djurdjic blivit bryskt uppvaktad i hälarna. Markus Rosenberg slog straffen lågt och hårt men bollen träffade stolpen med ett ljud som ekade i resonans med den kollektiva besvikna sucken bland åskådarna.

Bedrövelsen blev ännu större när PSG utökade till 0-4 i den 68:e minuten. En obevakad Angel Di Maria nickade in sitt andra mål för matchen på ett långt inlägg. Luften gick helt ur MFF. Paris Saint-Germain kunde börja rulla runt bollen utan att bli nämnvärt pressade.

När 0-5 kom på frispark från Lucas i den 82:a minuten blev det ytterligare en sten som sänkte matchen mot botten. Tre minuter senare blev det dock en applåd från stora delar av läktarna när Zlatan Ibrahimovic byttes ut. Publiken blev kvar på fötterna och körde den sista ”Hoppa om du älskar Malmö” som kommer att höras under Champions League-spel i Malmö på minst ett par år när klockan tickade upp mot nittio minuter.

Åge Hareide var besviken efter matchen.

– Vi gör så många fel framför båda mål. Både offensivt och defensivt. Vi gör juniormisstag bakåt. Vi måste kunna värdera situationerna bättre. Paris Saint-Germain är bra på att utnyttja det och vi måste sätta möjligheterna vi får. Det är viktigt för energin i laget. Vi hade ett bra snack i pausen och kom ut för att ta initiativet och så gör vi ett misstag efter fem minuter. Vi kan inte blunda på den här nivån. Vi måste vara vakna, säger Åge Hareide.