Hårt slit gav seger i Stockholm

Publicerad 20 september 2015 i Nyheter

Magnus Wolff Eikrems vrist, Carvalhos häl och en kollektiv kämparinsats säkrade tvåmålsvinst borta mot Djurgårdens IF.

Söndagseftermiddagens match på Tele2 Arena startade inte i något rasande tempo. Men när MFF, för dagen klädda i helvitt, väl satte fart gick det snabbt. I ett vackert anfall efter knappt tio minuter ledde dubbla klackningar fram till Enock Kofi Adu som för ovanlighets skull befann sig nere på vänsterkanten. Hans inlägg nådde Jo Inge Berget som prövade Kenneth Höie i DIF-målet med en hård nick.

Djurgården kunde svara med kvicka omställningar. Särskilt giftigt blev det i den nittonde minuten när de kunde kontra i numerärt överläge. Bollen hamnade till sist hos Kerim Mrabti som satsade för hårt i skottet och bollen var aldrig riktigt nära att gå in.

Några minuter senare tvingades Rasmus Bengtsson till ett tidigt byte efter att ha landat fel vid en offensiv frispark. Högerfoten tejpades hårt och han blev utburen på bår med händerna över ansiktet. In kom Franz Brorsson som med en fin insats hjälpte laget att hålla nollan halvleken ut. Särskilt mycket i offensiv riktning blev det dock heller inte. På övertid sköt Erdal Rakip efter ett fint och fartfyllt anfall, men skottet gick utanför.

Andra halvlek inleddes i ett tempo flera nivåer högre än den första och det var Djurgården som kunde förvalta fartökningen bäst. Hemmalaget tog sig fram på de öppna ytorna och Johan Wiland fick flera gånger ingripa för att förhindra ett baklängesmål. MFF-målvakten höll sig alert genom hela matchen och kunde påpassligt styra undan bollen när Sam Johnson var på väg att få ett friläge i den 60:e minuten.

Att MFF inte skapade lika mycket som Djurgården betydde inte något för resultatet eftersom man uppvisade en betydligt högre effektivitet när det väl gällde. I den 68:e minuten drev Nikola Djurdjic bollen mot straffområdet och slog ett inlägg som fastnade på en hemmaspelares fot. Bollen tog en riktning upp i luften där Markus Rosenberg var starkast i nickduellen och kunde skicka bollen vidare till inbytte Magnus Wolff Eikrem. Norrmannen stod helt fri och drog in 1-0 till Malmö på volley.

Magnus Wolff Eikrem var även den första MFF:aren i kedjan som ledde fram till 2-0. I minut 83 slog han en hörna som nickades undan av DIF-försvaret. Erdal Rakip slog till på skott på den lösa bollen, men istället för att nå fram till mål möttes den av Carvalhos häl och en läcker utökning till tvåmålsledning.

Någon vidare forcering för att hämta in underläget mäktade inte hemmalaget med och alla försök nedkämpades av ett hårt arbetande MFF. När domare Strömbergsson blåste i pipan gick de tre poängen till MFF. Åge Hareide tillägnar den kollektiva kämparinsatsen segern.

– Vi har haft problem med Djurgården innan och det var en väldigt jämn match. Det kändes som att det lag som skulle göra det första målet också skulle ta hem segern. Vi är självklart väldigt nöjda med att få med oss tre poäng i den situationen vi befinner oss i. Alla i laget jobbar väldigt hårt och det är viktigt, för Djurgården är svåra att bryta ner och om vi ska ta poäng här uppe måste vi vara kollektivt starka, säger Åge Hareide efter matchen.