Viktig bortavinst

Publicerad 24 september 2013

IFK Norrköping – MFF

Malmö FF:s styrka i år består inte bara i att man har spelat bländande fotboll under långa perioder då man vunnit match efter match – utan också i att man har haft förhållandevis god utdelning under de perioder då man spelar sämre. Dagens insats borta mot IFK Norrköping var ingen fullt övertygande seger, men det var tre poäng och det var precis vad MFF behövde efter två matcher utan vinst.

Det blev en jämn första halvlek med ett hemmalag som inledde starkast och ett bortalag som skulle äta sig in i matchen mer och mer. Under första kvarten hade IFK ett flertal bra chanser som med lite tur kunde resulterat i mål, varav den bästa kom på en hörna då bollen nickades i backen och studsade utanför Dahlins vänstra kryss. De andra chanserna skapades när man med sin höga press kunde vinna boll i offensiv zon men MFF:s backlinje var bra med på noterna och de misstag som bäddade för förlusten mot Djurgården besparades vi idag. Dessutom var Dahlin ständigt på rätt plats så riktigt farligt blev det aldrig även om IFK lyckades komma till ett par hyfsade avslut.

Det var inte det MFF vi blivit bortskämda med under säsongen, men det var ändå ett steg i rätt riktning efter magplasket senast. Skärpan saknades fortfarande i de avgörande passningarna och det tog en halvtimme innan MFF skapade sin första målchans. Men man var mer fokuserade i det generella spelet och slog inte bort några enkla passningar. Förvisso tappade man boll på defensiv tredjedel några gånger som ett resultat av Norrköpings aggressiva press, men i regel lyckades man ändå reda ut situationerna när de uppstod. Med tanke på att det var hemmalaget som inledde starkast kändes det taktiskt riktigt av MFF att spela enkelt och systematiskt äta sig in i matchen.

I den 30:e minuten bröt Hamad ett uppspel och avancerade själv mot mål och fick till ett bra skott som målvakten kunde avvärja. Och här någonstans började det kännas som att MFF tog över. Fortfarande var det inte fråga om någon propagandafotboll – men hemmalaget började tröttna i sin press och MFF blev allt farligare i sina offensiva ambitioner.

Så i 34:e minuten lyftes bollen upp mot Forsberg som nickade vidare till Eriksson. Anfallaren tryckte fräckt till sin försvarare som föll i backen vilket gav Eriksson en yta att avancera på. Efter ett par tillslag spelade han in till Molins som mitt i straffområdet kunde förlängt till en helt fristående Hamad. Men Molins såg luckan till vänster om de två täckande försvararna, och slog in ledningsmålet för MFF! I sin tredje match som anfallare fick Guille därmed göra mål – och det var ett mål som inte bara var viktigt för matchen, utan för Molins personligen och för att visa att MFF:s nykomponerade anfallspar kan leverera, vilket vi lär få se mer av i höst.

Malmö var det säkrare laget under resten av halvleken och Hamad hade ännu ett farligt skott där Molins inte var långt ifrån att slå in returen, men 1-0 stod sig halvleken ut.

Andra halvlek fick en skepnad som påminde om den första. Få klara målchanser och inget lag som dominerade matchbilden tydligt. Norrköping fortsatte sätta press på bollhållare och var något bättre än MFF inledningsvis. Men liksom i första halvlek så kom MFF att ta över allt eftersom matchen gick. I 60:e minuten tvingades Erik Johansson kliva av med skadad fot vilket ställer frågetecken för hans närvarande i derbyt på onsdag. Helander kom in och fick nästan omedelbart täcka undan ett hårt skott av Thelin. Bollen gick då i hög båge över straffområdet och var på väg in i bortre krysset, men Dahlin lyckades vända i sin förflyttning och kunde boxa undan bollen.

Även Simon Kroon fick stå för ett fint inhopp och hade bland annat ett bra skott från sin kant, och än en gång var det nära att Molins hann först till returen. Men istället var det Jiloan Hamad som skulle få sätta spiken i kistan. Han hade redan haft två bra avslut under första halvlek och i den 70:e minuten skulle hans försök ge resultat. En felvänd Molins spelade tillbaka till Hamad som la upp bollen för avslut en meter utanför straffområdet. Skottet gick via täckande försvarare i underkant av ribban och in i mål. Något turligt men inte mindre snyggt för det.

Efter detta var matchen avgjord. Norrköping hade inte den udd som krävdes för att övermanna Malmös backlinje och MFF gjorde inga misstag som kunde bjuda in dem i matchen.

Att HIF:s spelade oavgjort hemma mot Syrianska gör att glappet ökat till tre poäng inför skånederbyt på onsdag. HIF har inte övertygat i sina senaste matcher och detsamma kan sägas om MFF. Men vi vet att i derbyn kan de senaste prestationerna och den aktuella formkurvan visa sig helt betydelselösa. Om de vacklande formkurvorna har någon inverkan på den matchen så är det nog snarare genom att göra spelarna ännu mer taggade än om de kommit från flera raka vinster.