Dr Herbertsson del 6: Skadan Zlatan gett namn åt

Publicerad 11 december 2009

Skada på knäskålssenan där den fäster på knäskålen är en vanlig belastningsskada bland idrottare som hoppar mycket i sin sport.

Kärt barn har många namn och det gäller även denna belastningsskada som hos unga kallas Sinding-Larsen-Johanssons sjukdom efter dem som beskrivit den först.

Hos vuxna kallas den hopparknä eller ”jumpersknee” på grund av att det ofta drabbar just hoppare. Det senaste namnet är Zlatanknä då han hade besvär av detta förra våren. Fackuttrycket bland oss ortopeder är patellar tendinopati.

Ont när han hoppar
Den idrott där skadan beskrivits mest är volleyboll där ibland halva laget kan ha dessa besvär, men det är väldigt vanligt även inom elitfotbollen. Hos de flesta patienter debuterar smärtorna efter ett hopp, lyft eller landning och också ibland efter en utspark eller ett skott på bollen. Spelaren får ofta ont fram till i knäet när han springer, hoppar eller skjuter.

Smärtan sitter över nedre spetsen på knäskålen precis där senan fäster in. När man trycker mot spetsen på knäskålen ömmar det. Senan kan vara lite svullen och förtjockad här.

Skall man ha en exakt diagnos på hur senan ser ut kan man göra magnetundersökning (MRI) eller ultraljud av senan. MRI kan visa bindvävsomvandling av senan, bristning eller blödning och ibland även förkalkning. Ultraljud kan även visa kärlnybildning i senan.

Titthålskirurgi
Behandlingen är initialt att ta bort smärtande träning, komma igång med töjningsövningar av lårmuskeln och eccentriskträning (träning av muskeln samtidigt som den förlänger sig) av muskeln på framsidan av låret.

Hjälper inte detta är nästa steg att se om man kan ta bort de nybildade kärlen i senan genom injektion eller titthålskirurgi (artroskopi).

Ibland händer det att man inte förbättras av någon av dessa behandlingar och då kan man pröva operativ behandling. Då har man möjlighet att eventuellt ta bort förkalkningar, ärrvävnad med mera. Rehabiliteringstiden efter operation av denna typ är ofta 3 – 6 månader.

Förebyggande
Det är därför viktigt, som vid alla belastningsskador, att så fort man får besvär ändra på sin träning och korrigera de träningsmoment som är orsaken. Det finns möjlighet att förebygga dessa skador genom att träna eccentriskt, alltså styrketräning av muskeln samtidigt som den blir längre.

AV: PÄR HERBERTSSON

Länk till Pärs profilsida på mff.se

Länk till tidigare artiklar i artikelserien:
http://www.mff.se/Aktuellt/Nyheter/2009-12-08_Herbertsson_del5.aspx
http://www.mff.se/Aktuellt/Nyheter/2009-12-01_Herbertsson_del4.aspx
http://www.mff.se/Aktuellt/Nyheter/2009-11-27_Herbertsson_del3.aspx
http://www.mff.se/Aktuellt/Nyheter/2009-11-24_Herbertsson_del2.aspx
http://www.mff.se/Aktuellt/Nyheter/2009-11-19_Herbertsson_del1.aspx