Förlust i U21-finalen *Uppdaterad*

Publicerad 28 oktober 2009

MFF förlorade U21-finalen mot Halmstads BK på Örjans vall. Matchen var mållös efter ordinarie tid och var på väg mot ett avgörande på straffar när Anselmo gjorde mål i näst sista förlängningsminuten.

U21-final

Halmstads BK – Malmö FF

1 – 0 (0-0 efter ordinarie speltid)

1-0 119 min Anselmo

MFF:s laguppställning
Dejan Garaca

Pelle Holm(109), Markus Halsti, Filip Stenström(38), Tobias Malm(111)

Muamet Asanovski(38)(109), Rick Kruys, Ivo Pekalski, Jimmy Durmaz(92)(111)

Agon Mehmeti, Pontus Jansson(86)

Ersättare: Tobias Uddenäs(mv), Patrik Karlsson(38), Hicham Ali(92), Robin Nilsson(33), Alex Nilsson(86)

Nej, det lyckades tyvärr inte MFF att försvara 2008 års U21-mästartitel och vinna också i år. Det stod 0-0 på Örjans vall efter första halvlek, efter andra halvlek och efter första förlängningsperioden – men med mindre än minuten kvar av den andra kom Anselmo loss och satte 1-0. Då hade de flesta nog börjat rikta in sig på ett avgörande genom straffsparksläggning; det var ju också på straffar MFF vann finalen ifjol mot Norrköping.

I bussen söderut igen är Leif Engqvist förstås besviken över förlusten, men knappast förkrossad.
– Vi är nöjda med det vi har presterat. Det är bra av oss att ta oss till final två år i rad, och den här matchen var jämn. Vi gör en bra insats och har ett bra spel stundtals, säger Leif.

Det blev en förhållandevis chansfattig match från båda lagen, med mer spel för MFF men något fler heta lägen för HBK.
– Halmstad spelar mycket på långa bollar, och då blev det mycket andrabollsspel och skarvar. Vi var lite för ofarliga framåt idag, men hade ett par bra chanser i slutet av matchen.

Vassaste målchansen stod Rick Kruys för, när han i 117:e minuten slog en mycket välplacerad frispark mot stolproten, men tyvärr gjorde HBK-målvakten en storartad räddning. Alltså med tre minuter kvar av andra förlängningsperioden – och två minuter senare gjorde Halmstad mål… I 109:e minuten kom Agon Mehmeti loss ensam med målvakten, som räddade skottet med en benparad. Och minuterna innan full ordinarie tid var inbytte Alex Nilsson inblandad i två farliga situationer.

Matchens mest dramatiska händelse inträffade i den 38:e minuten, då domaren avbröt första halvlek – efter att Filip Stenström kolliderat med en HBK:are och slagit upp ett sår i huvudet. Filip fick transporteras till sjukhus för att sys och tas om hand; enligt uppgift är han kvar där och mår efter omständigheterna väl.

Redan efter en halvtimmes spel valde Leif Engqvist att plocka ut en av U21-lagets förgrundsfigurer under säsongen: Muamet Asanovski.
– Mudi hade ingen bra dag idag, han kom inte in i matchen. Han är också den som spelat absolut mest, både i antal matcher och minuter med U21, J-laget och P18-landslaget. Han är en jätteduktig spelare och var en av de bästa mot HIF – så här blir det ibland, bara, förklarar Leif.

Robin Nilsson ersatte centralt på mittfältet medan Rick Kruys tog steget ut på högerkanten.
– Då vann vi fler andrabollar och fick tag i mitten på ett annat sätt.
Fast Mudi kom faktiskt in i matchen till slut – närmare bestämt i den 109:e minuten då han ersatte Pelle Holm som fått kramp. På samma sätt byttes Jimmy Durmaz tillbaka in i matchen, när även Tobias Malm fick kramp två minuter senare.

Leif Engqvist lyfter fram två spelarinsatser i finalen: Ivo Pekalskis och Markus Halstis.
– Ivo ska ha mest beröm idag. Han är jätteduktig med bollen och bra i sitt passningsspel; provar svåra passningar och lyckas ofta men spelar samtidigt kort och enkelt. Markus Halsti är också värd beröm, även om det är han som blir bortvänd av Anselmo vid målet; han spelar klokt och sätter många fina bollar fram i banan.

U21-lagets höjdpunkt i slutspelet blev tyvärr inte finalen utan urladdningen i semifinalen mot HIF på Olympia förra veckan – då det blev seger med 4-2 efter en riktigt fin insats. Med den i färskt minne finns det därför inte bara anledning att beklaga titelmissen utan också säga: grattis till U21-silvret!

U21-säsongen är emellertid inte slut. Det återstår en match från grundserien som inte hittade sitt speldatum i den mellan landslagsuppehållen matchtäta svenska elitfotbollskalendern, och som inte heller behövde spelas för att avgöra vilka lag som skulle gå vidare till slutspel. Därför möts Kalmars och MFF:s U21-lag i Kalmar nu på måndag, den 2 november, avspark 14.00. Så kan det gå.