Centrum för idrottstalanger i Swedbank Stadion
Malmö stad hyr in sig på två och ett halvt tusen kvadratmeter av Swedbank Stadion och samlar alla grundskole- och gymnasieutbildningar med idrottsinriktning under ett tak, däribland Malmö FF:s fotbollsakademi och fotbollsgymnasiet. Tanken är också att skapa ett nationellt kompetenscentrum för idrott.
Restaurang och sportbar, konferensutrymmen och VIP-loger, souvenirshop – alla ganska väntade inhysningar och verksamheter i Swedbank Stadion. Men vad sägs om en kommunal högstadie- och gymnasieskola med drygt 400 elever? I fredags beslutade Malmö stads utbildningsnämnd att ta 2 450 kvadratmeter av Swedbank Stadion i anspråk för att där samla och förlägga alla stadens högstadie- och gymnasieutbildningar med idrottsinriktning.
– Det här blir unikt i Sverige. Tillsammans kan vi erbjuda en mycket attraktiv miljö för våra elever, med idrottsanläggningar och kompetens samlad på ett ställe. Här kan vi ge eleverna de bästa möjligheter att kombinera idrott med studier, samtidigt som vi kan integrera såväl olika idrotter som idrottsklasser på högstadiet och gymnasiet med varandra, sa Agneta Eriksson, ordförande i utbildningsnämnden vid en träff inne i de framtida lokalerna i Swedbank Stadion på måndagen.
På plats var bland andra också MFF:s ordförande Bengt Madsen samt representanter för Hyllie Stadsdelsförvaltning, Malmö stads utbildningsnämnd och nätverket Malmö Idrottsakademi.
– Som ordförande i Malmö FF är jag utomordentligt glad över att vi har folk i den här staden som vågat driva den här frågan, det är framsynt av Malmö Stad. Detta blir Sveriges nya idrottscentrum. Tack för ett bra beslut! sa Bengt Madsen.
– Detta är bra för MFF och gynnar lika mycket andra idrotter. Det är spännande att ha en sådan verksamhet i huset, sa arenachef Mats Engqvist, som förstås också är nöjd med att ha fått en trygg hyresgäst på ett avtal över hela 15 år. Årshyran för lokalerna: cirka tre miljoner kronor.
270 elever från Latinskolans och Borgarskolans idrottsgymnasier – däribland Fotbollsgymnasiet – och 150 elever från Stadsdel Hyllies idrottsprofilklasser för högstadiet – däribland Malmö FF:s fotbollsakademi, som idag har sina skolbänkar på Lorensborgskolan – börjar flytta in i Swedbank Stadion från och med höstterminen 2009. Lokalerna är belägna i den sydöstra delen av arenan, och upptar stora delar av markplanet under östra och södra läktarna. Här kommer att finnas fullutrustade skolutrymmen med bland annat 12 stora skolsalar (varav en hörsal, en mediesal och en naturvetenskapssal ), grupprum, studierum och lärarrum, skåp och rastutrymmen – ja, allt som finns på en vanlig skola helt enkelt. Plus det viktigaste: en samlad kompetens av lärare, tränare, träningsfaciliteter och viktiga stödfunktioner inom rehab, kost, fysiologi, idrottspsykologi med mera. Skolmaten kommer eleverna att serveras i stadions stora restaurang.
För skolkommunalrådet Agneta Eriksson är Malmö stads satsning på idrottscentrat slutet på en lång process, som inspirerats mycket av de fina resultat Malmö FF:s fotbollsakademi visat.
– För mig började det år 2000 när jag träffade Staffan Tapper och hörde om fotbollsklassen på Kirsebergsskolan. Sedan har vi hållit kontakten och haft många möten och diskussioner, även med Jan-Olov Kindvall på MFF. Med Fotbollsakademin har Malmö FF varit med och skapat möjligheter för ungdomar att få de bästa förutsättningar att klara sig vidare i livet. Akademin har verkligen visat upp en modell som fungerar, en stabil grund för att kombinera idrott och skola, sa Agneta Eriksson, som vill se fler profilklasser på högstadiet, inte bara inom idrott.
Idrottscentrat i Swedbank Stadion är emellertid tänkt att bli mer än en grund- och gymnasieskola för idrottstalanger. Utanför skoltid ska lokalerna kunna gästas eller hyras av andra idrottsorganisationer för kursverksamhet och utbildningar. Nätverket Malmö Idrottsakademi MIA (där Malmö stad, Skåneidrotten, Elitidrottscentrum syd och Malmö Högskolan ingår) verkar för att skapa ett kompetenscenter för elitidrott och erbjuda talanger möjligheten att kombinera utbildning med elitsatsning också på högskolenivå. Jan-Olov Jakobsson från utbildningsnämnden:
– ”Från idrottsklass till världsklass” är vårt motto. Det är med stor glädje vi ser hur vår vision håller på att f