Intresset hett hos Royal League-aktuella klubbar

Publicerad 16 oktober 2004

Malmö FF, IFK Göteborg och Halmstads BK är definitivt klara för spel i Royal League. Fyra andra lag har chans att ta en plats i den nya nordiska ligan. Då tre omgångar återstår i allsvenskan, och således nio poäng att spela om för varje lag, håller Kalmar FF den viktiga fjärdeplatsen i tabellen.

Kalmar FF jagas av Hammarby, Djurgården och Elfsborg som alla har en liten men dock möjlighet att snuva smålänningarna på konfekten.

Intresset för penningstinna Royal League är på topp bland de svenska klubbar som är aktuella för spel i dessa officiella skandinaviska mästerskap. Det framgick klart då representanter för dessa i nuläget sju allsvenska lag träffades i Göteborg i veckan för en så kallad work shop om Royal League.

Turneringen är ju inte bara en sportslig utmaning utan också en lönsam bonus, som ju inte går ut över eller är på bekostnad av någonting annat. Matcherna spelas under en tid då lagen annars enbart ägnat sig åt träning.
Kalmar FF ligger alltså i skrivande stund bäst till för att knipa den fjärde svenska Royal League-platsen.

Tränaren Nanne Bergstrand:
– Det vore en kolossal bonus för en allsvensk nykomling som Kalmar FF att spela i Royal League. Att få mäta krafterna med de bästa fotbollslagen i Skandinavien är en sportslig utmaning. Långt innan vi hade chans på spel i Royal League bestämde vi att träna i november och ha semester de tre sista veckorna i december. Tidigare har spelarna alltid varit lediga i november, berättar Nanne Bergstrand.

Hammarby är fyra poäng efter Kalmar FF. Tränaren Anders Linderoth är medveten om att Kalmar FF måste tappa poäng för att hans lag skall vara med och slåss om de allsvenska bronsmedaljerna och en plats i Royal League.
– Royal League generar mycket pengar och inkomster till klubben är alltid positivt. Det är viktigt att vi vinner mot AIK och Elfsborg.

Vi möter Kalmar på Söderstadion i sista omgången. Är vi nära Kalmar då kan vi avgöra av egen kraft, konstaterar Anders Linderoth.
Djurgården och Elfsborg är fem poäng efter Kalmar FF men de har inte gett upp hoppet.

– Vi ska göra allt i vår makt för att avsluta allsvenskan på ett snyggt sätt. Fjärdeplatsen är ett kvitto på att man gjort en hyfsad säsong. Alla vill väl spela i Royal League och få ett test på var man står i Norden och samtidigt tjäna bra med pengar, säger Djurgårdens assisterande tränare Stefan Rehn.

Elfsborg inledde allsvenskan bedrövligt, förlorade de fyra inledande omgångarna. Först i den nionde omgången kom första segern. Men sedan har Boråslaget sakta men säkert klättrat i tabellen.
– Våra möjligheter att ta en plats i Royal League är små men vi ger inte upp. Vi ska göra vad vi kan för att ta så många poäng som möjligt. Spel i Royal League hade varit en underbar grej, säger tränaren Magnus Haglund.