Ett läsår präglat av stolthet och glädje

Publicerad 14 juni 2024 i MFF i Samhället,Nyheter

MFF-initiativet Grundskolefotboll mot rasismer går på sommarlov – men laddar för nya utmaningar.

Det är skolavslutningstider även i Malmö FF. Grundskolefotboll mot rasismer, som är föreningens utbildningsinitiativ inom Barnkonventionen och Diskrimineringslagen för Malmös skolor, kan titta tillbaka på ett värdefullt läsår.

Det har varit full aktivitet. Olika konferenser och workshops har arrangerats och dessutom har två olika manifestationer hållits på Eleda Stadion under herr- och damlagets matcher där 200 elever har fått ge rasismer rött kort framför alla supportrar. Som en avslutning på läsåret arrangerades en aktivitetsdag på Hyllie IP. 40 lag från 25 skolor spelade matcher och 20 föreningar var med och visade upp sig för att inspirera unga att röra på sig.

Desiree Almendares-Sköldh, som är ansvarig för sociala initiativ i MFF, njöt av glädjen på Hyllie IP.

– Det är väldigt mycket kärlek och lycka inblandat i att spela fotboll, att få möta barn från andra skolor på fotbollsplanen och skapa nya minnen men speciellt att få nya vänner sådana här dagar.

Hon gläds av det stora engagemanget från skolor och föreningar.

– Den här rörelsen är fantastisk och inspirerande på alla sätt.

Hur tas ert arbete emot?

– I höstas fick vi ta emot en certifiering av UNESCO Lucs för vårt arbete, en fin stämpel att ta med oss framåt.

Vilka är de största utmaningarna inför nästa läsår?

– Att fortsätta skapa utrymme i skolorna och i klassrummen för dessa frågor. Vi vill alltid inkludera flera skolor, i dagsläget är ungefär hälften av Malmös grundskolor aktiva.

Läsåret i bilder

Fakta/Grundskolefotboll mot rasismer

Tillsammans med Pedagogisk inspiration, inom grundskoleförvaltningen i Malmö stad, driver vi ett förändringsarbete där allas lika värde står i centrum. Det grundläggande syftet med vårt arbete är att använda fotbollen och Malmö FF som motivationshöjande faktor i klassrummet när vi arbeta med barnrättsfrågor och diskrimineringsfrågor utifrån barnkonventionen. Barnen skapar lättare anknytning till tunga frågor genom ett gemensamt språk, fotboll. Med hjälp av fotbollen som ett verktyg bidrar vi till att barn lär sig om sina och andras rättigheter och allas lika värde. Under 2023/2024 var 38 skolor och cirka 2 300 elever anmälda till projektet. 

huvudpartners

officiella partners