Förlust i första mötet hemma mot Sparta Prag

Publicerad 22 augusti 2024 i Herr,Nyheter

Det blev förlust på hemmaplan, men dubbelmötet mot Sparta Prag är inte över ”Känslan i omklädningsrummet var besvikelse och att vi måste göra det första målet borta,” säger Henrik Rydström efter matchen.

Malmö FF – AC Sparta Prag 0 – 2
Kval till Champions League, Play-off
21 augusti, 21:00
Nya Malmö Stadion

Nyckelhändelser:

1′ Avspark
4’ Sparta Prag får matchens första riktiga läge men Johan Dahlin kan enkelt ta hand om bollen.
30’ Efter en olycklig touch på Jens Stryger Larsen går bollen in i eget mål och Sparta Prag tar ledningen.
32′ Nils Zätterström gör en viktigt brytning för att stoppa motståndarna från ett friläge
38′ Erik Botheim vänder förbi två försvarare i straffområdet och får bollen på mål ur en svår vinkel.
44′ Isaac Kiese Thelin får bollen felvänd i straffområdet, vänder upp och avlossar ett hårt skott, men Pragmålvakten får kontroll på bollen.
53’ Lasse Berg Johnsen får till ett vasst skott som nästan ställer till det för målvekten som stöter ut bollen, på returen nickar Botheim utanför.
84’ Sebastian Nanasi lanserar ett skott mellan Prag-försvaret men bollen går precis utanför.
89’ Matej Rynes skott från utanför straffområdet letar sig in i mål och Sparta Prague utökar till 0-2
94′ Domaren blåser av matchen.

Henrik Rydström om matchen:

— Vår plan var att sätta vår prägel på matchen och använda våra supportrar. Det kan man göra genom att tackla någon, att man tar ett skott, att man attackerar och får med sig publiken. Jag tycker inte att matchen riktigt fick något fäste, varken för deras del eller för vår del i början. Så vi lyckades inte få den energi adrenalin sprutan in i vårt lår eller var man nu sätter den. Målet är slumpartat, ett självmål gör väl att vi kanske då släpper loss lite mer. Jag tycker vi har en bra period i slutet av första halvlek, jag tycker vi har en bra period i början av andra halvlek, men vi skapar för lite klara lägen under de perioderna, vi hade behövt vara ännu vassare när vi är bra i matchen.

— Erik [Botheim] sliter och gör allt han kan och vad jag begär. Han vet att han har press på sig att göra mål, jag är övertygad om att det kommer snart. Det blir väl inte lättar för honom att vi i vissa delar av matcher skickar in inlägg i luften mot deras tre mittbackar, det ver inte riktigt tanken. När vi väl skapade och var nära att skapa större chanser så var det för att vi spelade vår fotboll, snabba förflyttningar, lite kortare passningar, spel på fötter i straffområdet.

— Vi ändrade lite i vår speluppbyggnad, i början så hade vi en stress som vi inte egentligen behövde ha, men den kan också ha kommit av att Sparta kliver högt. Jag tycker att vi hanterade det mycket bättre än vad vi gjorde, till exempel i Marbella i träningsmatchen som vi spelade i februari. Vi är längre fram än vad vi var då och när vi väl började hitta ett litet större lugn så tyckte vi att det var rätt skönt att de pressade oss högt. Däremot finns det väl en del i deras spel som är väldigt fysiskt och direkt och rakt, som de är konsekventa i som gör att de blir en intensitet som gör det till en utmaning.

— Svår match, känslan vi hade i omklädningsrummet efteråt, var 1: stor besvikelse, 2: vi måste se till att vi gör första målet borta, gör vi det så kommer det sätta igång en massa psykologiska bitar. Vi vet att det kommer bli väldigt mycket negativa tankar hos dem och att vi kände i spelet att vi kunde lösa många bitar som de ville göra mot oss. Vi behöver skruva på några saker, så kommer vi kunna skapa bättre målchanser mot dem. Sparta är ett bra lag, hårt jobbande, som aldrig slutar springa egentligen och det är alltid utmanande.