Förlust och mörker i Lviv

Publicerad 03 november 2015 i Nyheter

Huvudskada, utvisning och fyra baklängesmål blev resultatet av tisdagens match mot Shakhtar Donetsk. Efter 0-4 i Lviv krävs det poäng mot PSG eller Real Madrid för att MFF ska ha chans till avancemang.

Ett kylslaget Arena Lviv vars enda värmekälla var den himmelsblå klacken placerad i en tårtbit på övre etage var skådeplatsen för tisdagens Champions League-match mellan Shakhtar Donetsk och Malmö FF. Hemmalaget visade tidigt upp den beryktade offensiven som får motståndarna i den ukrainska ligan att falla som käglor.

Bara tre minuter in sprang sig den skicklige Bernard fri och kom ensam mot Johan Wiland. Malmömålvakten visade god rutin och klev ut i precis rätt läge för att täcka undan avslutet. Målchansen gav MFF en möjlighet att kontra. Pa Konate slog ett inlägg till Markus Rosenberg och för ett ögonblick såg man duons mål i Malmö framför sig – dessvärre gick Rosenbergs skarv över den här gången.

Redan tio minuter in i matchen tvingades Malmö FF till ett byte. Oscar Lewicki fick en armbåge i huvudet och föll ihop på gräset. Mittfältaren rullades ut med nackkrage och in kom Erdal Rakip. Efter spelavbrottet och bytet gick matchtempot ner något och Shakhtars offensiva maskin slog inte lika hårt.

I den 22:a minuten skapade Malmö FF lagets bästa målchans i den första halvleken när Markus Rosenberg hittade Nikola Djurdjic med en perfekt genomskärare. Den serbiske anfallarens skott räddades av Anton Kanibolotskiy.

28 minuter in kom Shakhtar Donetsks ledningsmål. En frispark från Márcio Avazedo ledde till oreda i MFF:s straffområde. Olexandr Gladkiy snappade upp den lösa bollen och dundrade in 1-0. Det fanns bud på mer under de första 45 minuterna. Alex Teixeira skapade på egen hand flera goda målchanser men bristande träffsäkerhet och Johan Wiland stod i vägen.

Den andra halvleken fick en usel inledning för MFF. Ett par minuter in hamnade försvaret på efterkälke och Shakhtars anfallare föll i straffområdet. Domare Ovidiu Hategan pekade på straffpunkten. Shakhtar-kaptenen Darijo Srna sköt straffen och Johan Wiland fick en hand på den men skottet var hårt och letade sig in till 2-0.

I minut 55 var det dags igen. Bernard avlossade ett distansskott som nyss inbytte Eduardo fick huvudet på. Bollen tog en riktning som Johan Wiland aldrig lyckades nå och 3-0 kunde föras till protokollet.

I den 73:e minuten tappades bollen på mittplan till Darijo Srna som drev framåt och spelade in till Taison. Hans skott räddades av Wiland men returen plockades av Alex Teixeira som till sist lyckades få bollen i nät. 4-0.

MFF:s målchanser i den andra halvleken var lätträknade. Några enstaka nickar på frisparkar noterades som avslut på mål men var egentligen aldrig något bekymmer för Shakhtar-målvakten. Hemmalaget spelade av matchen och lyckades på köpet få Kári Árnason utvisad i slutet efter hans andra gula kort som domaren hittade i en nickduell. En tung avslutning och ett tungt resultat en tung kväll i Lviv.

– Det var ett tufft andra gult kort. Men det är inget att diskutera nu. Vi var inte tillräckligt aggressiva och Shakhtar höjde tempot och spelade mycket bättre. Vi kom dem inte tillräckligt nära. De kunde hålla i bollen och utnyttja våra misstag. När de får sina mål höjer de moralen i laget. De får en bra start i andra halvlek och det har en stor psykologisk inverkan på både dem och oss. Men vi såg inte bra ut från början av matchen heller, säger Åge Hareide efter matchen.

– Vi måste utnyttja våra dagar väl innan matchen mot PSG nu.