Greger Andrijevski bygger ett starkare MFF
I den nya ledarstaben får Greger Andrijevski ett större ansvar för att de unga spelarna ska vara bättre förberedda när de tar steget till A-laget. Här utvecklar Greger sina tankar om träningsmetoder och vikten av att spelarna tränar, äter och vilar på rätt sätt.
– Jag skulle provträna med Club Bügge sommaren 94 och besökte då en klinik i Holland som var specialiserad på fotbollsspelares fysik. Föreståndaren var engagerad i Holländska landslaget och alla de stora spelarna åkte dit när det var något. Det var en mycket professionell anläggning och attityd och då insåg jag att vi hade mycket att lära.
Greger Andrijevski åkte tillbaka till Sverige och skrev på för Malmö FF istället, han kände att han inte var redo för utlandet ännu. Sen kom en knäskada och det blev mycket rehab och träning och där föddes också intresset för hur man kan bygga upp sin kropp med bra träning, rätt kost och vila.
– Det gör mig förbannad nu i efterhand, när jag insett hur mycket fel man lärde ut i Sverige. Ta det här med pasta t.ex. Vi fick lära oss att man kunde äta hur mycket pasta som helst, det var fett du skulle var rädd för. Men vad händer med de kolhydraterna som man inte klarar att förbränna? De lägger sig som fett. Idag vet vi att rätt fett är bra att äta. Men saker som vi tror är nyttiga, som risifrutti eller yoghurt med låg fetthalt, är smaksatta med massa socker istället. Det får kroppen svårt att bryta ned och då är det stor risk att det lagras som fett istället.
Greger kom in som ledare redan 2005. Idag är han personlig tränare för samtliga A-lagsspelare, med ansvaret för att spelarna lägger rätt vikt vid allt som rör den fysiska statusen. Och det han kommer tillbaka till är mantrat: träna – äta – vila.
– Många missar det här med återhämtningen och maten. Ska du få ut något av din träning måste du äta rätt och ge kroppen tid för återhämtning. Här är alla olika. Därför måste vi jobba på personnivå. Ponne och Jille kan inte köra likadant inför en match. Jille väger mycket mindre och hans kropp tar inte samma stryk som Ponnes när de kör hårt. Då måste vi hela tiden anpassa oss.
Greger minns med fasa försäsonger som bara handlat om att träna så mycket som möjligt.
– Ta de där klassiska försäsongerna när man kör två pass om dagen. Det slutar med att man sänker motståndskraften mot sjukdomar och drar på sig massa överbelastningsskador. Det har vi inte råd med. Men jag kan förstå att man gör så. En tränare som känner att han sitter löst kan alltid visa sig genom att öka träningsdosen.
Det ligger alltså på Greger att hjälpa spelarna att få rätt muskelmassa och träna kroppen för att orka agera på en fotbollsplan.
– Vi vill göra träningen så lik det som spelarna ska göra på planen som möjligt. Ren styrka ger dig ingenting om den inte är funktionell. Du ska orka stångas med en mittback i 90e minuten också.
En övning som börjar nå mytomspunna höjder är den s.k. Spartacus.
– Ha ha, jo den pratar spelarna gärna om. Det är egentligen ett träningsprogram som jag och Ville (Wilner Registre, MFFs naprapat och rehabansvarige, reds anm.) har arbetat fram. Sen döpte spelarna den till ”Spartacus” efter den där TV-serien med en massa vältränade gladiatorer.
Spartacus bygger på en sammansatt serie olika övningar där man utgått från kroppens egna naturliga rörelsemönster, som man kör igenom under hög puls.
– Med den här övningen får vi puls som när spelarna kör 3 mot 3 eller 4 mot 4, men du slipper skaderisken. Vi får så att säga en matchlik träning i gymet.
En ny del i Gregers utökade ansvar är att han också kommer hjälpa U-lagen att förbättra sin fysik.
– Att träna fys handlar om att förbättra sin kroppskontroll. Det är något man kan starta med redan i tolv- trettonårsåldern. Vi ska sätta oss och kolla igenom hur de tränar och hur jag kan komma in. Men kan vi bara få in ett pass i veckan kan det ge en hel del.
Redan 2009 gjorde MFF ett försök med att skapa en spetsgrupp där Greger gick in och körde fyspassen. Den som tog Gregers tankar till sig mest var Filip Helander.
– Vi hann väl med en 10-15 pass innan det rann ut i sanden, men Filip Helander tände till på det här och körde vidare på egen hand. Och han är också den som varit absolut bäst förberedd i kroppen av alla unga som flyttats upp i A-laget. Tar du gänget som kommer upp nu kommer de att behöva köra rätt hårt, innan de har fysik som klarar 90 minuters A-lagsfotboll.
När pratstunden närmar sig slutet har ett antal spelare kommit in i gymet och satt sig på cyklarna. Bland dem Filip Helander och Simon Kroon.
– Det gäller att man är förberedd när man kommer upp i A-laget. Det ger ett annat självförtroende, menar Filip Helander och skickar en passning till Simon.
– Jag kommer träna varje dag. Jag ska bygga på mig fem kilo muskler. Mitt mål är att spela nästa år, jag ska göra det som krävs, avslutar Simon.