MFF FÖR ALLAS LIKA VÄRDE

grundskole-
fotboll mot rasismer

Grundskolefotboll mot rasismer är ett utbildningsinitiativ inom Barnkonventionen och Diskrimineringslagen för Malmös skolor. Tillsammans med Pedagogisk inspiration, inom Grundskoleförvaltningen i Malmö stad, driver Malmö FF ett förändringsarbete där Allas lika värde står i centrum.

Det grundläggande syftet vårt arbete är att använda fotbollen och Malmö FF som motivationshöjande faktor i klassrummet när vi arbeta med barnrättsfrågor och diskrimineringsfrågor utifrån barnkonventionen. Barnen skapar lättare anknytning till tunga frågor genom ett gemensamt språk, fotboll. Med hjälp av fotbollen som ett verktyg bidrar vi till att barn lär sig om sina och andras rättigheter och allas lika värde.

Samarbetet leder till ökad delaktighet, trygghet, tillit och inkludering i klassrummen. Grundskolefotboll mot rasismer skapar mötesplatser för elever från grundskolor i olika stadsdelar i Malmö. Vi använder Stadion och fotbollen som en neutral mötesplats där Malmö FF kan visa vikten av allas lika värde på ett praktiskt sätt genom förebilder från klubben.

VÅRT ARBETE

VÅR HISTORIA


Malmö stads grundskoleförvaltning och Malmö FF har jobbat tillsammans med
Grundskolefotboll mot rasismer för sjätteklassare sedan 2010. Samarbetet inleddes när vi tillsammans bjöd in FC Barcelona U19 att möta Malmö FF:s U19 lag på Stadion. Då anordnades det workshops och seminarium inspirerat av kampen som spelaren Samuel Eto’o och hans lag ledde mot rasism inom fotbollen – den hårda läktarkultur som de upplevt med rasistiska glåpord under deras matcher. De uttryckte ett starkt motstånd och myntade uttrycket ”Varje fotbollsspelares dröm är att vinna – över rasismen”. Det skapade en kedjevåg av motstånd med ”Show rasism the red Card” som slagord.

Initiativet har växt under åren och inkluderar nu konferenser, workshops, manifestationer och en fotbollsturnering för att främja samverkan och motstånd mot rasism. 2020, då barns rättigheter blev lag i Sverige, firade initiativet 10 år och har engagerat över 12 000 personer i barnrättsfrågor genom utbildning i och synliggörande av barns mänskliga rättigheter tillsammans med skolans demokrati- och värdegrundsarbete.

huvudpartners – mff i samhället