Gymnasiefotboll mot våld och rasism
Gymnasiefotboll mot våld och rasism är ett samarbete mellan åtta gymnasieskolor i Malmö, Centrum för Pedagogisk Inspiration (CPI), Ge rasismen rött kort och Malmö FF. Startskottet gick 2011 och verksamheten består av föreläsningar och workshops i bland annat teambuildning, ledarskap och värdegrundsfrågor samt en fotbollsturnering.
Initiativtagare till Gymnasiefotboll mot våld och rasism är Daniel Dimitrijevic och Leif Boregren. Leif Boregren berättar hur det hela startade:
– Jag jobbade på Värnhemskolan och många av eleverna hade inte mycket att göra på sin fritid men var väldigt intresserade av fotboll och i synnerhet av MFF. Då tänkte vi att det kunna vara vettigt att skapa en fotbollsturnering där vi även skulle diskutera värdegrundsfrågor. Vi tog kontakt med andra skolor och organisationer och presenterade våra idéer.
– Det jag är extra stolt över är de värdegrundsövningar som vi genomfört på MFF:s hemmaborg, Swedbank Stadion. Eleverna från de olika skolorna delas in i grupper och vi för diskussioner tillsammans med dem. Jag märker hur de växer och när de kommer ut på planen respekterar de varandra bättre. Jag skulle vilja sammanfatta det hela med orden vänskap, gemenskap, respekt för varandra och naturligtvis fotboll.
Som stöd i värdegrundsarbetet är Gustavo Nazar, Centrum för Pedagogisk Inspiration, med och träffar eleverna ute på skolorna.
– Varje skola har ett lag som representerar dem i turneringen men i aktiviteterna runt omkring träffar vi alla elever. Det är viktigt att alla vet vad det är för turnering skolan är med i och att alla är med på vad den står för. I klassrummet diskuterar vi och reflekterar över frågor som rör rasism, fördomar och diskriminering. Finns det rasism i deras vardag? Om den finns, vad skall vi göra åt den?
I år deltog åtta Malmöskolor med sammanlagt nio lag. I fredags, den 13 juni, var det dags för finalspel på plan 9 vid Swedbank Stadion. I finalen vann Malmö Praktiska med 3-1 mot Universitetsholmen. Prisutdelare var MFF-legendaren Anders ”Puskas” Ljungberg som även har haft ett träningspass med ungdomarna under året.
– Jag har varit lärare i 22 år och det är fantastiskt kul att se den glädje och energi som finns hos ungdomarna. Jag är övertygad om att turneringen bidrar till att öka gemenskap och förståelse för varandra.