Hasse Borg 50 år!

Publicerad 01 augusti 2003

Måndagen den 4 augusti är det inte bara Skånederby. Malmö FF:s sportchef Hasse Borg fyller dessutom 50 år. Hemsidas nya medarbetare Måns Renntun har gjort en lång intervju med Hasse Borg. En person som betytt, och betyder, väldigt mycket för Malmö FF både på och utanför fotbollsplanen.

På träningsplanen bakom Malmö stadion tränar MFF:s a-lag. Dagen efter är det hemmamatch mot Elfsborg. De äldsta killarna, anförda av Andreas Yngvesson och Niklas Skoogs konstanta ljudmatta, kör kvadraten innan tvåmålsspelet. Men en av spelarna återfanns inte i MFF:s a-trupp. Sportchef Hasse Borg håller jämna steg med några av Sveriges bästa fotbollsspelare.
Detta är cirka tre veckor innan femtioårsdagen.
Även om Yngvesson gör sitt bästa för att tråka Hasse de få gånger tåspetsarna inte är tillräckligt långa, är det inte ofta Hasse Borg inte kan skarva bollen vidare i en trängda situationer.

– Jag försöker vara med någon gång varje helg, säger Hasse när vi sitter i den lummiga grönskan bakom Kulan några dagar senare.

Hänger du med i tempot på träningarna?
– Jodå, fast man tänker ju och vill göra samma saker som när man var elitspelare. Speciellt när man ska göra flera rörelser på en och samma gång kan det köra ihop sig.

På måndag fyller MFF:s sportchef Hasse Borg 50 år. En hektisk månad stundar. Allsvenskan är hetare än någonsin, MFF ska ut i Europa för första gången på fem år och dessutom ska man en vända till Spanien och möta Real Sociedad efter att en kontraktsklausul fått säga sitt. Och så femtioårsdagen mitt i allt detta.

När jag ringer honom några veckor innan femtioårsdagen skrattar han högt.
– Jag var borde väl ha förstått att det inte gick att ligga lågt med födelsedagen. Jandelin ska få höra om det här, säger han på en brusig telefonlinje när han får höra att marknadsansvarige Patrik ”Lakan” Jandelin skvallrat för reportern om den stundande 50-årsdagen.

Ligga lågt är inget man brukar förknippa med Hasse Borg. Lunchen består denna dag av ett äpple som han tar från receptionen inne på Kulan där han har sitt arbetsrum.
– Är äpplena goda, ropar han ut till alla och ingen innan han skakar hand halvtimman försenad.

Hasse Borgs dagar är hektiska. I händerna har han hela tiden två mobiltelefoner.
– Det är med blandade känslor som jag fyller femtio. Ingen femtioåring känner väl sig som den åldern. Börjar man tänka så blir man ju lite halvskraj. Tycker det låter gammalt, men det viktiga är hur man känner sig, säger örebroaren Hasse Borg med sina karakteristiska i:n.

Hur gammal känner du dig?
– Som de flesta femtioåringar känner sig. 25-30, skrattar han.

Som sportchef i Malmö FF handlar det om fatta beslut till höger och vänster både om det sportsliga och om det affärsmässiga. Många av Hasse Borgs frågetecken rätas ut kring strövområdena vid Sövdesjön.
– När grabben tränar där så passar jag på att springa några kilometer. När jag är ute och joggar kommer jag på idéer och löser frågeställningar. Det är helt fantastiskt tycker jag.

I den dokumentärfilmen Blådårar 2 berättar Hasse Borg om förhållandet med just sin son och hur det fick stryka på foten när han jobbade för Puma under nittiotalet. Det hela ledde till att Hasse till slut tog ett sabbatsår för att ägna sig åt sonen. Idag är han en upptagen man i ledningen för en av Sveriges största idrottsklubbar, en man som tar ett äpple till lunch.

Hinner du med familjen idag?
– Det kan jag inte påstå. Nu har jag ju bara ett jobb. Trivs man med jobbet blir allt lättare och man tänker inte på den tid man lägger ner. Sen så gäller det att försöka få kvalitet på den tiden man är ledig. Sabbatsåret gjorde att grabben kom ifatt. Idag är han femton, så även om jag jobbar mycket så är det inte farligt. Man kan ju knappast påstå att jag har ett nio till fem jobb, men jag trivs så bra med jobbet att jag inte behöver bekymra mig så mycket.

Sonen Johan hänger ofta med farsan på bortamatcherna.
– Han står alltid i klacken, det tycker han är jättekul. Han är medlem i MFF Support och vill inte sitta, utan stå. Supportrarna har en direktlänk via honom till mig, skrattar Hasse.

När Hasse Borg kommer till tals i tidningarna i dag är det ofta ”inga kommentarer” som gäller på frågor om den eller den spelaren är aktuell för MFF. Men bakom ”inga kommentarer” finns en vinnarskalle som gjorde att han ett tag på tidigt sjuttiotal spelade a-lagsfotboll, var med i ungdomslandslaget i bandy och spelade i juniorallsvenskan i hockey – samtidigt. Detta var i Örebro, många år innan det skulle bli tal om Zlatan-miljoner och publiksnitt på 18000.
– Men när jag kom till Örebro SK var jag tvungen att välja fotbollen. Jag var nog rätt duktig i all sport jag ställde upp i. Jag har nog haft femma i gympa så länge jag kan minnas, säger han.

Karriären inleddes i Örebroklubben Karlslunds IF, men det dröjde inte länge förrän knatten Hasse flyttade till den något större Örebroklubben Forward. Division tre-spel som tonåring och a-lagsplats ledde till att han klev upp på den översta pinnen på karriärstegen i Fotbollsörebro – Örebro SK. Hasse Borg var 19 år och det fanns förståsigpåare i Forward som inte såg med blida ögon på övergången.
– På den tiden ansåg man att ÖSK som allsvenskt lag absolut inte skulle utarma de lokala klubbarna.

Jämför detta med dagens fotboll där MFF har ett brett samarbete med klubbarna i regionen, något som också innebär att de största talangerna ofta till slut hamnar i storklubben MFF.
– Idag har man större förståelse för att spelaren själv måste utvecklas, att det är spelaren som står i centrum. Så försöker vi jobba här i dag. Övergången mellan Forward och ÖSK höll på att sluta i ett ettårsfall, men det löste sig till slut. Jag kom till ÖSK och gjorde debut borta mot Djurgården. Tror den slutade 1-1 eller 0-0 och jag minns att jag fick fin kritik. Men tiden i Forward var också härlig.

Det tog inte lång tid innan Borg blev landslagsaktuell. Från division tre-spel med Forward till a-landslaget på ett år. Lägg därtill proffs i Tyskland något år senare och frågan är oundviklig:
Blev du kaxig?

– Det tror inte jag inte i alla fall. Jag har nog varit densamma hela tiden. Man tjänar inget på att vara kaxig.

Brukar du kunna se dina egna fel och brister?
– Tja, jag brukar väl inte bedöma mig själv. Det får andra göra. Jag vet bara att jag sa att jag vill vinna. Jag har alltid sagt att jag vill vinna varje match, men uttalar man det för tydligt i Sverige ramlar man kanske på näsan.

Det finns ju inte ett lag här som inte vill vinna varje match, säger Hasse Borg och pekar mot Malmö Stadions stegrande betongfundament hundratalet meter bort.
Hur det gick till i nästa steg i den nu 21-årige Hasse Borgs karriär låter nästan osannolikt. Speciellt i dessa Bosmantider när småkillar funderar över vilka klausuler de bör skriva in i sina förhoppningsvis stundande proffskontrakt redan innan de börjar med elvamannaspel.

– Det kom som en chock när Eintracht Braunschweig ville att jag skulle komma ner och träna lite. Men jag tyckte det var så otäckt att åka själv så jag tog med mig min tränare i ÖSK på den tiden, Benny Lennartsson. Redan på kvällen första dagen ville de skriva kontrakt. Jag hade inga tankar på att lämna Örebro, och det hade aldrig funnits i tankarna att jag skulle bli proffs. Jag var minst sagt omtumlad när jag åkte hem till Örebro. Jag var riktigt skraj.

Detta sägs av mannen som 29 år senare skriver transferhistoria när han säljer Zlatan till Ajax för en rekordsumma.
– Jag gick för 700 000 kronor vilket var mycket med tanke på att skytteligavinnaren Billy Ohlsson gick för 300 000 till Bielefeld samma år.

Braunschweig låg på. De hade bestämt sig för närkingen.
– Dagen efter jag kom hem till Örebro ringde de och ville träffas i Köpenhamn. Jag skrev på kontraktet och på båten mellan Köpenhamn och Malmö satt Örebroledningen och skålade över pengarna de fått och vilka spelare de skulle köpa. De hade inte en tanke på att de hade blivit av med Hasse. Det kändes tufft.

Kontraktet var så pass bra att Hasse inte kunde säga nej. Väl i Braunschweig fick han ett halvår som inlärningsperiod. Anledning: klubben hade redan två utlänningar.
– Idag är man förbered på ett annat sätt. Lyckas man inte flyttar man vidare i Europa. På min tid var det många som misslyckades som proffs och, tjoff, tog första bästa tåg hem.

Hasse Borg flyttade inte hem utan gjorde proffsdebut borta mot Kaiserslautern inför en fullsatt arena.
– Det var mycket värre än att göra allsvensk debut. Jag kommer ihåg att jag tänkte ”varför har jag satt mig själv i den här situationen”. 30 000 satt och tittade på just mig för jag var ju ny.

Åtta år senare lämnade Hasse Borg Braunschweig. Då hade han varit med om att gå till åttondelsfinal i UEFA-cupen och komma tvåa i Bundesliga. Men också att åka ner i division två, vara uträknad och kämpa sig tillbaka. Erfarenheter som skulle komma mer än väl till pass i en viss ljusblå klubb i Sverige några decennier senare.
– Mitt i säsongen låg vi ungefär likadant till som Norrköping gör nu. Vi var uträknade. När tyskarna började snacka om att sänka löner var jag på väg hem till Örebro. Örebro var faktiskt på väg ner med ett flygplan för att göra upp, men natten innan ringde de och sa att det inte blev något. De fick inte ihop det ekonomiskt för att lösa mig.

Var det ditt fotbollslivs tuffaste period?
– Då var det jättetungt. Men när vi gick som ett tåg genom serien och till slut tog oss till kval och gick upp Bundesliga igen så var det en jäkla enorm känsla. Det var en mirakulös bedrift. Jag kommer aldrig att glömma det. Inget är så skönt att klara en svår motgång.

Skönare än att vinna guld med Malmö FF 1986 och 1988?
– Att vinna guld med MFF var också en fantastisk känsla.

Till MFF kom Hasse Borg 1983 som en etablerad landslagsspelare och stjärna. Bob Houghton hade varit framme och ryckt i honom redan ett par år tidigare, men det var Tord Grip som lyckades få hem honom. Samma tränare som hade tagit Hasse till ÖSK ett tio år senare tidigare.
Värvarkung Borg minns med ett snett leende på läpparna hur dåvarande ordföranden Hans Cavalli-Björkman fick ner priset på Hasse Borg.

– Cavalli körde lite väl hårt med den tyske vicepresidenten. Tysken hade ett flyg att passa och blev mer och mer stressad när Cavalli drog ut på tiden. Till slut var tysken så stressad att han höll på att spricka, och detta utnyttjades för att få ner kraven. Cavalli ordnade sen en helikopterfärd till Kastrup.

Framgångarna som följde de närmsta åren låter nästan osannolika med serie- och cupsegrar om vartannat.
– Jag trivdes från första början. Nu ska jag aldrig lämna Malmö. Även om en del säger ”hur kan ni ha en närking som sportchef, han är ju inte blå”. Han som läser detta vet vem han är.

Tillsammans med bland andra Janne Möller, Ingemar Erlandsson och Jonas Thern spelade Hasse Borg i ett lag vars framgångar det inte finns plats att räkna upp här.
– Vi hade en oerhört stark trupp och en enorm konkurrens. Ja, det var ett väldigt starkt lag.

Tränaren hette Roy Houghton och Hasse minns hur fotbollen i Sverige såg ut på den tiden:
– När jag kom hit hade jag problem med långbollar. Som mittfältare kunde man inte gå ner och möta bollen för då var man inte på plats när långbollen kom. Jag kan villigt erkänna att sommaren 1983 undrade jag vart jag hade hamnat, för bollen var mer i luften än på marken. Men Roy såg att han hade spelare med kvaliteter så han var stor nog att låta oss spela ett annat spel.

Tiden som spelande MFF:are slutade i och med guldet 1988. I finalen slog man Djurgården med 7-3. Fast det här med årtalen är kanske inte det som Hasse Borg minns bäst. Så här kan det låta under en intervju med Hasse Borg:
– Ja, slutade jag inte med det andra guldet? Var det inte -88? Eller var det -89? Jo, det var ju -88. Då slutade jag med om jag minns rätt. Skadade mig i finalen mot Djurgården här inne. 5-2 blev det väl? Va, 7-3? Ja, det kan det ha varit. Jag är inte säker, men jag tror jag la av efter det.

Tiden därefter fylldes först med tre år som spelande tränare i Ystads IF och jobb för Puma. Samtidigt fick Hasse en styrelseplats för MFF. Tio år senare led millenniet mot sitt slut och Malmö FF kom allt närmre avgrunden – Superettan. Tre matcher från slutet ringde man upp styrelsemedlemmen Hasse Borg och undrade om han inte kunde hjälpa till. Vid sidan om tränarduon Thomas Sjögren och Roland Andersson hade Borg en luddig roll.
– Min roll var att vara behjälplig. Man inbillade sig att man med min entusiasm skulle klara sig kvar i Allsvenskan.

Sett i efterhand: var det en bra lösning?
– Hade jag inte gått in och hjälpt till med laget hade jag gått runt och funderat på om vi hade klarat oss om jag hade gjort det.

Ner åkte MFF och domedagsrubrikerna var så många att man hade kunnat fylla Malmö stadion enbart med tyckare som visste att Malmö inte skulle återvända till Allsvenskan på flera år. Hasse Borg tillträdde som sportchef och med en hundraprocentig inställning och total uppslutning bland medlemmar, fans och sponsorer blev det bara ett tillfälligt besök i Superettan.
– Vi vände upp och ner på varenda sten och gjorde en utvärdering om hur vi jobbade och satte upp nya visioner.

Och så var det ju en kille från Rosengård som hade ett finger med i spelet.
– Zlatan avgjorde ju många matcher, så han hade ju en stor roll i det hela, både sportsligt och pr-mässigt. Man ska komma ihåg att varje match var som en cupfinal när vi kom på besök till Åtvidaberg och liknande.

Relationen mellan Zlatan och Borg blev omskriven. Hasse Borg vrider lite besvärat på sig i plaststolen när jag använder ord som ”extrafarsa”.
– Vi snackade mycket, det gjorde vi. Jag fick ju rätt när jag sa att det var den största talangen jag sett.

Har han gjort rätt som stannat i Ajax?
– Absolut. Först ska han bli frisk från sin skada, sen kan han gå vidare ut i storklubbarna. Men Ajax passar honom perfekt.

Hur bra kan Zlatan bli?
– Han kan bli en av världens bästa spelare.

Förmodligen får han rätt. Hasse Borg har inte haft fel många gånger hittills gällande Zlatan. Tiden kring försäljningen blev lärorik även för Hasse.
– Man kan aldrig bli fullärd utan måste alltid komma ihåg att det är skillnad på folk och folk. Du ska komma ihåg att Zlatan var på väg att lägga av flera gånger, men tack vare våra ungdomsledare stannade han kvar i klubben. I Malmö FF-leden är ju 52 % av utländsk härkomst och det var ju tack vare vår integrationspolicy som Elanga och Ijeh kom till just oss.

Det Hasse Borg inte säger rakt ut är att Malmö FF med sitt integrationsarbete var en förutsättning för att en kille som Zlatan verkligen skulle kunna lyckas så pass bra. Fotbollsvärlden har förändrat sig radikalt från två utlänningar i Hasse Borgs Braunschweig i mitten av sjuttiotalet till dagens formidabla explosion av spelare från hela världen överallt i europeisk fotboll.
Samtalet glider in på nutiden. Hasse Borgs närkingska blir allt mer exalterad när han talar om vinster, om framgångar och när Malmö FF:s publiksnitt kommer på tal närkingskan sin kulmen.

– Tänk, bara tänk, om vi slår alla tiders publikrekord i år. Med publikmatcherna i höst är det möjligt. Det kan gå.
Som sportchef i MFF är det alltså inte bara sportsligt guld som finns i tankarna. Men visst finns guldet med i Hasse Borgs sinne:
– Det är uttalat: vi ska vinna ett SM snart här, va. Men om det blir i år eller nästa, det vill jag inte spekulera i. Jag var ju med -88, så det vore fantastiskt att uppleva det som ledare också.
Den ena av mobiltelefonerna piper till. Hasse Borg säger till personen i andra änden att han är på väg in. Den andre telefonen har faktiskt varit tyst under hela intervjun. Troligen avstängd.

Hur firar du födelsedagen?
– Med seger mot Landskrona. Det blir någon mottagning innan matchen här på stadion tror jag. Jag kan passa på att skicka en hälsning till alla som planerar hyss och liknande kvällen innan: Jag kommer att vara på hemlig ort, så det är ingen idé att ni försöker er på något.

Misstänker du något?
– Jag har väl ställt till med en del mot andra genom tiderna så nu är det väl dags att få betala tillbaka.

Fem frågor:

När kan du känna dig maktlös?
– När vi förlorar. Även om man inte vill ta det ordet i sin mun när det går så bra som just nu.

När grät du senast?
(funderar länge) – Det kommer jag faktiskt inte ihåg.

Varför hade du inga byxor på dig när du klev ut med ett gevär i Blådårar?
(skratt) – Jag skulle byta om, det är väl inte så konstigt?

Bäste spelaren du spelat på samma plan med?
– Maradona.

Allsvenskans bäste spelare?
– Jag får säga två – Kim Källström och Niklas Skoog.

Faktaruta:
Namn: Hasse Borg
Född: Den 4/8 1953 i Örebro.
Yrke: Sportchef, Malmö FF.
Familj: Hustru Maria och sonen Johan, 15.
Bor: Gård utanför Blentarp med hästar.

Hasse Borg har Öppet hus den 4 augusti mellan 11.00- 16.00
Platsen är Stadionbaren, Eric Perssons väg
Välkomna!

Text: Måns Renntun

Måns Renntun kommer under hösten göra interjuver med spelare och ledare i
Malmö FF som publiceras här på mff.se. Nästa intervju kommer om cirka en
månad.