Hörnmål räckte till tre poäng mot Hammarby

Publicerad 25 oktober 2015 i Nyheter

Rasmus Bengtsson gjorde matchens enda mål när han satte pannan på bollen vid Eikrems hörnspark. Därmed har MFF tagit samtliga sex poäng mot nykomlingen Hammarby IF i år.

Skador och avstängningar gjorde att det var en MFF-elva uppställd på ett sällsynt sätt som klev ut på Tele2 Arena på söndagseftermiddagen. Åge Hareide hade åtminstone på pappret formerat laget i 4-3-3 med vänsterbacken Yoshimar Yotún som anfallsspelare. Både Pa Konate och Erdal Rakip fick fortsatt förtroende efter deras hyllade insatser i matchen mot Shakhtar Donetsk tidigare i veckan.

Blåsvarta MFF tog kommandot om matchinledningen och skapade hela sex hörnor de första tjugo minuterna. Förutom ett långsamt rullande avslut av Jo Inge Berget som enkelt räddades av Kristinsson i Hammarbys mål genererade inte hörnsparkarna några siffror till avsluts- eller målstatistiken.

Istället var det hemmalaget som skapade de farligaste chanserna i den första halvleken. I den trettonde minuten blev Johan Wiland lite väl våghalsig med dribblingar som siste man, vilket gav Hammarby möjlighet att skjuta in bollen i öppet mål. Men skottet var av dålig kvalitet och kunde blockeras av MFF-försvaret.

Efter drygt en halvtimme var det nära ett ledningsmål för hemmalaget när Batan dansade med bollen på den förlängda mållinjen och passade snett inåt bakåt till Orlov som egentligen bara skulle placera bollen i mål. Anfallaren fick en snedträff av rang och faran var över.

De avslutande tio minuterna av den första halvleken bet sig MFF fast ordentligt på offensiv planhalva. Nanne Bergstrands spelare var dock välorganiserade och släppte inte till mycket till målchanser. Magnus Wolff Eikrem försökte med långskott och Nikola Djurdjic hade ett avslut i burgaveln men i övrigt bjöds det på lika många heta chanser som under den femton minuter långa halvtidsvilan.

I andra halvlek brann det dock till direkt. Hammarbys högerback Birkir Már Sævarsson slog ett misslyckat inlägg som helt plötsligt blev ett lyckat skott då det tog sig förbi Johan Wiland och träffade ribban. Kort därpå hade hemmalaget en boll i mål men den assisterande domaren vinkade för offside.

I den 58:e minuten skulle de många hörnorna äntligen ge resultat. Magnus Wolff Eikrem slog MFF:s åttonde hörnspark och en helt omarkerad Rasmus Bengtsson dök upp med pannan inställd på mål. Den vikarierande lagkaptenen fick fira 1-0 till Malmö FF och sprang fram till Eikrem för att tacka för assisten.

Med målet kom matchen mest att handla om Hammarby IF:s jakt på en kvittering. Sævarsson hade ytterligare en bra möjlighet med ett pressat långskott som Johan Wiland fick slänga sig för att få en hand på. Med tio minuter kvar chippade Oliver Silverholt fram bollen till Lars Fuhre som försökte lobba Johan Wiland men bollen tog i ribban och ut. I matchens skälvande sista sekunder fick Fuhre ytterligare ett bra läge men sköt den gången över.

Hemmapubliken fick dock chans att jubla eftersom publiksiffran på över 30 000 åskådare innebar att Hammarby slog allsvenskans publiksnittsrekord. På planen fick man däremot bita i det artificiella gräsunderlaget och ett stabilt MFF kunde resa hem med tre viktiga poäng. Åge Hareide var glad att MFF fick utdelning i en match som annars inte bjöd på särskilt många klara målchanser.

– Vi är nöjda som klarar att vinna för det är inte ett lätt ställe att ta tre poäng på. Nu har vi varit här på Tele2 Arena två gånger i år, hållit nollan och tagit sex poäng så det är jag nöjd med. Jag tycker killarna gör ett bra jobb. Vi gick ut med 4-3-3 och ville hålla i bollen. Det tycker jag vi lyckas bra med. Vi har inte så många avslut men det skapar en trygghet att vi kan hålla i bollen och vi fick betalt för vårt tålamod på en hörna. Hammarby trycker på mot slutet och det är väl naturligt. Allt som allt är jag nöjd med att vi vinner med 1-0, säger Åge Hareide.