I MFF-fokus: Anders Larsson
Det finns ett fullkomligt unikt dataregister med detaljerad information och statistik över alla MFF:s 3823 matcher och 659 spelare från 1910 till i tisdags. Rubbet är sökbart och jämförbart på sätt som är svåra att ens fantisera om. Möt MFF-kalenderbitarens våtaste dröm och mannen som lagt ner tusentals timmar på att förverkliga den. Och en bok om MFF:s första tjugo år.
Bland det roligaste man som fotbollsälskare kan ägna sig åt är att sitta några stycken och idissla gamla minnen av matcher, mål, spelare säsonger. Jämföra heroers hjältedåd i episk tid med dagens tappra ljusblå krigare, kanske sucka över av som inte blev. Den mångårige MFFofilen Anders Larsson är inget undantag. Den här artikeln ska handla om varför han på senare år, vid sådana här sammankomster, allt oftare synts sitta och buddha-le, lite överseende, överjordiskt.
– När någon berättar om vad som hände i en viss match tänker jag inom mig att nja, det där stämmer nog inte riktigt. Jag har kunnat märka hur ofta minnet har fel, både hos mig själv och andra, säger Anders Larsson.
Tillgång till facit
Det är nämligen så att han kan gå hem och kolla i facit.
– Mot Landskrona BoIS häromveckan fick MFF två straffar. Hur många gånger har det hänt?
– Hur många fyramålsskyttar har haft MFF genom tiderna?
– Anders Frisk dömer allt till MFF:s nackdel – eller är den olycksaliga kombinationen Frisk-MFF en myt?
– På söndag ska Enköping få stryk på Stadion – men är 18 maj verkligen en bra matchdag för di blåe?
Anders Larsson vet, på fem röda (eller snarare ljusblå) minuter.
Statistikintresserad PC-novis
1987 skaffade han sig en dator för hemmabruk. Yrkesverksam som programmerare och datakonsult sedan 70-talet, men denna så kallade PC var främmande mark
– Det är lättare att lära sig om man gör något som är roligt eller nyttigt. Och statistik har jag alltid varit intresserad av. Så jag började mata in MFF-statistik i en liten databas. Match- och spelarfakta.
Och Anders Larsson fortsatte. Och fortsatte: allteftersom årsbokssamlingens faktaskatt omvandlades till ettor och nollor svällde databasens format med nya kategorier och sökvägar. Hela tiden med grundtanken att all information skulle vara lätt att komma åt, jämföra och uppdatera; med användarvänligheten i centrum, för att damma av en nattstånden it-boom-klyscha.
Allt om alla MFF:are - även Eusebio
Och idag, femton år senare, pratar vi om en i princip komplett databas över alla MFF:s matcher och spelare. Alla och allt. Genom tiderna. Alla tävlingsmatcher, alla träningsmatcher, alla resor. Mål, laguppställningar, spelsystem, halvtidsresultat. Från målvakten Fritz Landgren i matchen mot IFK Hässleholm den 16 maj 1910 till talangfulle inhopparen Joakim Nilsson i örgrytematchen i tisdags. Alla 659 MFF-spelare som gjort en A-lagsmatch för MFF, en allsvensk match för någon annan klubb eller spelat i landslaget på någon nivå, alla. Därför finns portugisiske storstjärnan Eusebios karriär beskriven – han gjorde en uppvisningsmatch i blå tröja 1971. Därför kommer i förtid flyktade talangen Labinot Harbuzis väg mot eventuell storhet att speglas i Larssons digitala rullor.
Sökbarheten mest unik
Att all denna information finns dokumenterad på ett och samma ställe är fantastiskt. Ändå är det bara halva grejen med databasen. Det riktigt unika, ja galopperande sanslösa, är – sökbarheten. Med någon inmatning och några knapptryck öppnas oändliga möjligheter till korsreferenser och jämförelser mellan hundratusentals värden och uppgifter. Vad som annars tar timmar att gräva fram och dagar att sammanställa uppstår på några sekunder eller minuter – kanske inte så konstigt att tidningarna och MFF-kansliet ringer honom hela tiden och ber om hjälp.
Registersökning 1: MFF vinner på söndag
”Registret”, som Anders Larsson själv kallar sin skapelse – på en gång anonymt och familjärt – presenterar statistiken i två huvudfönster: Match och Spelare. För varje match finns datum och klockslag liksom matchtyp och spelplats – land, stad, arena – inmatat. Så låt oss testa MFF-registret. På söndag möter MFF Enköping i en minst sagt viktig match på Stadion. Prahl och hans mannar gör säkert allt för att optimera förutsättningarna för seger, och publiken kommer att göra allt för att bära fram de himmelsblå till tre poäng.
Men vad säger historien? Är MFF bra på att spela fotboll den 18 maj?
Registrets svar: Malmö FF har genom åren spelat totalt 23 matcher den 18 maj och noterat 13 segrar, 7 oavgjorda och 3 förluster, målskillnad 48-28. Rätt hyfsat, får man säga, lovar gott. Av dessa har 14 matcher varit allsvenska, raden: 8 6 0 29-13, medan 7 av de allsvenska matcherna spelats på hemmaplan enligt 4 3 0 13-5. Tja, det krävs kanske något lite mer än att ställa ut skorna för att undvika oavgjort, men förlust är alltså utesluten… ur det historisk-statistiskt sannolikhetsmässiga perspektivet vill säga. Som ändå måste vara strået vassare än kaffesump och fågelflykt. Ändamålet helgar järtecknen.
Registersökning 2: Anders Frisk – hemmadomare på Stadion
Registret rymmer vidare uppgifter om resultat efter fulltid, halvtid, förlängning och straffar, laguppställning med spelarnas plats i laget och spelsystem. Mål, målskyttar och byten med tider samt uppgifter om skador inför och under matchen.Och aktuell domare.
Så, varför inte göra en snabbkoll på det här med Anders Frisk versus MFF. Snacket om att han alltid dömer till MFF:s nackdel, stämmer det?
Registrets svar: När det gäller allsvenska matcher på Stadion har ”Frisken” dömt 8 segrar, 4 oavgjorda och 2 förluster; rena hemmadomaren verkar det. Borta är raden 3 – 9 – 7 vilket sammanlagt gör 11 – 13 – 9; jämnare fördelning får man leta efter. Då var den myten avlivad, eller? Även om matchresultat inte är lika med domarens insats, vet registret i alla fall att meddela att MFF inte tappat några abnormala mängder poäng under Anders Frisks överinseende. Men med statistik kan man ju som bevisa vad som helst…
Hela karriären finns med
Spelarna presenteras i registret med sin MFF-karriär i fokus: antal säsonger, matcher och mål och målsnitt från pojklagen och uppåt, A-lagsdebut (debut från start eller genom inhopp? Registret vet), landskamper.
Anders Larsson anser sig för övrigt kunna leverera ”hard evidence” för det vi själva vetat länge, nämligen att MFF genom tiderna fostrat i särklass flest egna talanger i svensk elitfotboll. Plats i registret finns också för en sammanfattning av spelarens eventuella karriär bortom MFF: Sanny Åslunds väg till MFF via Sörby IK och AIK, Niclas Nyléns fem utländska proffsklubbar.
Registersökning 3: dubbelstraffarna
Mot Landskrona fick MFF två straffar. Det har väl hänt någon gång tidigare i allsvenskan, men det måste vara mycket ovanligt. Exakt hur?
Registrets svar: 15 gånger tidigare genom den allsvenska historien har det hänt att MFF fått två straffar i en match. 8 gånger har laget gjort mål på bägge, senast -98, HIF borta, Kindvall och Dejan Pavlovic satte varsin och MFF vann med 2-1. 1955 mot Hammarby missade MFF däremot bägge. Vem som la straffarna då? Hur matchen slutade? Hur det gick den säsongen? Vänta ett par sekunder bara…
Kanske på hemsidan
Det här alltså bara några lösryckta exempel. Oavsett om data söks för en seriös analys eller bara på kul: efter några sekunder eller minuter finns svaren tillgängliga. En ocean av MFF-vetande att mysa ner sig i öppnar sig för den kalenderbitske blådåren. Fältet ligger fritt för närmast esoteriska MFF-flumfunderingar, det är nästan skrämmande. Själv ”okynnessöker” inte Anders Larsson så mycket i sitt register, han har nog med att tillmötesgå de frågor han får från andra – media, MFF eller kompisar. Men han brukar förbereda lite inför varje match genom att kolla upp relevant statistik.
Det vore förstås vara varje MFF-galning förunnat att få sitta och leka med registret, vältra sig i tankelekar och jämförelser. Någon gång i en inte alltför avlägsen framtid kan det också bli verklighet - här på hemsidan. MFF, Anders Larsson och sajtkonstruktören Cell Network försöker tillsammans hitta ett sätt att göra delar av registret tillgängligt via mff.se, men i nuläget är det svårt att säga när det kan bli verklighet.
Registersökning 4: fyramålsskyttarna
– Här har vi ett fräckt fält! säger Anders Larsson plötsligt och pekar på den ruta på sin skärm där värdet för måldifferens anges – alltså med hur mycket MFF vunnit eller förlorat.
Så vi leker väl runt lite till – hur många fyramålsskyttar har då MFF haft i allsvenskan?
Den kvadrupla nätning som lyser klarast i det moderna MFF-medvetandet är Martin Dahlins i SM-finalen (utanför allsvenskan) mot Djurgården 1988.
Registrets svar: Det finns sammanlagt sju himmelsblå fyramålsskyttar på i allsvenskan genom historien, den färskaste är samme Dahlin, tre säsonger senare hemma mot Gif Sundsvall. De övriga är: 1968 Staffan Tapper mot Örgryte (b), 1963 Bosse Larsson mot Halmia (h), 1954 Kajan Sandell mot Degerfors (h), 1949 Ingvar Rydell mot GAIS (b), 1948 Sven Rydell mot AIK (h) och slutligen 1943 Arne Hjertsson mot Halmstads BK. Det kan tilläggas att Hjertsson gjorde ytterligare tre mål i matchen, som slutade 12-0! vilket tillsammans med hemmamatchen mot Jönköpings Södra 1949 – samma siffror – är MFF:s största allsvenska seger. Sju mål i allsvenskan är det bara en annan som lyckats med efter Hjertsson: klassiske centertanken Gunnar Nordahl – som dessutom gjorde målen i svit – för IFK Norrköping mot BoIS 1944.
Skriver bok om tidigaste MFF
Någonstans på vägen – i mitten av 90-talet – tog årsböckerna slut i Anders Larssons bokhylla. Samtidigt fanns en hel del faktaluckor kvar.
– Från och med 1918 gav föreningen ut sporadiska månadsblad, det var först 1931 något som kan motsvara årsböckerna kom. Ändå var det inga större problem att få fram uppgifter från mitten på 20-talet och framåt. Av det jag inte fick tag på själv hittade jag en del på UB i Lund och Kungliga Biblioteket i Stockholm. Men jag började undra: vad hände egentligen 1910-1920, de första tio åren?
Det var nu Anders Larsson gick från kalenderbitare till källforskare, från tabeller till levnadsteckningar. Han började gräva ner sig på allvar, skulle man också kunna säga. Han plöjde hela tiotalets lokala dagspress i lägg och mikrofilm för att få fram noteringar om matcher, resultat, kanske namnet på någon spelare – varje aldrig så liten uppgift en pusselbit. Han blev stammis på Stadsarkivet, sökte kontakt med efterlevande anhöriga till gamla spelare. Snart utkristalliserades ett projekt bortom registret: att skriva en bok om de första tjugo åren, inklusive det som får kallas MFF:s förhistoria 1905-09: MFF 1905-1924.
30 namn återstår
Anders Larsson har ringt tusentals telefonsamtal – de flesta på chans – i hopp om att komma i kontakt med någon som kanske vet något, en möda som också resulterat i många, många pratstunder och oändliga historier och anekdoter. Samt inte minst pusselbit efter pusselbit. Till slut fanns en lista med 130 namn, som inte låtit sig bevekas av luskning i någon källa: inga anhöriga funna, ingen antydan om livsomständigheter. Men efter en lika tålmodig som desperat inventering av stadens kyrkogårdar kunde hundra av dem flätas in i MFF-väven. Idag återstår 30 namn och alla heter förstås Nilsson, Hansson eller Persson…
Första MFF-fotot från skandalresa
Att säga att Anders Larsson har nyckeln till MFF:s historia är ingen överdrift, han har snarare en hel nyckelknippa. Från anhöriga och olika arkiv har han till exempel samlat ihop 150 bilder med MFF-anknytning från 1910-talet, bara det helt unikt. Anders Larsson snabbvisar en trave album, och fantastiska fotografier flimrar förbi.
– Här finns allt från de tidigaste laguppställningarna till när någon är ute och går med frun och hunden eller när B-laget sitter och super i en berså på Baltiska Utställningen.
De första bilderna av MFF som lag är från 1912 och dokumenterar en resa till Bornholm för match mot Rönne BK. Resan gick med nattbåt från Köpenhamn, och redan vid Byens ölcaféer var stämningen hög. En lokaltidning berättar om viss skandal under den färden över Östersjön: fylleri, uppträden och antastande av damer… Matchen gick direkt på förmiddagen efter ankomst och ett – kan man tänka – lite segspelande polkagrisgäng förlorade mycket riktigt med 1-3.
Tusentals timmar
Nog finns det stoff till en bok, alltid. Frågan är när den blir klar. Även om Anders Larsson delar projektet med nyinvalde MFF-styrelseledamoten Pontus Hansson, tror han sig behöva ett ledigt år för att få den färdig. Han har lagt ner många tusentals timmar på registret och detektivarbetet i MFF-historien, hela tiden vid sidan av sitt heltidsjobb som datakonsult. Vi diskuterar drivkrafterna till ett sådant här engagemang, och kommer fram till en cocktail: statistikintresse, samlarbeteende, ren och skär nyfikenhet och att det bara har varit så kul att prata med folk och höra allt de haft att berätta..
Livslång botgöring
Men det finns en annan, mörkare sanning, som handlar om botgöring och en livslång skuld. För till slut berättar Anders Larsson om den ödets cyniska nyck, som härleder sig till den 3 juni 1951. Då förlorade MFF mot AIK på Råsunda, vilket ju alltid är trist, men den här gången var det värre. Dessförinnan hade MFF inte förlorat på 49 raka allsvenska matcher och hade alltså chansen att spela hem 50 jämnt.
– Jag föddes den 3 juni 1951, och har alltid känt att jag måste kompensera för att jag ställde till det så, säger Anders Larsson.
Han torde vid det här laget vara förlåten, till och med av den erkänt långsinte, numera salige Sankte Persson, Eric, i sin himmel.
– – – – – – – – –
Fotnot: 49 är kanske inte så snyggt som 50, men likväl en i allsvensk historia helt enastående rekordsvit för förlustfria matcher.
I MFF-fokus: Anders Larsson
Sysslar med: Anders Larsson arbetar som datakonsult på Sigma-bolaget Integra, sitter i FV:s styrelse och har också fixat ihop MFF-kansliets nya medlems- och årskortsregister. På fritiden har han genom egna företaget Tabelldata hjälpt en rad föreningar med små uppdrag, mellan 1976 och 1999 skötte han alla Sydsvenskans idrottstabeller.
Bok på nattduksbordet: Han slukar ett par i veckan, en av de senaste George P Pelecanos ”Ren som snö”.
Musik i CD-spelaren: För närvarande Lucinda Williams, Jayhawks, The White Stripes. Dessutom är Larsson KB-räv, som inte gärna missar gig på Bergsgatans rocktempel.
Färsk filmupplevelse: ”The road to perdition” på dvd.
Mat: – ”Liten lövbiff-pommes frites-dubbel persilje-stor stark” på Mando. Jag har ätit mer än 1500 stycken, bekänner Anders Larsson. Släng dig i väggen, Tom Jones.
Främsta idrottsminne: – Att sitta på plats på Olympiastadion i München bland tillsammans med 8 000 MFF:are och se Europacupfinalen 1979. Det var stort!
Främsta MFF-minne: – Europacupäventyret -78/-79, hela vägen med hemmamatcherna mot Wisla Krakow och Austria Wien som höjdpunkter. Och så guldet 1965, som var ”mitt” första guld, och MFF:s första sedan 1953.
/Tobias Christoffersson