Målet på Linnéskolans fotbollsakademi: ”Alla ska lyckas”

Publicerad 12 november 2015 i Nyheter

MFF:s fotbollsakademier ger högstadieelever möjlighet till en god skolgång tillsammans med en satsning på idrotten. På Linnéskolan i Limhamn har akademin lockat både gamla MFF-spelare och ungdomar från hela Malmö.

Det är en grå och kylig förmiddag på Limhamns IP. Sjundeklassarna från MFF:s Fotbollsakademi på Linnéskolan kliver ut ur omklädningsrummet bakom träläktaren och värmer upp på konstgräsplanen. Eleverna har sällskap av pedagogen och tränaren Martin Abrahamsson och Niklas Skoog, tränare.

Den tidigare MFF-anfallaren ställer sig i mål för att agera målvakt under matchspelet och genast hörs en välbekant ramsa från en av eleverna: ”Niklas Skoog, superstar, hur många mål ska det bli idag”.

– De sjunger ofta den. Det är kanske mest föräldrarna som känner till mig men det finns Google så de har väl kollat upp mig, säger Niklas Skoog.

– Men jag är inte här för att visa upp mig utan för att utveckla dem. Så för mig har det ingen betydelse om de känner igen mig. Förhoppningsvis trivs de bra med mig.

Niklas Skoog har jobbat med MFF:s akademier sedan 2013 och delar idag sin anställning mellan Malmö FF och Linnéskolan. Han fungerar både som tränare och som stöd till eleverna utanför fotbollsplanen – ett jobb han trivs väl med.

– Det är det roligaste som finns. Fotboll har jag levt med hela mitt liv och är något jag älskar. Och jag får jobba med ungdomar och se hur de utvecklas.

– Det ingår i hela akademikonceptet att bygga relationer med eleverna både i skolan och på fotbollsplanen. Det är a och o för mig. Jag hoppas på att få dem att inse att det är en stor trygghet i att ha gått ut skolan. Vi ska ge dem bra träning men vårt huvudmål är att de ska klara skolan. Om de blir duktiga fotbollsspelare är det ännu bättre.

Akademieleverna kan intyga att bollkänslan fortfarande sitter i.

Pedagogen och tränaren Martin Abrahamsson står på planen och tittar på när eleverna dribblar mellan gula plastkoner. Han fick jobb på MFF:s fotbollsakademi i Rosengård och flyttade med akademin till Linnéskolan när Rosengårdsskolans högstadium lades ner 2013. Likt Niklas Skoog tycker Martin Abrahamsson att relationsbyggandet tillhör en av de viktigaste arbetsuppgifterna.

– Vi kan ha högt i tak här. Om saker och ting inte fungerar får eleverna reda på det. Vi är ärliga mot varandra.

Goda relationer är en förutsättning för att eleverna ska må bra och fungera, berättar Martin Abrahamsson. Det blir också ett verktyg i att sammanlänka klassrummet med fotbollsplanen.

– Om man vet att det funkar här på fotbollsplanen så vet man att det funkar någonstans och då är det lättare att överföra det på skolan. Man lär känna dem på ett annat sätt här på planen och då kan man prata med dem på ett annat sätt i skolan, säger Martin Abrahamsson, som också han poängterar att skolan alltid går först och att fotbollen är en bonus.

– Men jag tror att det är viktigt att barnen har drömmar. Det är vissa som tycker detta är det roligaste som finns och om man kan kombinera det med skolan ska man göra det.

Martin Abrahamssons uppgift är att få eleverna att fungera både på fotbollsplanen och i skolbänken.

Linnéskolans rektor Johan Revemark är glad att akademin finns på skolan. Han ser det inte bara som ett sätt att få en positiv spridning av skolans namn utan också som en fortsättning på det integrationsarbete man påbörjade redan 2007. Då tog man emot elever från Kroksbäcksskolan när den stängde för renovering. De överflyttade eleverna höjde sina betyg från i snitt 50 % gymnasiebehörighet till 80 %.

– Det kanske inte är för att vi är bättre, men man kommer till en miljö där man får det svenska språket och ser andra kamrater lyckas vilket gör att man själv vill lyckas. Kamrateffekten kallas det. Det tog slut för tre år sedan när de sista niorna gick ut. Jag tyckte att det var synd att inte fortsätta med integrationsarbetet för det behövs i Malmö, säger Johan Revemark.

Då knackade Jan-Olov Kindvall, Staffan Tapper och Hans Zielinski från Malmö FF på dörren och undrade om akademin i Rosengård kunde få ett nytt hem på Linnéskolan.

– Jag är själv gammal MFF:are och tyckte det var roligt. Utan akademin hade vi inte kunnat ha ett integrationsarbete som är så tydligt. Detta medverkar till integrationen i Malmö och det är MFF:s förtjänst. Sen är det så klart också roligt att ha så mycket idrott på skolan.

Allt eftersom akademin har funnits på skolan har man finjusterat arbetet för att få bättre struktur och balans mellan träning och undervisning. Johan Revemark berättar att han tycker att det mesta är på plats nu. Men det kvarstår fortfarande utmaningar i arbetet.

 – Det är inte alltid helt lätt att föra över glöden för fotbollen till skolarbetet. Men jag tycker att MFF har en sympatisk inställning. Man vet att kanske bara en eller två av hundra bara kan arbeta med fotboll på något sätt i framtiden. Det gäller att alla andra får en bra utbildning så att man kan göra annat också.

– Linnéskolans devis är ”Alla ska lyckas”. Det gäller både fotbollsglädje som att lyckas i skolan, säger Johan Revemark.

En av Linnéskolans omkring 90 akademielever är Hannes Nexbo, 13 år. Han spelar till vardags i Lilla Torgs FF och på MFF:s fotbollsakademi har han fått chans att fördjupa sina färdigheter och kunskaper.

– Vi har träning under skoltid tre gånger i veckan så vi har fått mycket fotbollsträning och kunskaper som man kanske inte får i klubblaget. Dessutom har jag fått nya kompisar. Jag tycker det är kul att spela här, säger Hannes Nexbo.

Han berättar att han tycker att fotbollsträningarna hjälper honom att hålla fokus uppe i skolan. Träningarna blir avbrott som gör att det känns som en ny skoldag när man går in på lektionen på eftermiddagen. Som sjundeklassare har han två år kvar innan han kan börja tänka på nästa steg. Men på frågan om vilket som är det långsiktiga målet behöver han inte fundera särskilt länge.– Det hade varit roligt att spela i MFF. Jag går ofta på matcherna och är väldigt insatt.

Sjundeklassaren Hannes Nexbo drömmer om att få spela i den himmelsblå tröjan.

huvudpartners

officiella partners