Månadsintervju med tränarna
Efter fem veckors uppehåll är så Allsvenskan igång igen, och inför MFF:s omstart mot Kalmar hemma faller sig en ny månadsintervju med tränarna naturlig.
Eftersom inga tävlingsmatcher spelades i juni får det här samtalet bli en summering av såväl maj som juni, samt förstås en blick framåt.
Maj månad blev en resultatmässig besvikelse med endast en seger på sex matcher (mot Djurgården), i övrigt två oavgjorda (Örebro och GAIS) och tre förluster (HIF, Hammarby, Göteborg). Vårens måltorka fortsatte; i fyra av de sex matcherna gick laget mållöst av plan. Efter 12 spelade omgångar parkerar laget på en niondeplats i tabellen.
Med vilka tankar gick ni in i uppehållet?
Hans Gren:
– Inför säsongen hade vi en plan för hur vi skulle arbeta med försvars- och anfallsspel och den har vi sett över. Vi gör avstämningar mot den vid varje träning egentligen och vi gör förstås kontinuerliga analyser, men nu satte vi oss ner och gjorde en lite större analys av vårsäsongen utifrån matchernas innehåll.
Vad kom ni fram till?
Hans Gren:
– Ungefär det vi mer eller mindre sagt hela året: att vi har haft ett gott bollinnehav, skapat väldigt mycket chanser och haft många avslut – men av olika anledningar inte gjort fler mål än de vi gjort.
Vi kan samtidigt konstatera att truppen mår bra; spelarna säger själva att de mår bra och trivs, och är nöjda med spelet, men inte poängen – och det är inget att hymla om.
Roland Nilsson:
– Det handlar också om små marginaler. Ett par mål till på vårsäsongen så hade det sett väldigt mycket bättre ut, och vi kan inte riva ner himmel och jord och försöka förändra allt bara för att det inte har skett. Vi fortsätter att arbeta kontinuerligt med det vi gjort hela tiden och förstärker på ett par punkter offensivt och defensivt.
Så huvudlinjerna ligger kvar, men en del justeringar görs?
Roland Nilsson:
– Ja, det kan man säga. Vi har spelat väldigt bra fotboll och skapat mycket chanser. Men vi måste bli bättre.
Vilken typ av justeringar handlar det om?
Hans Gren:
– Vi måste hitta ännu fler möjligheter att komma till effektiva avslut – och det kan vara på flera sätt: spela bollen snabbare framåt, fylla på med mer folk i boxen och så vidare. Men också att hitta rätt konstellation av spelare som vågar ta de där löpningarna in i boxen. Vi har gjort några små justeringar i vårt anfallsspel som vi hoppas kunna utnyttja för att få bättre med folk i boxen – vilka de är talar jag inte om här…
Under uppehållet spelades två träningsmatcher, mot Elfborg och Aalborg. Båda slutade 2-2, och om man lägger ihop dem med GAIS-matchen så har laget nu producerat sex mål på 3 matcher, en klar förbättring.
Hans Gren:
– Målfabrikationsmässigt har det varit positivt, och vi har också fortsatt skapa mycket chanser, även om vi inte vunnit matcherna eftersom vi fortsatt att släppa in ett par baljor i varje match. Gör man två mål mot GAIS, två mål mot Elfsborg och två mål mot Aalborg så ska man i normalfallet vinna de matcherna, eller i varje fall två av dem.
Såg ni hur era justeringar börjat slå igenom i träningsmatcherna, att det lossnat nånstans?
Hans Gren:
– Vi vill inte avslöja alltför mycket, men vi kan konstatera att vi gjort mål från bra positioner i de här tre matcherna. Det tycker vi är bra.
Men så är det då tusan att det trillat in lika många mål bakåt i de här matcherna också. Hur ser ni på baklängesmålen, ser ni något mönster i hur de kommit till?
Roland Nilsson:
– Det är klart att det inte är bra att släppa in två mål i varje match, men samtidigt är det också lätt att sitta och småanalysera. Ta 2-2-målet mot GAIS, det var en… väldigt konstig situation, en enskild händelse [krock/missförstånd mellan Daniel Andersson och Jimmy Dixon]. I träningsmatcherna har vi inte varit lika heta försvarsmässigt som vi varit anfallsmässigt, vilket brukar vara fallet när det inte finns några poäng att spela om. Då är det lätt hänt att man inte tar det där lilla extra arbetet för att vinna, särskilt i slutet av matcherna. Men det har vi pratat om med spelarna, att det måste vi göra i alla matcher.
En gemensam nämnare för de tre matcherna är att Gabriel inte varit med.
Roland Nilsson:
– Det är klart, han är en duktig spelare. Men om det beror på honom eller inte, det är svårt att säga.
En snabb exposé över matcherna i maj. Bortaförlusten mot HIF (1-0) avhandlades i förra månadsintervjun, men efter den kom vad som vid tidpunkten kändes som ett trendbrott: 2-1 över Djurgården, första segern på fyra matcher och första målet på tre.
Roland Nilsson:
– Vi började väldigt bra, och fick det där målet vi ville ha tidigt. Sedan blev vi lite nöjda med att ha gjort mål; vi slog av på takten lite och bjöd in Djurgården så de fick göra 1-1. Men efter att vi gjort 2-1 tycker jag att det bara fanns ett lag på plan.
Seger över Djurgården följde av tre på olika sätt jobbiga matcher. 1-0 till Hammarby till att börja med – ett fullkomligt osannolikt resultat för en match som MFF dominerade så stort och skapade så många vassa målchanser i.
Hans Gren:
– Det är klart att det är surt att förlora när man är så pass överlägsen. Det är helt otroligt att vi överhuvudtaget inte fick in bollen i den matchen, och att vi kan förlora den. Svårt för oss att göra så mycket annorlunda i den matchen. Men, i vilken match det än är så kommer det alltid nån kontring, och då gäller det att vara beredd. Är man inte det så kan det straffa sig, det har vi sett åtskilliga gånger.
Örebro hemma, 0-0. Igen stor dominans och många chanser. Men ingen lycka framför mål.
Roland Nilsson:
– Åter ett stort spelövertag där vi trycker tillbaka Örebro som så att säga kör handbollsförsvar, och där tränaren ber om ursäkt efter matchen att de inte bjöd upp till bättre spel. Men han var ju jättenöjd med en poäng…
Kanske är det också så att de där spelövertagen ibland är aningen skenbara, då motståndaren bland annat genom lite för långsamma bollbehandlingar och bolltransporter från MFF utan problem hinner samla sig?
Roland Nilsson:
– Jo, men samtidigt ska vi inte heller glömma att Örebro är ett bra lag med duktiga spelare. Och att det är jobbigt att spela bra anfallsfotboll. Folk tror ofta att det är väldigt lätt, men det kräver väldigt mycket, det är mycket energi som går åt, och får man inte den belöning, som orkar man i längden inte bara trycka på och trycka på. En fotbollsmatch går normalt i vågor.
Inför matchen mot IFK Göteborg kändes det positivt att möta ett lag som troligtvis inte skulle backa hem utan bjuda upp till öppet spel. Det blev en klar förlust, 2-0, och den match där laget varit längst från att ta poäng hittills?
Roland Nilsson:
– Vi fick i och för sig en liten varning med Wernblooms nick i stolpen; utan att de på något sätt hade något större spel så hade de plötsligt en nick i stolpen. Men det var vi som inledde matchen väldigt bra, bra spel och några halvchanser men ingen riktigt vass. Sen kom 1-0 till dem och vi tappade, men i andra halvlek gick vi ut och startade upp väldigt bra.
Till saken hör förstås att två skador hämmade MFF påtagligt: i mitten av första halvlek tvingades formstarke Labinot Harbuzi utgå, i andra Wilton Figueiredo.
Hans Gren:
– Hela vår plan för matchen sprack i och med att Labbe skadade sig tidigt och vi fick ändra om. Vi hade en taktik inför matchen och i den var förstås Labinot inblandad, men den fick vi inte utnyttja. Och sedan blev Wilton skadad i andra halvlek, då vi ändå tyckte att han kom lite bättre igång, när han fick gå ner ett steg. Matchen blev ryckig på grund av skadorna, vi blev störda. Men det är ingen skam att förlora borta mot Göteborg, det är bara synd att vi inte kunde stå upp med bästa manskap och så som vi hade planerat från början.
MFF har sett heta och aggressiva ut i de allra flesta av vårens matcher, men här var det Göteborg som såg aggressivast ut.
Roland Nilsson:
– Göteborg är ett aggressivt lag, ett tungt lag, och de bygger mycket på det, så det är svårt att jämföra. Vi är inte riktigt den typen av lag, vi bygger inte på det på samma sätt. Det syntes ju bland annat under U21-EM, där Göteborg hade med många framträdande spelare som med sin fysik bidrog starkt till att vinna matcherna för Sverige.
Sista matchen innan uppehållet blev GAIS hemma 31 maj – 2-2. Med Wilton och Labinot borta tog Agon Mehmeti plats på topp, Daniel Larsson spelade släpande anfallare och Jiloan Hamad gjorde sin första allsvenska match från start. Kombinationen av ett lite öppnare GAIS och ett lite rakare, snabbare MFF-spel blev lyckosam?
Hans Gren:
– Vi hade skador på tre ordinarie spelare [Labinot, Wilton, Gabriel], ändå gjorde vi en bra insats med två mål. GAIS stod lite högre med sin backlinje, och då fick vi möjligheten att lägga lite bollar bakom dem snabbare, den möjligheten har vi inte fått i de tidigare matcherna – samtidigt som vi hade lite andra spelartyper på plan.
I matchen genombrott för Jiloan Hamad, som borde fått bli segerhjälte med sitt superba 2-1-mål i början av andra halvlek. Under uppehållet har ”Jille” bara fortsatt imponera. Hur ser ni på hans utveckling?
Roland Nilsson:
– Men får komma ihåg att han bara spelat elitfotboll i ett och ett halvt år; ifjol kom från en annan division, ett annat tempo och en annan syn på fotboll. För Jilles del har det varit väldigt mycket att lära, och att mogna, han är inte så gammal. Det kan ta flera år, men för honom har det gått fort. Det är kul för föreningen och för vår värvningspolitik, och för dem som jobbat för det.
Hans Gren:
– Han har varit väldigt idog på träningar, väldigt lyhörd, trots att han har haft det tungt under långa perioder, till exempel har han sett jämlika med honom ha stora framgångar, men ändå har han knutit näven i byxfickan och jobbat på. Där ser man hur viktigt det är för dem som är utanför truppen att ligga i och köra på, rätt som det är så kommer chansen och då är det helt andra förutsättningar som gäller – istället för att gå och deppa och inte vara förberedd när de gäller. Jiloan har gjort det jättebra. Vi är jätteglada över det, och Jiloan är säkert ännu gladare!
Några dagar innan Allsvenskans omstart öppnade också det så kallade sommarfönstret för övergångar. I laget finns ett antal spelare med utgående kontrakt och med det där fönstret så besynnerligt konstruerat att det går att titta in genom det bara under juli, men däremot att hoppa ut genom det också under augusti så är risken uppenbar att spelare kommer att försvinna.
Hans Gren:
– Att spelare försvinner är något vi är vana vid över hela året; fönstren är öppna och stängda, det är skador och landskamper, det är en problematik vi brottas med hela tiden. Vi vet ju inte heller nu OM det försvinner någon, det verkar inte som om klubbarna står i kö för våra spelare för närvarande. Det är klart, försvinner spelare från viktiga positioner så får vi antingen förse oss från egna led eller titta på andra lösningar, så gör alla.
Roland Nilsson:
– Vi ser också flera spelare som kliver fram nu, som vi kanske inte hade räknat med tidigare i år på samma sätt. Jiloan har som sagt tagit ett jättestort steg. Men även Jasmin Sudic. Och nästa vecka är det någon ny som kliver fram.
Hans Gren:
– Även Robert Åhman Persson. Han gick in när Miljan Mutavdzic blev skadad och har spelat alla matcher.
Tränarna ser fram emot en allsvensk höst med ett lite lugnare och bättre spelschema, och framför allt: massor av poäng kvar att spela om. Och målsättningen, topp 4, den ligger orubbad kvar och fast.
Roland Nilsson:
– Målsättningen ligger kvar, den finns ingen anledning att backa från den. Det är klart att målet blir tuffare att nå utifrån den situation vi befinner oss i idag, men – där backar vi inte. Jag tycker att vi har spelat en väldigt bra och attraktiv fotboll, men precis som alla andra vill vi ha fler poäng och vinna fler matcher. Och det är solklart det vi siktar på nu i höst.
Tobias Christoffersson