Malmö FF – Hammarby IF

Tid: 2006-04-17 17:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-2

MFF-pressen i andra halvlek var stor. Kvittering och mer låg i luften. Två heta strafflägen kunde vänt matchen – liksom Edward Oferes lysande inhopp. Men istället förblev det ett självmål och en sylvass kontring som förstörde annandagen för alla himmelsblå. Och nog var det Hammarby som såg ut som det helaste laget så här i allsvenskans tredje omgång.

Det blir till att sträva vidare, helt enkelt. Mala på, träla uppför, bit för bit flytta fram positionerna. Det hade det förstås blivit oavsett hur matchen slutat – men med noll hemmasegrar på två försök, första förlusten inkasserad och en till synes lång väg mot toppformen är det bara att sätta ena foten framför den andra och trampa på. Det kommer.

MFF såg trögt och trubbigt ut i första halvlek. Exakt vad man kunde säga om det MFF som samma match samma plats 0-1-avslutade antiklimaxhösten 2005 på ett bara alltför konsekvent sätt, men med en oerhört viktig, om än dessvärre ej avgörande, skillnad: MFF 2006 ville. Ville, var fullt med energi och framåtanda, men förmådde inte; inte i första halvlek. Då Hammarby klämde ett skruvstäd runt MFF-mittfältet och inga av de grundläggande 4-3-3-spelschablonerna kunde omsättas i rappt passningsspel eller vägvinnande kombinationer.

Ytterbackarna producerade få inlägg. Jesper Bech utnyttjade sin rörlighet och smidighet och löpte entusiastiskt till sig flera lägen men lyckades inte förvalta dem, och är i övrigt inte den nian som likt Niklas Skoog bildar första pålen i en befästning av fientligt territorium. Afonso jobbade berömvärt bakåt men kom inte till framåt. Yksel Osmanovski lyckades inte sätta prägel på matchbilden som nummer tio.

Men det var först som sist en chansfattig och rätt charmlös första halvlek. Må vara att Hammarby sammantaget var det bästa laget, men något imponerande spel bjöd de inte på. Mer sammanhängande lagdelar, lägre felprocent och övertag på mittfältet – annars inget särskilt. I 13:e minuten lyckades man på ett obehagligt öppnande sätt växla kant under ett anfall och ge Zengin fritt blås på höger sida; mot det hade MFF under första halvan av första halvlek ett par bra lägen med Bech på språng, Anders Andersson framåt och Afonso väl med i spelet.

Sedan, i 24:e minuten, tog matchen en – med ett drypande understatement – oväntad vändning. Ett rappt men eftersom inga gröna höll sig framme ofarligt inlägg från MFF:s högerkant, Asper ut i straffområdet för att plocka i god tid före först framstormande hammarbyare. en stressad Raoul Kouakou emellan, nickar bollen i tomt mål (och sannolikt svårtagbart även om Asper stått kvar). Asper säger han ropade, Raoul att han inget hörde. Kommunikationskollapsen ett faktum – liksom 0-1 till Hammarby.

Tja, vad ska man säga? Raoul Kouakou kom helt tokigt in i matchen – några tveksamma ingripanden också innan självmålet – och i den 31:a minuten skenade han ihop med Christian Järdler i en annan till synes okomplicerad situation. Framskalle mot sidoskalle resulterade dessvärre i brutet och intryckt okben samt hjärnskakning för Christian, som bars ut på bår och blir borta åtminstone hela våren. Riktigt, riktigt tråkigt – lycka till med tillfrisknande och konvalescens och välkommen tillbaka så snart det går, Christian!

Sista tio av första började MFF komma in i matchen och hade två straffsituationer inom loppet av tre minuter. Först spelade inbytte Glenn Holgersson fram Afonso in i straffområdet i kamp med back – men inte förbi – och omkull. Sedan, tydligare: i läget efter en MFF-frispark från höger fick Yksel en på tv-bilderna klar stämpling på knäet, dock ingen åtgärd av domare Fröjdfeldt. Sista minuterna bjöd Hammarby tillbaka lite för självmålet. Marteinsson sparkade i luften så att Anders Andersson kunde hugga och spela in bollen till Afonso. Istället för att söka avslut lade han kallt vidare mot bortre stolpen och en framrusande Bech, som inte nådde att stöta in i öppet mål. En ordentlig målchans, MFF:s första.

Andra halvlek började med en hammarbymålchans, när Marteinsson nickade tätt över efter en frispark. Sedan tog Behrang Safari över – och blev utbytt. Aggressiv, arbetsam och löpvillig genom hela sin match jobbade han på ett par minuter fram frispark och hörna genom att attackera i två lägen där många forwards inte hade ansett det mödan värt; härligt att se. Men draget att byta in Ofere som central anfallare kändes å andra sidan helt logiskt (och det blev Bech som fick fortsätta på plan från Safaris högerkant) – och den unge nigerianen skulle tämligen omedelbart sätta sin prägel på händelserna.

För nu varvade MFF upp ordentligt och hade sin bästa period i matchen. Ett första riktigt fint anfall i 59:e minuten, igångdraget av Anders Andersson, följt av kombination mellan Afonso och Ofere, avslutat med ny straffsituation när Ofere gick omkull. I samma minut löpte Ofere bra mot ett uppspel och lättade elegant in en boll i straffområdet till Yksel, som ren framför målvakten sånär fick träff.

MFF pressade med mycket folk, såg inspirerade ut – och vad händer? Jo, självklart fick Hammarby kontring. En i matchen annars mycket bra Daniel Andersson spelade i anfallsläge en olycklig boll bakåt som obevekligt snappades upp av Hammarby. Runström lattjade bort hela MFF-försvaret med en snygg vändning och crosspass ut till Paulinho, som in från vänster chipskruvsmekte bollen i en båge över Asper in mot bortre krysset, 0-2.

Matchen kändes förlorad, och när Hammarby var ytterst nära 0-3 fem minuter senare – Runström över mitt framför mål – hörde det avlägsna mullret av ett ras. Men matchen skulle vända, eller ja nästan vända. För efter två nya gratischanser för MFF och Ofere fångade Afonso upp en tredje hammarbysnedspark, ryckte in i straffområdet men valde att lägga bollen vidare till Ofere istället för att avsluta själv. Och med målvakten överspelad och liggande fick Ofere till slut in den, 1-2!

Med en knapp fjärdedel kvar av matchen kändes det som vad som helst kunde hända nu, men trots fortsatt spelövertag var det Hammarby som fick den största chansen – på den fina framspelningen av Runström gick Mattias Asper ut och täckte av avslutet i ett riktigt starkt ingripande. Yksel lyckades på övertid sånär sno åt sig och peta bollen över målvakten, men detta var inte MFF:s kväll. Inte alls.

Visst kunde MFF ha fått med sig en kvittering, ja rentav ett segermål, men mot att Hammarby får tre poäng med sig hem finns det heller ingenting att invända; det är surt bara. Och det är fortfarande helt omöjligt att säga var MFF står. Det börjar allt mer att kännas som en felaktigt ställd fråga. För ”nya MFF” 2006 kan nog bara nå framgång genom att inte stå alls, utan ständigt röra sig framåt och utvecklas. Närmast blott fem dagar att utvecklas på till nästa match, nykomlingspigga GAIS borta.

Malmö FF:s läkare Per Herbertsson om Christian Järdlers skada.
”Han har fått okbenet rejält intryckt under ögat samt en kraftig hjärnskakning. Han kommer inte ihåg någonting gällande sin skada. Christian befinner sig på sjukhus där han skall röntgas ikväll. Han måste opereras och är troligen borta i två månader”