Malmö FF – Kalmar FF

Tid: 2007-06-26 22:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 1-2

MFF är vilse. Långt vilse. Finns karta, finns kompass, finns stigfinnare i ledet? Finns raska steg ännu i trötta vandrarben, finns klara tankar i domnande skallar – finns blixtblickar att kasta ur ögon som är tomma? Det måste det finnas.

Visst, det kan fortfarande vända snabbt och halva allsvenskan är inte spelad. Toppen är ännu – löjligt – väl inom räckhåll (även om botten i stunden ligger närmare). Allt kan ännu hända. Problemet är bara att allt mindre talar för att något kommer att hända. Tisdag kväll mot Kalmar på Stadion hände till exempel ingenting, i första halvlek mindre än ingenting. Här går man match eftermatch och väntar på att nu, nu! ska det hända, nu ska MFF ta det där steget, få ordning på styrkorna, få pusselbitarna på plats, hitta spelet, hitta harmonin. Hitta den där raknande vägen där mjölkbord med trepoängskannor står fulla och väntar med jämna mellanrum; när man plockar den ena ser man nästa en bit bort. Men vägen kröker sig – liksom ryggraden. Det har varit frustrerande att se hur utvecklingen från i våras stannat av, men nu ser det rentav ut som om det går på andra hållet. MFF tar steg tillbaka, inte framåt. Och det är mitt i säsongen. Det är absurt.

Det är förvisso fullt begripligt att laget där det befinner sig nu fullständigt lamslås av Kalmars ledningsmål redan i tionde minuten av matchen. Vilket fruktansvärt vackert mål, förresten, eller snarare anfallet som föregick det. Bollen på ett snöre i en lång kombination tvärs över planen, snabbt, tekniskt skickligt och så Santins ryck i vänsterled förbi MFF-försvaret och inspel (som väl var ett avslut) genom målområdet som Sorin stötte in. MFF nådde inte upp till närheten av en sådan spelnivå på hela matchen. MFF försökte verkligen, oupphörligt – men saknade verktygen. För utan fart, utan rörelse och alltmer utan självförtroende går det liksom inte. Jo, MFF kom ut och gjorde en mycket bättre andra halvlek än den undergångsaktiga första. MFF slet och stretade och skapade press och en del farligheter – och det är bra – men systemfelen kvarstod. Kvarstår.

Det kunde ha stått 3-0 till Kalmar i paus, men det stod fantastiskt nog 1-1, och matchen kunde fortsätta. I 43:e minuten gick ett inspel från Ola Toivonen på Junior ut till vänster, och där dök Yksel Osmanovski upp och fick äntligen bra träff i et av de många skottlägen han varit så bra på att skaffa sig under i matcherna hittills i år. Bollen in förbi Wastå i bortre hörnet, en tillfällighet väl fångad i flykten och MFF tände till. Men det dröjde ända in till mitten av andra halvlek innan MFF lyckades fatta ett ordentligt tag om matchen. Då hade Kalmar redan snabbt, flinkt och skickligt spelat sig till åtminstone två chanser – utöver de i första halvlek, alltså – där Jonas Sandqvist gjorde en spektakulär klistring av den ena, i fritt läge. Några lyckade kombinationer över mittfältet kring tjugo minuter såg ut att bana väg för ett spelövertag, och inbytet av Edward Ofere – fart och kraft i djupled! – såg ut som en injektion. Då fick Kalmar frispark på övre mittplan till höger, när Junior varit lite – med betoning på lite – oförsiktig med dobbarna. Inget märkligt läge, men mot ett lag som Kalmar kändes det att jodå, det här kunde bli farligt. Och det blev det. Lång lyra in i straffområdet, och ”på något sätt” ålade sig Ari da Silva Ferreira till den i röran – och sköt bollen i mål.

1-2 just när MFF var på gång, om möjligt än mer knäckande än 0-1-målet, ja rentav grymt. Under den återstående kvarten förmådde MFF inte skapa något hett läge. Matchen tog slut.

Men säsongen fortsätter. Spelschemat ger kalla kårar. Göteborg borta och så dubbelmöte mot Djurgården, därefter Hammarby borta. Men sanningen är ju den att motståndet för närvarande saknar betydelse. MFF är en ryamatta av knutar som måste lösas upp, det finns ännu tid att tro det – och inte att det handlar om en gordisk som måste huggas.

Finns optimism som inhalationsspray? Jag vill andas.