SVITEN
RUBRIK – Sviten / tavlan
Under åren 1949 till 1951 spelade Malmö FF 49 allsvenska matcher i rad utan förlust. Ett rekord som förmodligen inte kommer att slås under överskådlig framtid. Sviten startade den 6 maj med ett oavgjort resultat mot Helsingborg 2–2. Sviten avslutades den 3 juni genom att AIK besegrade Malmö FF med 1–0 på Råsunda.
Redan 1950 kom idén upp att porträtt av spelarna skulle målas för att hedra laget som vunnit två raka guld 1948 – 1950. Lagkaptenen Sture Mårtensson föreslog att spelarna, i stället för fler fat och pokaler, som de fått varje år, kunde få en tavla att hänga på väggen.
Att det var just Sture Mårtensson som kom med förslaget var ingen slump, eftersom han hade stort konstintresse och var bekant med konstnären Gerhard Nordström.
Styrelsen gillade idén och gav den då relativt okände konstnären Gerhard Nordström i uppdrag att göra en oljemålning av laget.
Tavlan målades under två månader 1950. Konstnären byggde upp målningen med fotografier som stöd och sen kom spelarna en och en eller två och två och satt modell.
Största problemet under skapandet var att det kunde gå lång tid mellan sittningarna. Alla spelarna förvärvsarbetade ju och kunde oftast bara komma kvällstid, medan konstnären var beroende av dagsljuset. Spelarna kom inte upp till någon rymlig ateljé, utan Gerhard Nordström målade denna stora tavla i sin lilla enrummare på Kristinelundsvägen.
Spelarna blev nöjda med resultatet och alla tyckte att ”de liknade sig”, men Gerhard Nordström berättade senare att han tog sig en viss konstnärlig frihet; nämligen gjorde han Calle Palmérs hårfäste lite högre, för att framhäva att Calle var den ”Tänkande August” i laget. Sedan gick Todde (Egon Jönsson) alltid lindad om benet på den tiden, så det tog han också med.
Egentligen faller tavlan så totalt utom ramen för konstnärens övriga karriär. På den tiden ansågs porträtt vara något man bara gjorde för brödfödan.
Tavlan hängde i alla år i MFF:s styrelserum och klubblokal. År 2006 visades den för första gången för allmänheten, då den sattes upp på Malmö Idrottsmuseum. Fr o m 2012 finns den att ses på nya stadions museum.
En som vill se mer representativa verk av Gerhard Nordström kan vända sig till samlingarna på Malmö, Lunds och Stockholms konstmuseum, där han finns representerad.