SÅ BÖRJADE DET / ERIC PERSSON
så började det
Som en följd av det ökande intresset för organiserad idrott bildades IFK Malmö på Malmö Latinskola år 1899. Fotbollen var på stark frammarsch i början på 1900-talet och 1905 bildades den renodlade fotbollsföreningen BK Idrott. I Malmö fanns ytterligare en fotbollsförening, Malmö BI, som ansågs vara den bästa fotbollsklubben i staden.
1909 gick BK Idrott upp i IFK Malmö för att bilda IFK Malmös fotbollssektion. Året därpå införlivades även Malmö BI i IFK Malmö. 19 personer från tidigare BK Idrott valde då att begära utträde ur IFK Malmö och starta en egen fotbollsförening. Den 24 februari 1910 bildades Malmö Fotbollförening.
De nitton som grundade BK Idrott och som senare bröt sig ur IFK Malmö för att starta Malmö FF var: Werner Mårtensson, Fritz Landgren, Ludvig Törnqvist, Bror Hansson, Emil Hansson, Alfred Mårtensson, Oscar Persson, Ivan Malmberg, Hjalmar Nilsson, Erik Rundqvist, Knut Björklund, Axel Borgström, Bertil Nilsson, Carl Granqvist, Frans Granqvist, Eben Lindkvist, Arvid Thulin, Edvin Göransson och Carl Persson. Till ordförande valdes Werner Mårtensson.
Föreningens bildande skedde på Malmö Idrottsplats restaurang som låg mellan nuvarande Malmö Opera och Malmö IP. På platsen finns numera en minnesplakett över händelsen
eric persson
Eric Persson, MFF:s ordförande 1937–1975, är den som tydligast förkroppsligar hur MFF blev den klubb vi är i dag. I närmare 40 år ledde han vår ständiga utveckling och förbättring. Han var en visionär som alltid frågade sig hur framtiden skulle bli och vad Malmö FF behövde göra för att vara rätt rustade för att möta den.
Han införde en mängd nyheter i svensk fotboll; nummer på spelartröjor, bruk av reservtröjor och ersättning till spelare för förlorad arbetsinkomst. Han skapade Intertoto-cupen, var tidig med att anlita utländska tränare och mån om att MFF skulle ha ett internationellt utbyte.
Eric var också en principfast och omtänksam person privat. Bland annat deltog han i evakueringen av judiska flyktingar från Danmark under andra världskriget, något som han fick en utmärkelse för av den danske kungen, Christian X. Engagemanget för ett öppet samhälle och allas lika värde lever fortfarande kvar i föreningen.