MFF Ungdom: ”Vi är något unikt på spåren”

Publicerad 23 augusti 2016 i Nyheter

För drygt ett halvår sedan genomgick Malmö FF:s ungdomsverksamhet en omorganisation när staben utökades med en koordinator och en fystränare, med ambitionen att spetsa till talangutvecklingen ytterligare. Fyra nyckelpersoner i MFF:s ungdomsorganisation berättar hur verksamheten fungerar, vad som krävs av spelare och ledare i MFF och framtida målsättningar.

Medverkande:
Mats Enqvist, ungdomsansvarig
Joakim Nilsson, ungdomskoordinator
Andreas Georgson, tränare för U17 och scoutingansvarig
Roland Larsson, tränare för U19 

I december 2015 anställdes Joakim Nilsson som koordinator för MFF ungdom för att vara spindeln i nätet i ungdomsorganisationen. Andreas Georgson, som tidigare hade rollen som ungdomskoordinator kunde då helt ägna sig åt U17-laget och scoutingansvaret.

Mats: ”Vi fick den unika möjligheten att ha en person med enbart fokus på metodiken i träning och match i organisationen som inte har ansvar för eget lag. Det som var problemet för oss innan var att alla i organisationen utom jag som är ungdomsansvarig hade egna lag, och det är svårt att ha en övergripande bild över flera lag i både träning och match om du har ett eget lag att ta hand om.”

Andreas: ”Jag jobbar med scouting och analys och Joakim jobbar med metodiken. Det är viktigt att idén för vår verksamhet inte svajar, att någon tränare drar på något håll och någon på ett annat. I Joakim har vi fått en samlad punkt kring metodiken hur vi arbetar och jag får möjlighet att samordna scouting och analys.”

Metodiken hur MFF ungdom arbetar finns nedskriven i dokumentet ”Den himmelsblå vägen”, en omfattande och detaljerad utbildningsplan som varje ledare som arbetar med ungdomsfotboll i Malmö FF måste förhålla sig till.

Mats: ”Den beskriver hur vi tränar och hur vi matchar i de olika åldersgrupperna. Tekniskt, taktiskt, fysiskt, mentalt, hur vi samarbetar med skolan och hur vi bedriver vår scouting. Det finns också avsnitt om hur man äter och hur man är som förälder och spelare i MFF. Det är väldigt omfattande.

Vi som utbildar måste veta vad vi utbildar våra spelare till. Vi ska vara offensiva och spelförande med en solid defensiv och vårt mål är att få upp så många spelare som möjligt i vår A-trupp, men hur ska vi träna våra ungdomar för att nå det här målet? Jag tror att det är skönt för nya tränare att komma in och ha något att förhålla sig till. Kan du inte det så ska du inte vara tränare i Malmö FF.”

När ni letar spelare till MFF:s ungdomslag. Vilka egenskaper letar ni efter hos en spelare?

Andreas: ”Det som är gemensamt för alla spelare som lyckas är att de har en jäkla glöd. När man tittar tillbaka på spelare som lyckats så kan man se att vissa hade de egenskaperna och några hade andra egenskaper, men alla hade den där glöden att vilja bli så bra som möjligt och vilja lära sig. Den egenskapen är omöjlig att klara sig utan.”

Mats: Det bästa är om glöden kommer av att man tycker det är kul att spela fotboll och att man älskar det här så mycket. Den glöden har de bästa spelarna.”

Andreas: Sen är det ju också så att ska du komma in i en miljö som är så konkurrensutsatt som MFF, med hög nivå på träningar och tufft motstånd i matcher så måste du naturligtvis ligga på en viss prestationsnivå.

Vårt eget spår är egentligen väldigt smalt. Du måste ligga långt framme i utvecklingen för att orka med träning och match på hög nivå, vilket gör att vi riskerar att missa många spelare som utvecklas senare. Men tack vare vår breda skolverksamhet kan vi vara en del av fler spelares utveckling. Där känner jag att vår modell har förädlats, att vi har möjlighet att påverka spelare som både utvecklas tidigt och sent och sen ta in dem i MFF när de är mogna för det.”

Skolverksamheten utökas från och med i höst från fem till tio akademier i MFF:s regi runt om i Skåne, vilket ger fler ungdomar möjlighet till att kombinera skolarbete med högklassig fotbollsutbildning.

Ungdomsorganisationen har vässats den senaste tiden genom nyanställningar och en ökad akademiverksamhet. Hur mycket har ni utvecklats de senaste åren?

Andreas: ”Jag tycker att vi är något unikt på spåren. Vi har en tydlig, gemensam filosofi som vi aktivt arbetar med i alla våra lag. Det finns en ”MFF-väg” att spela fotboll på och som vi driver väldigt hårt och den är överordnad ett kortsiktigt resultat. Den modellen står över vad det slutar i den matchen eller i den finalen.

Alla klubbar har en arbetsplan, men det är väldigt få som är så så detaljerade som vi är och som aktivt ställer krav på spelare och tränare att modellen ska efterföljas. Men det krävs mycket jobb och vi är inte nära med att vara färdiga med det här arbetet.”

Roland: ”Jag tror att det är viktigt att understryka det som Andreas säger. Det är många föreningar som har planer och idéer om hur saker och ting ska gå till men modellerna följs inte upp. Det är lätt att bara snacka om att vara spelförande men det måste se ut så i matcherna också. Jag tycker att vi är på rätt väg och tror faktiskt att vi har kommit en bra bit på ganska kort tid.”

Ni nämner att metoden och prestationen är överordnad resultatet. Hur resonerar ni kring den frågan?

Joakim: ”Vi vill vinna varje match och varje turnering vi deltar i. Men inte på bekostnad av av utvecklingen på våra spelare. Det gör det också mycket mer intressant att vinna – när vi gör det på ett sätt som utvecklar våra spelare.”

Roland: ”Det känner jag igen från min tid på förbundet, vi hade också som mål att utveckla spelare i landskamper. Då kom direkt frågan: ska ni inte vinna? Jo, det ska vi. Det är därför man håller på med idrott, för att bli så bra som möjligt och vinna. Men det finns en metod för att vinna. Det finns ingen som helst tvekan om att vi vill vinna – men vi ska göra det på vårt sätt.”

Andreas: ”Vårt sätt att försöka vinna på kräver en mycket större insats från både spelare och ledare. Många lag går den lite enklare vägen och spelar ett enklare spel för att på väldigt kort sikt kan det ge bättre resultat, man kan till exempel utnyttja sina fysiskt starka spelare på ett tydligt sätt. Där tror jag många ungdomstränare tar en farlig genväg, då sätter man de kortsiktiga resultatet före att utveckla alla spelare maximalt. Samtidigt letar vi inte efter en enda spelare som inte har en enorm glöd att vinna varenda träningsmoment, varenda duell och varenda match. För annars ska man inte vara i MFF.”

Mats: ”Problemet kan vara att spelare och ledare sätts under en viss press. För om en MFF-supporter går och tittar på en ungdomsmatch så är det resultatet som avgör, han eller hon bryr sig inte alls lika mycket om hur det ser ut.”

Andreas: ”Då bedöms ungdomsidrott efter vuxenidrottens ideal. Syftet med ett fjortonårslag är att få fram så bra A-lagsspelare som möjligt, det skulle ingen säga emot. Då ska vi också ha ett arbetssätt som maximerar möjligheten att få fram så många skickliga spelare som möjligt.”

Vad är den slutgiltiga målsättningen med ert arbete i MFF Ungdom?

Mats: ”Vi gör detta för att vi vill få fram så bra A-lagsspelare som det bara går. De spelare som vi flyttar upp ska vara så bra att de förstärkerA-truppen. Vi tror att de spelare vi kommer få upp de närmsta åren ska vara ännu bättre förberedda än de vi får upp idag, det är målsättningen. De ska hålla en europeisk nivå.”

Andreas: ”Det är en viktig poäng. Vi vill inte spela en viss typ av fotboll på grund av något högre ideal utan det är för att maximera spelarnas utveckling och för att spelarna som kommer upp ska vara redo för Champions League och inte bara Allsvenskan.”

Mats: ”Vi har en ambition att vara en bra europeisk ungdomsakademi. Vi är på väg men då ska vi också leverera spelare på den nivån. Vi vill utbilda spelare som ska kunna ta MFF ytterligare ett steg, det låter kanske kaxigt men det är ambitionen. Att komma in i MFF:s A-trupp är förbaskat svårt – och ska vara det. För vi ska ha det bästa laget i Sverige.”

huvudpartners

officiella partners