Nya Malmö Stadion, del 1

Publicerad 23 maj 2007

Jag möter upp Bengt Madsen på Malmö FF:s kansli, några timmar innan derbyt mot Helsingborg. Intervjun riktas dock inte mot den stundande vinstmatchen, utan mot en annan viktig fråga för Malmö FF: Nya Malmö Stadion

Jag möter upp Bengt Madsen på Malmö FF:s kansli, några timmar innan derbyt mot Helsingborg. Intervjun riktas dock inte mot den stundande vinstmatchen, utan mot en annan viktig fråga för Malmö FF: Nya Malmö Stadion

Processen fram till beslutet om arenan beskriver Bengt som en mycket lång resa med olika ansikten.
– Vi har ibland svävat på moln av glädje och ibland har vi varit långt nere i källaren. Men det faktum att vi nu har passerat alla hinder kommer att vara mycket värt för oss i framtiden.

Och Bengt försäkrar att Nya Malmö Stadion kommer att bli framtidens arena.
– Med den nya arenan får vi en ökad komfort och trivsel för publiken, vilket skapar en miljö och stämning som förhoppningsvis leder till att fler vill gå på match.

MFF kommer att växa i och med den nya arenan. Hur ska organisationen klara av förändringen?
– Vi håller nu på att se över organisationen, för att anpassa oss till förändringen som arenan innebär. Vi börjar med att se över organisationen uppifrån, det är viktigt att få en övergripande blick. Serviceorganisationen och arbetet med att erbjuda våra samarbetspartners den service de vill ha kommer att bli oerhört viktig. Arbetet här kommer att bli lite annorlunda, då det blir nya bitar som ska lösas med logeförsäljning, arenanamnsförsäljning, namnförsäljning av läktarsektioner, osv.

Det här är något som den nytillsatta arenachefen, Mats Engqvist, kommer att jobba med. Bengt berättar mer om varför Mats är lämplig till posten som arenachef och vilka erfarenheter som nu kommer in i föreningen.
– Mats är en utomordentligt duktig organisatör och brinner verkligen för sin uppgift. Han har tidigare jobbat som utbildningschef på Skånes Fotbollförbund, varit rektor i Lund och dessutom arbetat som administrativt ansvarig för a-landslaget under flera år. Han arbetar bra både ensam och i grupp, har hög arbetskapacitet och är stresstålig. Dessutom har han rätt ålder och är av skånsk börd.

Förutom Mats har även UEFA:s tidigare VD, Lars-Christer Olsson, förstärkt organisationen.
– Vi har på konsultbasis anlitat Lars-Christer Olsson, som kommer att jobba för oss minst två dagar i veckan under ett antal år framöver. Hans huvuduppgift blir att se över hela vår organisation och komma med förslag om hur vi ska arbeta i framtiden.

Det är säkert många som undrar om ägandeformen för arenan, kan du beskriva hur den ser ut?
– Arenabolaget har tre ägare. PEAB äger 50%, Pålsson Teknik & Fastighets AB, som är Sydtotals moderbolag, äger 25 % och Malmö FF har resterande 25% av aktierna. Styrelsen kommer att bestå av representanter för alla tre aktieägarna. Bolaget har anställt en fastighetschef, Birger Friman, som har stor kompetens och erfarenhet på byggsidan och när det gäller förvaltning av fastigheter.

Hur ser Malmö FF:s roll ut?
– Det här bolaget kommer att äga arenan, sedan hyr MFF arenan och förvaltar allting i den. Detta innebär att MFF tar ansvaret för driften och alla intäkter som följer med arenan. Vi har tittat på hur andra arenor sköts i Skandinavien och ute i Europa och jag tycker vi har hittat en modell som passar oss. Vi får t.ex. kontroll över prissättningen inne på arenan och styr även helhetsutvecklingen själva. Dessutom tror jag att det blir lättare att marknadsföra arenan i Malmö FF:s namn, till skillnad från att göra det genom ett fastighetsbolag.

En annan het fråga kring arenan har varit dess utformning och kapacitet. Från början var drömmen en arena med plats för 28 000 åskådare, något som dock har förändrats i takt med de ökade kostnaderna. Men klubbens ordförande är ändå nöjd med den slutgiltiga utformningen.
– Från början fanns det en ambition om att ha 27-28 000 sittande åskådare, men sedan dess har kostnaderna rusat i luften. För att skapa en så bra arena som möjligt har vi även lyssnat på supportrarna och deras önskemål om en ståplatsläktare. Jag tycker att vi har hittat en bra lösning tillsammans med supportrarna, arkitekterna och PEAB. Arenan får nu en läktare med 6000 ståplatser, som kan konverteras till 3000 sittplatser när det ställs krav på det.

Vid allsvenska matcher innebär detta en kapacitet på 24 000 åskådare, något mindre än på nuvarande Malmö Stadion. När MFF återigen spelar i Europa kommer 21 000 sittande att kunna följa det på plats, långt fler än vad som nu är möjligt. Men Bengt ser även fördelar med arenans kapacitet:
– Jag tror det kommer att vara bra för suget kring arenan. Fler kommer att vilja säkra en plats genom att köpa årskort.

När det gäller arenans estetiska utformning framhäver Bengt viljan som har funnits, från såväl MFF som kommunen, om att bygga en stilfull arena. Detta kommer att synas såväl utifrån som inifrån, försäkrar en belåten ordförande. Det enda Bengt skulle vilja se annorlunda med arenan är förstås priset.

Kostnadsfrågan måste vara det största orosmomentet just nu?
– Alla våra kalkyler säger att vi kommer att få ekonomi i arenan och även få en slant över.
Vi har fått in internationell erfarenhet i organisationen som gett oss nya idéer om hur vi kan tjäna pengar på arenan.

Idéer som Bengt tyvärr inte kan avslöja mer om, däremot verkar försäljningen av arenanamnet vara nära.
– Vi för ingående förhandlingar om namnfrågan till arenan. När vi har ett företag som är beredda att skriva på ett längre avtal och betala bra för namnet ska frågan tas upp i kommunen. Vi hoppas att vi kan gå ut och offentliggöra ett färdigt avtal före midsommar.

Hur mycket har kommunen att säga till om när det gäller namnfrågan?
– Så länge det inte är något förslag som är helt uppåt väggarna, København arena, eller liknande har nog inte kommunen några invändningar. De vill bara kolla på förslaget och se att det är rimligt.

Arenanamnet hade varit en spännande ”cliffhanger” att avsluta intervjun med, men till sist vill Bengt Madsen passa på att tacka en viktig samarbetspartner i arenafrågan.
– Utan allt stöd och all hjälp från kommunens sida hade aldrig projektet kommit i hamn. Kommunstyrelsen, fritidsförvaltningen, de politiska partierna, kommunens tjänstemän – vi är skyldiga alla ett stort tack.

Själv tackar jag Bengt för intervjun, önskar honom lycka till i det fortsatta arbetet och börjar sedan göra mig klar inför det stundande derbyt. Ett derby som visade sig bli en fantastisk match på alla sätt och vis. Nu är det bara att hoppas på liknande upplevelser, även på framtidens arena.

Gustav Ek

Det här var alltså första delen i artikelserien om Nya Malmö Stadion. På fredag kan ni läsa del två, som innehåller en intervju med Petter Eklund, en av arkitekterna bakom arenan.