Ribba ut i oavgjort möte mot IF Elfsborg

Publicerad 12 september 2015 i Nyheter

Som så ofta blev det en underhållande match i högt tempo när MFF och IF Elfsborg möttes på Swedbank Stadion. Trots många giftiga lägen lyckades MFF inte ta hem vinsten i den oavgjorda matchen.

Spelarna klev in på planen till en mäktig kuliss från ståplatsläktaren – ett himmelsblått flagghav bakom en banderoll som förkunnade att det här är Norra Läktaren Malmö. MFF inledde strakt och strukturerat och skapade flera chanser de första tio minuterna, alla med Markus Rosenberg som avslutare.

Farligast var det när Jo Inge Berget kom löpandes på kanten och slog ett instick i sidled till Rosenberg som klippte till direkt med vänsterfoten. Skottet gick dock utanför. IF Elfsborg slog tillbaka med kvicka löpningar från yttrarna som generade två farliga lägen där marginalerna var på MFF:s sida.

Vänstermittfältaren Arber Zeneli hamnade i race med Johan Wiland om att nå först till en boll som passerat MFF:s försvarslinje. MFF-målvakten nådde den först. En kort stund senare var det Kári Árnason som i sista stund lyckades peta undan bollen som Elfsborg var på väg att slå in i öppet mål.

Elfsborgs ledningsmål i den 22:a minuten kom från oväntat håll. Bollen nickades undan av MFF vid en hörna och studsade ut till vänsterbacken Adam Lundqvist som befann sig långt bort från straffområdet. Han valde att slå till på skott och utan att någon riktigt hann reagera seglade bollen in i nätmaskorna.

Knappt tio minuter efter bortalagets 0-1 hade MFF en utmärkt chans att kvittera. Rosenberg fick en knuff av Elfsborgs Niklas Gunnarsson i straffområdet och domare Stefan Johannesson pekade på straffpunkten. Markus Rosenberg slog själv straffen, men Elfsborgs målvakt Kevin Stuhr Ellegaard kunde rädda och bortalagets ledning stod sig halvleken ut.

Malmö växlade upp tempot i andra halvlek, vilket gav resultat i den 52:a minuten. Andreas Vindheim nådde Nikola Djurdjic som höll undan sin försvarare och släppte bollen till Enock Kofi Adu som prickade in kvitteringen via den vänstra stolpen.

MFF:s anstormning fortsatte och strax därpå avslutade Rosenberg från bara ett par meters håll men Kevin Stuhr Ellegaard kunde styra undan med en blixtrande reflexräddning. Och när Markus Rosenberg senare var på väg att göra fantastiska konstmål två gånger om var det Ellegaaards målställning som stod i vägen.

Med kvarten kvar slog Andreas Vindheim ett inlägg som Rosenberg mötte perfekt med vristen i en cykelspark. Bollen tog klockrent i ribban. Minuten före full tid var det inbytte Magnus Wolff Eikrem som slog inlägg och återigen slog Markus Rosenberg till från luften i en cykelspark och återigen tog bollen i ribban.

Malmö FF hade flera halvchanser och Elfsborg likaså, mycket tack vare den kvicke Arber Zeneli, men den oavgjorda ställningen stod sig matchen ut. Efter matchen är Åge Hareide besviken att det inte blev tre poäng.

– I första halvlek kom vi inte igång. Vi slarvade lite och det kan vara svårt att komma tillbaka från uppehåll och komma in i det direkt. I andra halvlek är vi det klart bästa laget. Vi skapar mycket men matchen summerar vår säsong. Det har varit stolpe ut i år. Vi hade två ”saxesparkar”, som man säger i Norge, i ribban och en bränd straff. Jag är besviken på resultatet men inte på insatsen, säger Åge Hareide.