Så laddar Diawara med landslaget i Rwanda

Publicerad 10 november 2021 i Herr

Ismael Diawara är på plats i Rwandas huvudstad Kigali för match med sitt Mali i VM-kvalet. Han berättar om långa resor, hög musik och ett stort fotbollsintresse över hela kontinenten.

Hur är läget i Rwanda?

– Det är bra. Jag har precis kommit till hotellet från träningen. Vi bor jättebra i Kigali. Det är första gången jag är här. Man får se mycket nytt när vi reser och det är kul.

Hur har er uppladdning inför matchen sett ut?

– De flesta anlände i måndags och det ramlade in några igår kväll också efter långa resor. Vi har haft några möten och två träningar nu. Det är ganska likt upplägget i Malmö.

– Idag hade vi mer matchförberedande träning. Tyvärr var det väldigt dåligt underlag jämfört med de andra platserna vi varit på. Det har varit förvånansvärt bra på de andra ställena.

Vad skiljer sig från matchförberedelserna i MFF?

– Upplägget i sig är ganska likt. Men människorna skiljer sig åt. Det är laddat men ändå väldigt avslappnat. Det är många skratt och hög musik, nästan som en fest innan matcherna.

Vad tror du om matchen mot Rwanda?

– Vad jag har snappat upp så är de ganska fysiska. Underlaget kommer förmodligen att bjuda in till en fysisk match med mycket dueller. Vi vill ha bollen inom laget och spela en snabb anfallsfotboll. Så det kommer att bli en tuff match. Vi kämpar för att behålla förstaplatsen i gruppen.

Hur är stämningen och fotbollsintresset i landet?

– Det är ett drag kring fotbollen och det har varit det på alla ställen vi rest till. De skriker efter spelarbussen och det står folk utanför hotellet. Det är en skitrolig upplevelse. Folk har inte de bästa förutsättningarna här, så det är otroligt kul att så många engagerar sig och gläds så mycket över fotbollen.

Vem i laget umgås du mest med?

– Jag umgås med Moussa Djenepo som spelar i Southampton och Ibrahima Koné som spelar i Norge. Han kan lite norska så vi kan kommunicera. Det är ett bra gäng. Det är många med liknande bakgrund, som är födda i ett land men lirar med Mali. De flesta är från Frankrike.

Landslagskompisen Moussa Djenepo under en match med Malis landslag 2018.

Märks det någon skillnad i gruppdynamiken mellan de som är födda i Mali och de som är födda eller uppvuxna utanför landets gränser?

– Lite märker man av det. Moussa är ett undantag. Annars är det generellt så att de som är från Frankrike och jag och någon annan hänger lite ihop. Och de som är födda i Mali hänger ihop, sitter bredvid varandra på middagar och så. Men det är ett jättebra gäng och alla kan hänga med alla.

Ni leder gruppen. Vad är det som gjort er framgångsrika?

– Vi har varit otroligt starka. Det är många unga spelare och som spelar i bra lag i Europa. Vi har bland annat en i Leipzig, Amadou Haidara, han känner ju Emil bra förresten. Vi har några andra Champions League-spelare också. De frågar mycket om Malmö och följer hur det går för oss.

– Men det är talangfulla spelare och något av en generationsväxling. Man får hoppas att det ska göra att vi tar oss till VM, även om det blir tufft.

Vad betyder landslaget för Mali?

– Det är ett otroligt stort intresse och landslaget betyder mycket för många. Jag får höra mycket från min släkt i Mali. De har bra koll på MFF också. Nu har det tyvärr varit problem med fotbollsstadion i huvudstaden så vi spelar våra hemmamatcher i Marocko. Jag hoppas att vi kan spela i Mali snart.

Hur märker du av att du är en landslagsspelare?

– Jag får mycket meddelanden på Facebook och Instagram. Där märker man av det. Men man märker också av det efter alla långa resor. Tolv timmars resa till Östafrika känns i kroppen. Och om ett flyg blir sent kan det bli ett dygns resa. Men det får det vara värt, för erfarenheterna är otroliga.

Fakta

Kommande matcher

Rwanda – Mali, torsdag 11 november 17:00

Mali – Uganda, söndag 14 november 17:00

VM-kval Afrika grupp E

  1. Mali, 4 matcher, 10 p
  2. Uganda, 4 matcher, 8 p
  3. Kenya, 4 matcher, 2 p
  4. Rwanda, 4 matcher, 1 p

huvudpartners

officiella partners