Sjätteklassare spelade fotboll för allas lika värde

Publicerad 26 maj 2016 i Nyheter

Under onsdagen samlades hundratals elever från hela Malmö för att spela Skolfotboll mot rasism. Sjätteklassarnas tematiska arbete för att motarbeta diskriminering har slingrat sig från klassrum, via Swedbank Stadion, till Lindängens IP och den avslutande fotbollsturneringen.

Turneringen är ett samarbete mellan Malmö FF, Malmö stad, Rädda Barnen och UMIS/Helamalmö. Gustavo Nazar på Pedagogisk inspiration, Malmö Stad, har besökt de deltagande skolorna under flera månaders tid för att arbeta kring temat.

– Eleverna har fått ta del av barnkonventionen och diskuterat barns rättigheter och diskriminering. Vi har pratat om hur vi tillsammans kan jobba för allas lika värde, säger han.

Eleverna fick manifestera arbetet under måndagens match mellan Malmö FF och Falkenbergs FF på Swedbank Stadion. I halvtid klev representanter för skolorna in på innerplan för att ge rasismen rött kort.

– Swedbank Stadion är fotbollens hjärta, kanske till och med hela Malmös hjärta. Det var roligt att se hur glada eleverna var för att de fick vara där och ta emot applåder från läktarna för deras manifestation, säger Gustavo Nazar.

Under onsdagen låg det en tryckande sommarvärme över Lindängens IP när skolorna samlades för att spela själva turneringen Skolfotboll mot rasism. På en av planerna möttes blåklädda Strandskolan och gula Johannesskolan i mixade lag. Strandskolan tog ledningen i första halvlek och lyckades hålla den matchen ut trots massiv press från Johannesskolans spelare och supportrar vid sidan av plan.

– Vi hade otur. Vi skulle ha vunnit, säger en något besviken Johannes Norlin, elev på Johannesskolan, efter matchen.  

– Vi måste ha bättre passningsspel. Om vi vinner nästa match kan vi fortfarande gå vidare, säger lagkamraten Shadi Palani.

Hon var nöjd med att komma ut till Lindängens IP och spela Skolfotboll mot rasism.

– Det är roligt att träffa andra skolor. Det är bra att lära känna folk från andra delar av Malmö.

Gustavo Nazar på Malmö stad tycker också att mötena mellan olika stadsdelar är en av turneringens viktigaste funktioner.

– Skolfotboll mot rasism lyckas vara en mötesplats som skapar gränsöverskridande möten mellan olika skolor och stadsdelar. Det är roligt att se alla glada elever som är här.

För Malmö FF:s del är det en förlängning av turneringen Fotboll mot rasism som tack vare samarbetet med Malmö stad och de andra aktörerna når ut till klassrum över hela staden.

– Det är jättepositivt att vi kan återuppliva skolfotbollen genom det här temat, säger Jan-Olov Kindvall, avdelningschef för MFF:s samhällsengagemang. 

huvudpartners

officiella partners