Trygg vinst mot Götene IF gav cupavancemang

Publicerad 08 november 2015 i Nyheter

Efter mindre än en minut gjorde MFF 1-0 borta mot Götene IF i den avgörande matchen inför svenska cupens gruppspel. Sedan rullade det bara på. Slutresultatet 5-0 ger Malmö FF avancemang.

Svenska cupen 15/16 började på Västerby IP i Götene där Malmö FF gästade division 3-laget Götene IF. Åskådarna hade precis slagit sig till rätta i den varma höstsolen innan domaren blåste för 1-0 till Malmö. Ett inlägg från Tobias Sana skapade en tilltrasslad situation i Götenes straffområde och Vladimir Rodic slog enkelt in ledningsmålet i öppet mål.

I den tionde minuten slog han till igen. Ett skott från Erdal Rakip gick till retur som Magnus Wolff Eikrem sköt på och även det skottet blockerades. Vladimir Rodic dök upp på mer eller mindre samma position som vid ledningsmålet och fixade 2-0.

Efter en så framgångsrik matchinledning kopplade MFF ett bekvämt grepp om matchen. Götene IF stack upp på enskilda anfall och ordnade avslut som Johan Wiland enkelt kunde rädda. Annars var det Malmö FF som höll i bollen och tvingade Götene-spelarna jaga över hela planen.

Trots de uppenbara kvalitetsskillnaderna och ett massivt övertag bjöds det inte på en kavalkad av målchanser direkt. Götene IF spelade ett disciplinerat och uppoffrande försvarsspel och närmast 3-0 under den första halvtimmen var Magnus Wolff Eikrem när han nästan skruvade in en hörna.

Den sista kvarten pressades Götene IF ner djupt i eget straffområde och halvleken kunde också krönas med ett vackert mål. I minut 45 levererade Jo Inge Berget ett långskott ett par meter från straffområdets kant och bollen gick otagbart förbi Peter Stjerne i hemmamålet.

Inför den andra halvleken byttes tvåmålsskytten Vladimir Rodic ut. In gick Mattias Svanberg som gjorde sin första tävlingsmatch med MFF:s A-lag. Nya pigga ben på plan men den andra halvleken bjöd dock inledningsvis inte på något skönspel. Tempot var lågt och ett studsande långskott från Erdal Rakip var det giftigaste som producerades den första kvarten.

I minut 68 fick även målvakten Fredrik Andersson göra tävlingsdebut för MFF när han avlöste Johan Wiland. Bytet föranleddes av en sträckning i låret som kanske inte vore avgörande i en seriematch, men här kunde ge spelare speltid i en match som varit avgjord sedan tionde minuten, vilket också syntes i det händelsefattiga spelet på plan.

Publiken fick ändå chans att applådera när speakern förkunnade att de 4036 åskådarna innebar nytt publikrekord på Västerby IP. Det blev också ett jubel från den ungefär 200 personer starka MFF-klacken när inbytte Simon Kroon slog ett inlägg som Jo Inge Berget nickade in till 4-0 i matchminut 86.

Bara minuten senare var det dags igen, fast med ombytta roller. Jo Inge Berget sprang sig fri och när målvakten rusade ut passade han i sidled till Simon Kroon som bredsidade in 5-0. Det blev också slutresultatet i matchen som betyder att Malmö FF är klara för gruppspelet av svenska cupen som drar igång i februari.

– Det var en fin inramning och ett hemmalag som jobbade på. Vi vet att när vi möter lag från lägre divisioner så brukar de göra bättre matcher mot lag som kommer ovanifrån. Vi gjorde ett tidigt mål och efter halvtid var vi nöjda med 3-0 och ville bara spela av matchen. Vi har lite slitna ben. Så det var okej, säger Åge Hareide.