Tvåmålsförlust i Paris

Publicerad 15 september 2015 i Nyheter

MFF lyckades inte stå emot när Paris individuellt skickliga spelare blixtrade till. Matchen i Paris slutade 2-0 till hemmalaget.

Tusentals himmelsblå supportrar höll upp halsdukarna när spelarna tågade in på Parc des Princes till den första gruppspelsmatchen i årets Champions League. Domaren blåste igång matchen, vilket också gav signal för hemmalaget att göra en anstormning mot hemmamålet. Redan i den fjärde matchminuten hamnade MFF-försvaret snett och Ángel di Maria kunde göra 1-0 genom ett distinkt och välplacerat avslut.

Med målet gick tempot ner ett snäpp och Malmö fick utrymme att hålla i bollen. I ett fint samspel mellan Nikola Djurdjic och Oscar Lewicki hamnade den sistnämnde plötsligt i en möjligtvis något ovan situation i straffområdet med två försvarsspelare framför sig. Läget var bra, men PSG-försvaret lyckades bryta Lewickis rusning med bollen.

PSG svarade med en rad farliga chanser, flera av dem signerade Zlatan Ibrahimovic. Hetast blev det när han mötte ett inlägg djupt i straffområdet och bara hade Johan Wiland kvar att överlista. Wiland gick ut och gjorde sig stor och kunde plocka avslutet i famnen. Något senare hade Marco Verratti ett skott som var på väg att slinka in i mål. Avslutet blockerades av en MFF-fot och seglade i en båge strax ovanför ribban.

Malmös bästa målchans i den första halvleken kom när en långboll passerade hemmalagets försvarslinje och nåddes av Nikola Djurdjic. Hans skott smet dock utanför den högra stolpen. Kanske var ett MFF-mål ännu närmare när Markus Rosenberg faktiskt fick bollen i nät men domaren ogiltigförklarade målet på grund av ruff.

Till den andra halvleken gjorde MFF ett offensivt byte och satte in Vladimir Rodic istället för Carvalho. Det betydde att Malmö lämnade 5-3-2 och formerade sig i ett mer klassiskt 4-4-2. Bytet gav en synbar förändring i det att MFF inledningsvis också stundtals kunde etablera ett ihållande anfallsspel.

Det var ändå Paris som kunde utöka ledningen. Genom ett blixtrande anfall där Zlatan Ibrahimovic klackade ett inlägg till Edison Cavanis panna stod det 2-0 efter 61 spelade minuter. Ungefär samtidigt svepte också höstkylan in över Parc des Princes. Malmöklacken sjöng värmande ”I med och motgång – vi följer vårt lag”.

PSG fortsatte att skapa chanser vilket tvingade Johan Wiland till flera viktiga räddningar. Men MFF kunde också räkna in några avslut i protokollet i jakten på ett reduceringsmål. Markus Rosenberg sköt oväntat från en snäv vinkel som lurade Kevin Trapp i PSG-målet. Bollen hamnade dock utanför målramen. I en annan situation vann Oscar Lewicki bollen på mittfältet och Malmö kunde ställa om med flera spelare i löpning mot motståndarmålet. Avslutet som slutligen kom från Nikola Djurdjic kunde räddas av Trapp och mycket mer än så blev det inte.

När den ryske domaren Sergei Karasev blåste av matchen var resultatet alltjämt 2-0. Åge Hareide tycker att MFF förbättrade spelet allt efterhand i matchen.

– Vi spelar 5-3-2 i första men får en något orutinerad vänstersida. Paris spelade bra fotboll och gjorde det svårt för oss hela första halvlek. Att vi spelar 4-4-2 mot dem i andra signalerar att vi vill framåt. Vi snackade om att bli modigare och att våga spela och det är något vi ska jobba vidare på. Jag tycker att vi blir bättre i andra halvlek. Idag är det bara att lyfta på hatten för Paris som spelar mycket bra fotboll. Det är långt upp till dem, säger Åge Hareide.