Ung hungrig MFF-trio laddar för 2012

Publicerad 05 december 2011

– Tobias Malm. Simon Kroon. Filip Helander. Tre unga spelare från de egna leden som gjort allsvensk debut under året – och som ser 2012 an med tillförsikt.

– Tar du västarna Simon? En reslig ung fotbollsspelare ropar och tittar långt efter en något mindre reslig ung fotbollsspelare på träningsplan åtta en gråkall måndag i november. MFF har just avslutat sin förmiddagsträning, spelare efter spelare droppar av, men en klunga samlas vid ena målet.
– Jaha, nu ska han träna skott också, muttrar Filip Helander, född april 1993, och böjer sig för att samla ihop lagets vattenflaskor.
Men Simon Kroon, född juni 1993, kommer inom kort och hjälper till. Det gör även Alex Nilsson, född oktober 1992 och Tobias Malm, född januari 1992, efter att ha skrivit autografer till en klass skolbarn från Svedala på besök. De fyra är truppens yngsta spelare och i denna egenskap ålagda att hålla reda på västar, vattenflaskor, bollar och annat lösöre som hör en fotbollsträning till. På dem kommer också an att bära trunkarna med utrustning när det är bortamatch. Sån är traditionen.

INHOPP I KAOSMATCH
Alex Nilsson gjorde rekordung allsvensk debut 2008 och är hemtam i A-truppen sedan dess. De andra ”fyllde upp” då och då när det behövdes folk ifjol, Tobias Malm redan 2009, men är nu med fullt ut. Simon Kroon och Filip Helander sedan i somras och ännu med bara nummer på tröjan, Tobias Malm sedan årsskiftet med både nummer och namn på tröjan – skillnaden mellan att spela med lärlingskontrakt och att vara fullvärdig A-lagsspelare. Alla tre har de gjort A-lagsdebut, allsvensk debut och allsvensk debut från start under säsongen.
– Förutom att vi släppte in två mål och åkte på ett rött kort på tio minuter när jag kom in så kändes det bra! säger Tobias Malm om sin lite kaotiska allsvenska debut i slutet av bortamatchen mot Elfsborg i april.
Tobias Malm är alltså äldst av de tre och har varit A-lagsspelare sedan årsskiftet. Till en början utan att göra så mycket väsen av sig.
– I våras tänkte jag mest på att klara av skolan, och det sa Roland Nilsson också till mig i början: skolan var prio 1. Sedan jag gick ut gymnasiet har det gått bättre med fotbollen.

HISTORISK AKADEMISPELARE
Tobias kom till MFF från Södra Sandby 2002 och ingick i den första kullen elever/spelare när MFFs fotbollsakademi drog igång 2005. Han är därmed historisk som den förste akademispelaren som gått hela vägen till MFF:s A-lag.
Tobias Malm är vänsterback i grunden, men har också visat sina starkaste vapen snabbheten och den fina vänsterfoten i några lovande inhopp på ytterplats. Han har dock själv sin preferens klar.
– Jag gillar inte alls att spela ytter. En mot en offensivt är inte min styrka, och att slå sin gubbe är viktigt för en ytter. Under mina inhopp har jag varit pigg och de andra trötta, då kan man utnyttja snabbheten på ett annat sätt.
Det finns åtminstone 23 180 personer som kanske inte helt håller med. Det vill säga de som var på plats och såg MFF möta Milan i somras, och som såg hur en nyss inbytt Tobias Malm ryckte ifrån Oddo och Ely och efter väggspel med Alex Nilsson tryckte in bollen i mål.
– Jag blev själv chockad över att jag gjorde mål i den matchen, den händer inte så ofta. Men om jag får välja så är det vänsterback som gäller, vidhåller Tobias Malm.
Elva och ett halvt tusen åskådare såg MFFs och Barcelonas U17-lag spela 0-0 på Swedbank Stadion i augusti ifjol. De såg redan reslige Filip Helander spela påfallande moget mittbacksspel mot världslagets offensiva påläggskalvar. De såg också, i andra halvlek, en mycket liten och tunn spelare komma in på vänsterkanten – och med stor snabbhet och teknik gång på gång snurra upp katalanerna.

INTE LÄTT VARA LITEN
– Längden har alltid varit ett problem för mig. När alla andra började växa stod jag kvar. Det är svårt att hävda sig när man är 30 centimeter kortare och 20 kilo lättare! säger Simon Kroon.
Icke desto mindre har han gjort det mycket väl, i sommarens träningsmatch mot Elfsborg så väl att Rikard Norling plockade upp honom i A-truppen tämligen omedelbart. Dessutom har han växt till sig en hel del under året, och efter ett kort inhopp mot Kalmar gjorde han allsvensk debut från start mot Gais borta matchen efter. Han hamnade snett i sina första aktioner, men spelade sedan upp sig på ett imponerande sätt.
– Jag var lite nervös i början, men sedan kom jag in i det. Fördelen med att spela från start är att man kan växa in i matchen. Det vände för mig i matchen när jag kom förbi min vänsterback, jag tror det var deras lagkapten; då fick jag en känsla av att det går.

DEBUT MED MERSMAK
Till skillnad från sin lagkamrat har Filip Helander alltid varit lång, och nästan alltid mittback. Han kom från Husie till MFF 2007 och är även han en produkt av MFFs fotbollsakademi. Diskproblem i ryggen höll honom borta från fotbollen första halvåret, men så snart han var på G igen lyftes han upp i A-truppen. För en mittback är chanserna till inhopp färre, men när den allsvenska debuten väl kom gjorde den det med besked: från start, 90 minuter och utsedd till matchens bäste spelare hemma mot Syrianska.
– Som mittback blir det ofta så; man spelar hela matchen eller inte alls. Jag fick en bra start, så nervositeten släppte direkt och det var så skönt. Jag tyckte det gick jättebra, säger Filip Helander, och alla som såg matchen lär hålla med.
Det mogna spelet från 16-årsmatchen mot Barcelona fick sin uppföljare ett år senare på allsvensk nivå.

2012 I SIKTET
2011 har de fått debutera och smaka på hetluften. Siktet på 2012 är redan inställt.
– Mer speltid, säger Simon Kroon.
– Mycket mer speltid! säger Tobias Malm.
– Ta ett kliv till och verkligen vara med och konkurrera, säger Filip Helander.
– Vi behöver bli bättre på allt, egentligen. Fysiken, inte minst, säger Tobias Malm.
– Men också besluten, i matcherna. Man tar för lång tid på sig, säger Simon Kroon.
– Vara skadefri och få en bra försäsong är viktigast. Då utvecklas man automatiskt. Man ska inte titta för långt in i framtiden, säger Filip Helander.

Text: Tobias Christoffersson Foto: Jesper Landby