Vem bryr sig om Allsvenskan? – Genmäle till Tävlingskommitténs nya spelschema.

Publicerad 16 september 2011

2010 var inget bra år för Allsvenskan som helhet. Vi tappade publik och alla våra representanter i Europaspelet åkte ut redan i kvalomgångarna. Under året höjdes röster inom fotbollen för att det var hög tid att agera och vända trenden. En utredning tillsattes under ledning av förre generalsekreteraren för UEFA, Lars-Christer Olsson.

Under vinterhalvåret 2010-2011 presenterade man ett antal åtgärder för att höja Allsvenskans status i Europa. I korta drag gick åtgärdspaketet ut på att vi måste förbättra klubbarnas ekonomi för att kunna konkurrera på transfermarknaden och behålla talangerna längre. Vi måste spela på välskötta planer så att sporten kan utövas på bästa sätt. Vi måste locka tillbaka publiken eftersom det är den som fungerar som lok såväl för ekonomin som mediernas intresse. På bland annat MFFs inrådan valde man också att i större utsträckning lägga spelschemat för att just skapa positiva effekter i media och locka publik. Och man skulle prioritera Europaspelet så att lagen som representerar Allsvenskan ska få så bra förutsättningar som möjligt att spela in viktiga rankingpoäng till vårt land och vår serie så att Sverige kan få med fler lag i Europaspel de kommande åren.
 
Fram till idag får man säga att ansträngningarna gett viss effekt. Publiken har ökat jämfört med förra året och MFF lyckades överleva kvalomgångarna.
Men i dagarna verkar det som att man helt svängt i frågan? Tävlingskommittén har nu med stöd av SEF lagt ett spelschema som innebär att MFF ska spela tre matcher på fem dagar och fem matcher på elva. En av dem mot Metalist Kharkov i Europa League.
 
Den medicinska expertisen är enig – utifrån vad kroppen klarar av och den återhämtning som behövs är det vansinne att föreslå ett så hårt program. Spelarföreningen, spelarnas eget fackförbund, är lika oförstående. Tittar man utomlands ser vi att FIFA/UEFA rekommenderar minst 3 dagars vila mellan matcherna. I Sverige har vi tidigare haft som praxis att ge lagen minst 48 timmars vila. Med match på torsdag den 13e, lördag den 15e och sen måndag den 17e oktober naggar man ordentligt även på de minimala 48 timmarna. Spelarna är det viktigaste vi har och vi måste värna om deras kroppar. En utsliten spelare löper hög skaderisk och kan varken göra sig själv, klubben, eller Allsvenskan rättvisa.
 
Även om 48 timmars vila mellan matcherna bara varit en praxis, så har vi och de andra klubbarna tidigare alltid tolkat det som en regel. Just för att spelarna måste ha möjlighet till återhämtning och för att det på så vis skapas rättvisa förutsättningar för sporten. Om släpper på denna praxis så öppnar det för orimliga konsekvenser för den fortsatta planeringen av spelordningen kommande år.
 
Som uppladdning till matchen den 20 oktober mot Metalist är det ett hårt slag i magen på ambitionen att åter höja de svenska lagens slagkraft i Europaspelet. Den ambitionen måste nu ses som nedlagd.
 
Som vi ser det måste alternativet att spela en eventuell match mot Djurgården efter den 23 oktober återigen värderas. Ett sådant beslut flyttar inga matcher, ger spelarna möjlighet att återhämta sig och är även det mest vettiga ur sportslig synvinkel. Vi förstår om de lag vi möter under den här perioden jublar, men vad säger deras konkurrenter i de olika streckstriderna? För även om vi har en bred trupp så kommer ett sådant matchschema påverka vår slagkraft. Att intala sig något annat vore naivt.
 
Därmed kommer beslutet att drastiskt påverka den sportsliga utgången av Allsvenskan. Dessutom påverkar beslutet publiken och ambitionen att höja publiksiffrorna igen. Vi vet att publiken stannar hemma när matcherna kommer alltför tätt.  
 
Vi kräver att tävlingskommittén åter lyfter frågan om spelschemat till förbundsstyrelsen och återkommer med en lösning som ligger mer i riktlinje med de gemensamma ambitionerna som finns inom den svenska fotbollsfamiljen att höja statusen och konkurrenskraften på Allsvenskan. Och som inte sätter ny praxis i vad vi kan kräva i vila mellan matcherna.
 
Malmö Fotbollförening
 
genom
 
Håkan Jeppsson, ordförande och Per Ågren, sportchef